Meteorologii de langa noi

Apropo.ro / 20.03.2002, 16:07
Meteorologii de langa noi
Timisoara, ora 7,32. În orice zi a saptamânii, fix la aceasta ora, meteorologii citesc datele înregistrate de aparatele lor specifice. Acest lucru se datoreaza conventiilor internationale la care si România este parte. Datele se centralizeaza apoi si se trimit Organizatiei Mondiale

Timisoara, ora 7,32. În orice zi a saptamânii, fix la aceasta ora, meteorologii citesc datele înregistrate de aparatele lor specifice. Acest lucru se datoreaza conventiilor internationale la care si România este parte. Datele se centralizeaza apoi si se trimit Organizatiei Mondiale a Meteorologiei, care supravegheaza evolutia vremii la nivel planetar.

Prognoze

Cu toate ca matematica si fizica sunt materii exacte, cu vremea lucrurile stau putin diferit. Evolutia frontului atmosferic este de multe ori imprevizibila iar prognoza meteorologica are nevoie de o exactitate metronomica pentru ca lucrurile sa nu scape de sub control.

Amintirile legate de acel sfârsit de iunie 1982 în care o „tornada” a maturat cu o violenta iesita din comun întreg Banatul sunt si astazi vii în memoria oamenilor.

Mult mai recentele furtuni de o violenta iesita din comun cum a fost cea din data de 25 august 1994 când vântul a smuls pur si simplu copacii din radacini, sau cea din 10 iulie 1999 când s-au înregistrat caderi masive de grindina cu diametrul de pâna la zece centimetri par sa confirme greutatea de a face prognoze atunci când este vorba despre timpul probabil.

Alte vremuri

Centrul Meteorologic Regional Banat-Crisana analizeaza lucrarile de prognoza a vremii, se ocupa de contracte si difuzeaza buletine meteo catre diversi beneficiari.

Actualmente, centrul are în subordine cinci judete (Bihor, Arad, Hunedoara, Timis si Caras-Severin), 28 de statii meteorologice si doua statii radar.

Printr-un împrumut în valoare de 55 milioane $ asigurat în proportie de 85% de guvernul american si concernul Lockeehed Martin, centrele meteo din România beneficiaza de aplicarea programului SIMIN (Sistemul Meteorologic Integrat National). Acest sistem permite culegerea de date primare, transmiterea lor, colectarea si mai apoi prelucrarea datelor meteorologice.

În sistem vor fi cuprinse 69 de statii meteo automate si radare computerizate de tipul WSR-98D care vor folosi efectul Doppler (care poate permite calcularea deplasarii si a vitezei de deplasare).

În cadrul Organizatiei Natiunilor Unite, în anul 1947, Conventia de la Washington a hotarât constituirea unei organizatii care sa coordoneze activitatea internationala a retelelor meteorologice nationale.

La 23 martie 1950 s-a constituit Organizatia Mondiala a Meteorologiei, cu sediul la Geneva, în Elvetia. România se numara printre cei 12 membri fondatori.

Meteorologul farmacist

Primele observatii meteorologice din Banat au fost facute la Timisoara de catre farmacistul Carol Klapka între anii 1780-1803. El a facut un sir de observatii continue asupra temperaturilor, presiunii atmosferice si precipitatiilor cazute în zona. Observatiile au fost descoperite de prof.

Anton Rethly la colectia Bibliotecii Universitare ungare din Budapesta. Primele observatii au fost publicate în anul 1918. Organizarea sistematica s-a facut din anul 1872, odata cu înfiintarea Liceului Real din Timisoara. Primele statii meteorologice din Banat au luat fiinta în anul 1896 la Lugoj si Caransebes.

„În momentul de fata, toate datele meteo de la statiile meteo clasice si automate sunt transmise catre Serviciul Regional de prevedere a vremii si INMH prin GSM si prin satelit. Transmisia de date se face astfel în timp real ceea ce pentru meseria noastra reprezinta un aspect vital”, declara Misa Ion Valeriu, seful Centrului Meteorologic Timisoara

„Prognozele facute de noi sunt de scurta durata, de câteva zile, cel mult o saptamâna. Prognozele de lunga durata se fac cu o anticipare de o luna. Cu toate aparaturile performante pe care le avem vremea ramâne întodeauna imprevizibila si oricând ne poate oferi surprize dintre cele mai neplacute”, spune si Dorina Balanescu, sef serviciu meteo.

Horatiu Ardelean [Banateanul]