Merita sacrificarea gimnastelor?

Apropo.ro / 11.04.2002, 08:13
Merita sacrificarea gimnastelor?
Falsificarea vîrstei gimnastelor nu e o dovada de patriotism, ci un atentat la sanatatea lor. Fetitele carora li s-a contrafacut vîrsta si au fost puse sa se antreneze si sa concureze precum senioarele au acum mari probleme de sanatate! De pilda, Gina Gogean, careia ProSport i-a

Falsificarea vîrstei gimnastelor nu e o dovada de patriotism, ci un atentat la sanatatea lor. Fetitele carora li s-a contrafacut vîrsta si au fost puse sa se antreneze si sa concureze precum senioarele au acum mari probleme de sanatate!

De pilda, Gina Gogean, careia ProSport i-a descoperit certificatul autentic de nastere, a suferit o interventie chirurgicala dificila la spate despre care nu s-a stiut aproape nimic. Multe alte gimnaste românce din ultimul deceniu au situatii medicale complicate, chiar daca abia au depasit vîrsta de 20 de ani!

Anul în care a venit pe lume Gina Gogean este acelasi ca în certificatul înregistrat la Primarie, 1978. ProSport a verificat informatia la dispensarul din Cîmpuri

Satul Cîmpuri, din Carpatii Orientali, judetul Vrancea, a dat doua nume importante pentru România. Aici s-au nascut Mos Ion Roata si Gina Gogean.

Povestea venirii pe lume a Ginei are doua începuturi. Doua, pentru ca atunci cînd Anica Gogean a nascut, a avut doua moase. Cea mai în vîrsta dintre ele, Elena Voinea, a murit la 75 de ani. „Era bolnava. S-a dus acum sase ani. Pe vremuri a avut probleme cu militia pentru ca facea avorturi. A facut si puscarie. Facea nasteri în mediu septic, adica în locuri cu multi microbi”, povesteste medicul satului Cîmpuri, Tutu Dinu.

Cea de-a doua femeie care a asistat la nasterea Ginei se numeste Maria Pogon. De 3 ani ea nu mai sta la Cîmpuri. „Lumea s-a modernizat. Avea vreo 51 de ani cînd a plecat. S-a casatorit în Italia. Pe la noi e o moda sa pleci acolo. Avea studii medii, dar de cîte ori am rugat-o sa ma ajute, n-a facut-o”, a explicat medicul.

Doctorul Dinu a fost detasat din Ardeal. Acum, primeste o mîna de ajutor la dispensarul din sat chiar de la sotia lui. Alaturi de cei doi mai lucreaza o asistenta în vîrsta. „Te rog, cauta în registrul de nasteri si vaccinari numele Ginei Gogean”, i s-a adresat doctorul Dinu femeii. Dupa o jumatate de ora de cautari, ea n-a gasit-o înregistrata pe gimnasta nici la anul ’77, nici la ’78.

„Vezi ca în dulap e registrul vechi, acolo trebuie sa fie”. „Nu e, domnul doctor, cred ca e înregistrata la Focsani, nu aici”. „Cauta”, a continuat Tutu. „Aaaaa, uitati ca am gasit-o”, a exclamat asistenta.

În documentul îngalbenit de vreme, în dreptul numelui gimnastei figureaza anul de nastere 1978, luna a noua si ziua a noua. „Da, este nascuta în ’78 si are toate vaccinurile facute. Mai corect ca la noi nu se poate”, exclama medicul, multumit ca a descoperit-o pe Gina. „Era imposibil sa nu existe. E ciudat însa cum de nu apare si-n cel de-al doilea registru. O fi uitat doamna sa o mai treaca”, s-a scuzat el.

Oamenii din Cîmpuri traiesc cu legenda Ginei în memorie. „E mîndria noastra”, se lauda o femeie care sta pe-o banca în fata casei bunicilor Ginei. „S-a nascut seara pe la ora 10:00 si afara începuse sa ploua. Era 9 septembrie 1978. Anica, mama ei, nu s-a chinuit mult. Abia dupa-aia a tras cu ea, ca nu statea locului o clipa. Dar bunica fetei, Ecaterina Gogean, a fost cea care a crescut-o în prima parte a vietii. Cînd Gina avea 6 luni, mama ei a avut probleme cu militia si de atunci Ecaterina s-a îngrijit de ea. Bunica ei are acum 70 de ani”, a povestit femeia.

Glasul ei a amutit însa dupa ce un carutas a venit si i-a soptit ceva la ureche. Vocea i-a revenit putin mai tîrziu: „De ce ma trageti de limba, maica? Eu sînt femeie batrîna. Sa nu ma dati la televizor”. În ochii blînzi ai bunicii de pe banca se ascundea adevarul despre Gina. Ea nu mai avea nevoie de acte sau alte hîrtoage. I-a fost de ajuns memoria.

S-au razgîndit

ProSport a încercat sa afle pe cale oficiala datele din buletinul sau pasaportul gimnastei. Colonelul Cozma de la SEIP Vrancea, cu sediul în Focsani, a explicat procedura legala prin care se pot obtine astfel de informatii. „O adresa catre noi, un timbru fiscal si o taxa. Apoi va dam informatiile”, a spus el. Dupa doua ore de asteptare, maiorul Cojocaru, seful de la Evidenta Populatiei a judetului Vrancea, a explicat de ce nu poate da amanunte: „Mai nou, e vorba de o conventie de la Strasbourg si nu putem da date decît cu acordul persoanei. Asta e procedura”, s-a explicat el.

Sursa: www.prosport.ro