Medeea Marinescu
Motor! Acţiune…
– Cum s-a produs ”întîlnirea” cu personajul tău, Mara?
Cred că cel mai greu mi-a fost să păstrez detaşarea aparentă cu care abordează un caz grav un cadru medical şi care presupune implicare emoţională. Întîlnirea cu Mara s-a produs treptat, o primă întîlnire, una de curtoazie a fost după lectura scenariului, dar adevărata întîlnire se petrece pe platou, atunci cînd se dă motor.
– Ce lucruri ai în comun cu Mara?
Avem în comun dragostea pentru cei mici şi faptul că-mi doresc, ca şi ea, să am unul, apoi rigoarea pe care mi-o impun în ceea ce priveşte profesia şi nu în ultimul rînd impulsivitatea. Ne deosebesc printre altele lipsa, la mine, de sînge rece la operaţii, capacitatea de a manevra calculatoarele – mai bine zis, uşurinţa Marei de a lucra la computer. Am sentimentul că diferenţele între Medeea şi Mara sînt mai mult de natură exterioară pentru că interior noi două semănăm foarte mult.
– În copilărie, îţi doreai ”să fii doctoriţă”?
Niciodată! Întotdeauna am avut şi am cel mai mare respect pentru această profesie, pentru că, dacă un actor greşeşte o replică, spectatorul va fi dezamăgit, dar viu, dar dacă un doctor greşeşte, pacientul poate muri. Mi se pare o meserie nobilă şi cu adevărat importantă. Dacă nu aş fi fost actriţă, aş fi fost probabil pianistă… eu am terminat liceul de muzică, iar prima mea opţiune a fost Conservatorul. Sau profesoară de pian.
– Ai absolvit ATF la clasa profesorului Florin Zamfirescu, tatăl partenerului tău din film. Ai mai jucat cu Vlad înainte de ”Doctor de mame”?
Cu Vlad m-am întîlnit într-o producţie de teatru radiofonic, ”Dumnezeul de a doua zi”, o piesă în două personaje, în regia lui Claudiu Goga, piesă premiată de UNITER, şi pe platourile de filmare la filmul francez ”Je vous trouve très beau”.
– Filmul respectiv ţi-a adus o recunoaştere pe plan internaţional. Cum crezi că ar primi publicul din alte ţări rolul tău din ”Doctori de mame”?
M-aş bucura din suflet ca serialul să fie difuzat în Franţa, în Elveţia sau Spania. M-ar prezenta în altă ipostază decît cea de acum.
Reîntîlnire cu Michel Blanc
– Situaţia medicilor şi a medicinei din România, la ora actuală, este dramatică. Cum crezi că vor privi românii cazurile din serial?
Cred că e o rază de speranţă, pentru că în serial vor fi prezentate cazuri extreme, dificile, care pot fi rezolvate. Astfel, oamenii care se vor regăsi în astfel de situaţii vor vedea că există şanse ca problema lor reală să se rezolve. Sigur că de multe ori realitatea e mai dură decît filmul, dar, în acelaşi timp, cred că rolul acestui serial este de a educa pacientele, viitoarele mame, în a-şi cunoaşte exact drepturile într-o maternitate sau într-un spital.
– Cu ce actori ţi-ar plăcea să alcătuieşti un cuplu într-o viitoare producţie?
Aş fi fericită să mă reîntîlnesc cu Michel Blanc, el a fost pentru mine partenerul ideal. Şi cine ştie…
Vlad Zamfirescu
Doctorul din spatele actorului
– Ce trăsături te apropie de Mihnea, personajul tău?
Mihnea este un tip deştept, carismatic, cu mult umor, arătos. Un bărbat adevărat. Şi are în general toate atuurile care mie îmi lipsesc. Glumesc, evident! Mihnea sînt de fapt eu. Pentru că am învăţat, în primul an de facultate, că personajele pe care le interpretăm trebuie să le căutăm undeva în noi. Ele nu sînt nişte străini, sînt parte din personalitatea noastră. Aşa este şi Mihnea pentru mine, nu este un străin. Între mine, Vlad Zamfirescu, şi personajul Mihnea Zăhărescu sînt însă şi foarte multe diferenţe. De exemplu, eu sînt convins că nu aş putea vreodată să adopt atitudinea aceea detaşată, profesionistă, pe care doctorul Mihnea o are faţă de pacienţii lui. Eu, dacă ar trebui să fac faţă unei astfel de situaţii în viaţa reală, m-aş topi tot.
– Cazurile de malpraxis ale ginecologilor din România sînt zi de zi aduse la lumină de mass-media. Cum ai reuşit totuşi să construieşti personajul tău?
Sincer, nu cunosc ce e cu cazurile de malpraxis. De multe ori, scandalul apare înainte de a şti cu exactitate dacă medicul este sau nu vinovat. Mihnea Zăhărescu este un medic care nu cred că se va confrunta vreodată cu astfel de acuzaţii pentru că este un profesionist desăvîrşit. Tot ce face el este perfect, nu este supus greşelii pentru că pune mult suflet în meseria lui. Cît despre şpagă, ei bine, o să vă dezamăgesc probabil, dar răspunsul este nu, Mihnea nu ia şpagă. Şi asta pentru că el şi-a deschis un cabinet privat, iar preţurile pe care le practică sînt mai mult decît juste, aşa că nu are de ce să ia şpagă. Medicul Mihnea Zăhărescu cîştigă suficient de bine încît să nu se gîndească la şpagă. Nu aceeaşi este situaţia cu alţi colegi de-ai lui, dar asta vă las să descoperiţi singuri.
Despre miracolul naşterii
– Ai asistat la o naştere adevărată pînă acum?
Da. Am un prieten bun medic şi, atunci cînd am început filmările la “Doctori de mame”, m-am dus şi l-am rugat să mă lase să intru cu el în sală. Am asistat la două naşteri, una normală, una prin cezariană, şi am realizat ce greu e să fii femeie. Şi frumos în acelaşi timp. Nu cred însă că aş fi potrivit pentru profesia de medic pentru că mie încă îmi place să mă joc, ori să fii doctor e ceva foarte serios. Noi, actorii, dacă mai greşim cîte ceva la teatru îi dezamăgim pe spectatori, nu dormim noaptea, dar cînd eşti medic orice greşeală poate costa o viaţă. E prea multă responsabilitate şi îmi plec capul în faţa tuturor medicilor din România pentru că acum înţeleg mai bine cît de importantă este meseria lor. Am deja un băieţel, pe Matei, şi recunosc că nu am avut tăria să asist la naşterea lui. Pur şi simplu, nu am putut, am stat pe hol unde am aşteptat cu sufletul la gură să-l aud plîngînd. Apariţia lui Matei în viaţa noastră a fost cel mai frumos dar de la Dumnezeu.
– Cum te-ai familiarizat cu instrumentele chirurgicale?
Mai greu la început, dar pe parcurs lucrurile au mers uşor. De exemplu, acum ştiu ce e aia o pensă, ce e un bisturiu sau un ecograf. Am învăţat de la consultanţii de pe platourile de filmare cam tot ce era de învăţat. Asta şi din ambiţia de a reda cît mai corect realitatea din spitalele româneşti.
Ca-n viaţă…
– Prin personajul tău, vei încerca să transmiţi şi mesaje sociale, de responsabilizare a tinerelor mame, de educaţie sexuală etc.?
Cu siguranţă, serialul are şi acest rol. De fapt, toţi ne dorim ca prin poveştile pe care le prezentăm în “Doctori de mame” să fim aşa, nişte deschizători de drumuri şi nişte sfetnici ai celor care au nevoie de noi. Nu veţi vedea, ca la documentar, ce trebuie şi ce nu trebuie să faci, dar fiecare telespectator va rămîne cu ceva folositor după ce, duminica seara, se va uita la acest serial. Eu sînt convins că avem un pic din toate şi că vom fi de mare ajutor mai ales femeilor care se vor regăsi în poveştile noastre.
O scurtă introducere
Mihnea Zăhărescu (Vlad Zamfirescu), Ana Drăgan (Eugenia Şerban) şi Augustin Popa (Virgil Ogăşanu) sînt cei trei acţionari ai cabinetului particular “Materna”, căruia îi trec pragul multe femei care se pregătesc să devină mame. Mihnea este un bărbat ambiţios care a avansat în carieră, dar nu este fericit pe deplin pentru că nu poate renunţa la sentimentele care încă îl mai leagă de Mara Manea (Medeea Marinescu), fosta lui mare iubire, pe care a părăsit-o din cauza reticenţei de a-şi întemeia o familie.
Doctori de mame – duminică, 19.30, Acasă TV