Mazare: Urmarirea penala a fost extinsa de procurori

08 08. 2007, 11:47
Primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, a declarat, miercuri, dupa iesirea din sediul Directiei Nationale Anticoruptie, ca procurorii i-au înmânat o ordonanta de extindere a urmaririi penale si ca, în dosar, este învinuit de abuz în serviciu si asociere în vederea comiterii de

Primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, a declarat, miercuri, dupa iesirea din sediul Directiei Nationale Anticoruptie, ca procurorii i-au înmânat o ordonanta de extindere a urmaririi penale si ca, în dosar, este învinuit de abuz în serviciu si asociere în vederea comiterii de infractiuni.

La sosirea la DNA, edilul declara ca a fost chemat de procurori dupa un telefon dat de Traian Basescu, deranjat de un sondaj care arata ca actualul edil ar câstiga din nou alegerile locale, în defavoarea „omului” presedintelui.

Mazare a explicat ca motivul citarii sale de catre procurori este un sondaj IMAS, comandat de ziarul local „Cuget Liber”, care arata ca, daca ar fi alegeri în Constanta, ar câstiga cu 65 la suta, iar „omul lui Traian Basescu” ar avea doar 3 la suta.

Primarul a adaugat ca Traian Basescu încearca sa „controleze” Constanta.

„Când Traian Basescu a vazut acest sondaj, a dat telefon pe firul scurt la domnul Morar, cu care e de notorietate ca se converseaza si urmarea a fost ca, în trei zile, am început sa primim citatii la DNA. Suntem 37 de persoane citate pentru acelasi mort dezgropat din groapa, adica dosarul cu retrocedari, evaluari, subevaluari”, a spus Mazare. La iesirea din sediu, el preciza ca are dovezi, din trei surse, ca seful statului l-a sunat pe seful DNA, Daniel Morar.

Radu Mazare a mai spus ca, în urma cu zece zile, cu prilejul lansarii la apa a unei nave, Traian Basescu l-ar fi înjurat si ar fi spus: „Pe asta ori îl fac, ori cad la pace cu el”. Primarul a adaugat ca nici nu se pune problema sa „cada la pace” cu Basescu, dupa ce acesta l-a „chinuit” trei ani. El a precizat ca Traian Basescu i-a trimis emisari, fosti ministri, pentru a ajunge cu el la o întelegere.

Mazare a respins acuzatiile care i se aduc, spunând ca procurorii nu au nicio dovada concreta ca ar fi prejudiciat statul român cu 30 de milioane de euro sau ca ar fi facut afaceri ilegale. Banii pentru plaja de la Cazino, care a fost vânduta, au intrat în bugetul local, ceea ce înseamna ca nu a fost prejudiciat statul, a explicat primarul Constantei.

„Toate retrocedarile facute de mine au la baza raport de evaluare, în timp ce toate retrocedarile facute de presedintele Traian Basescu, când era primar, au la baza evaluarea interna facuta de doi directori si un jurist al Primariei Generale a Capitalei”, a adaugat Mazare.

Radu Mazare a aratat ziaristilor raportul de evaluare facut de o firma de evaluatori pe baza de licitatie. El spune ca DNA, printr-un raport intern al angajatilor institutiei, apreciaza ca terenurile retrocedate de Primaria Constanta au fost în mod intentionat subevaluate, chiar daca exista raportul de evaluare care contrazice aceasta concluzie.

„Nu exista nicio expertiza neutra facuta care sa spuna ca terenul, la data de, acum trei ani, în loc de o suta de dolari facea 150 de dolari. (…) L-au facut din condei”, a mai spus acesta.

Conform primarului Constantei, dosarul în care a fost citat este unul politic. În plus, în dosarul în care este cercetat nu a fost depusa nicio plângere în trei ani.

Dosarul a fost deschis în anul 2005, la autosesizarea DNA, care a luat la verificat toate actele gasite în arhiva Primariei Constanta, începând din anul 2000, anchetatorii cautând nereguli în contracte semnate cu firme pentru prestari de servicii sau achizitii publice, dar si cu persoane fizice pentru vânzarea, cumpararea sau concesionarea de terenuri în Constanta si Mamaia.

Mediafax