Masuri de prevenire a bolilor în vacanțe
Potrivit studiului realizat de Consiliul pentru sanatate publica din Franța, tulburarile intestinale (febra și diarea) sunt pe primul loc în topul celor mai frecvente afecțiuni în rândul celor care pleaca în vacanța, urmate de bolile respiratorii, dermatozele și febra.
La acestea se adauga un mare numar de probleme epidemiologice clasice, precum raul de înalțime sau de transport terestru, accidentele și ranile.
Metodele de prevenire sunt variate, pentru ca exixta mai multe cai de contaminare: înțepaturi de insecte, consumul de apa sau alimente nesigure, contactul pielii cu anumite soluri umede, relațiile sexuale etc.
Vaccinurile
Indiferent de ținta acestora, actualizarea vaccinurilor este obligatorie, mai ales împotriva unor boli precum tetanosul, poliomelita, difteria, rujeola și tusea convulsiva.În funcție de zona vizitata, condițiile și durata sejurului, medicul de familie va propune calatorului câteva vaccinuri obligatorii sau complementare. Vaccinul împotriva febrei galbene este obligatoriu daca se viziteaza zona intertropicala endemica din Africa și America de Sud. Anumite țari, precum Venezuela și Coasta de Fildeș, nu permit accesul pe teritoriile lor a persoanelor care nu au fost vaccinate împotriva acestei boli.
Persoanele care viziteaza zone cu condiții de igiena precare sau izolate sunt sfatuite sa-și faca vaccinurile împotriva hepatitei A, a febrei tifoide sau a rabiei. Trebuie sa se ia în calcul și perioada de inoculare care difera de la un vaccin la altul. De exemplu, împotriva hepatitei B se fac doua injecții la interval de o luna.
Persoanele care sufera de maladii cronice sau urmeaza un tratament medical trebuie sa poarte cu ele documentele care precizeaza starea lor de sanatate și denumirile internaționale utilizate pentru medicamentele administrate.
Insecte și animale
Țânțarii sunt principalul inamic al celor care pleaca în vacanța. Ei sunt responsabili de apariția mai multor boli grave precum malaria, febra Dengue și encefalita japoneza. Cei care pleaca în vacanța în zone de risc se pot proteja cu ajutorul unor haine largi și al substanțelor repelente care permit reducerea expunerii la înțepaturi.
Numarul mare de persoane atinse de malarie (300 de milioane de oameni) a impus utilizarea unor tratamente diverse în funcție de țara.
În general, malaria nu este prezenta în centrele urbane ci mai mult în zonele salbatice și umede. Medicul este cel care decide tratamentul cel mai potrivit.
În ceea ce privește riscurile legate de întâlnirile neprevazute cu animale precum câini, pisici, șobolani etc., se recomada prudența, pentru ca exista riscul ca acestea sa muște. Scorpionii și șerpii sunt, de asemenea, periculoși: se recomanda purtarea de încalțaminte închisa și pantaloni lungi. Hainele și sacul de dormit trebuie verificate înainte de a fi folosite.
Panica generala din jurul gripei aviare a reaparut și este bine sa se evite contactul cu pasarile în țarile unde au fost înregistrate cazuri de acest tip (Indonezia, Turcia, China, Vietnam etc.).
În afara de medicul de familie, exista mai multe site-uri de internet care pot oferi informații în legatura cu țarile vizitate. De asemenea, se poate apela la birourile de informații de la ministerele de Afaceri Externe ale țarilor vizitate.