MasterChef Petru Buiuca, răsfăţ de Paşte cu prepeliţă, raţă şi deserturi cu ciocolată!
– Petru, ţi-ai făcut deja planuri pentru Sărbătorile de Paşte? Unde pleci în vacanţă şi cum ai decis să petreci aceste sărbători?
De sărbători merg în locul în care mă simt cel mai liniştit şi împăcat cu mine: acasă. Pentru că nimeni nu-ţi arată căldura sufletului unui om şi frumuseţea acestei Sărbători aşa cum o fac “ai tăi”. Deci acasă este cel mai bine!
– Ce îţi place cel mai mult la această sărbătoare şi ce îţi place să faci de Paşte?
De Sfintele Sărbători Pascale îmi place ideea de linişte şi calm. Dacă de Crăciun toată lumea e înnebunită de cadouri, aici avem încă nişte Sărbători care îndeamnă la modestie, dragoste şi obiceiuri vechi de când pământul.
– Cum aştepţi Paştele în fiecare an?
În fiecare an este musai să fie totul curat şi nimeni nu are voie să se certe. Este total exclus să fii supărat sau să ai datorii. În rest există entuziasmul total al ciocnirii ouălelor şi al îndeplinirii visului că ai oul intact. Se presupune că o să ai un an puternic şi de neclintit.
– Ce anume găteşti special pentru Paste şi care este recordul de ouă vopsite pentru această sărbătoare?
Culmea este că de Paşte sărbătorim cu preparatele clasice: drob, pască, cozonac, dar ne place să facem totdeauna şi ceva special ca prepeliţa, raţă întreagă sau chiar deserturi răcoritoare ca îngheţată sau spume de ciocolată. Ne place să ne răsfăţăm.
– Ce-ţi place să mănânci cel mai mult de Paşte?
Ador să mănânc cozonacul bunicii şi plăcintele ei pe foc. Deşi cele din urmă nu intră în stilul tradiţional ştiu că de două ori pe an face munţi de cozonac şi plăcinte. Aşa că mă bucur ca un copil!
– Ce preferi, drob de miel sau de porc?
În ceea ce priveşte drobul trebuie să mă declar fan înrăit al reţetei mamei mele. Este delicios şi parcă totdeauna surprinzător. Niciodată nu ştii în care an a făcut drob mai bun. Fie că pune miel sau porc.
– Pască sau cozonac?
Cozonac. Munţi de cozonac!
– Ce tradiţii respecţi de Paşte?
Totdeauna să fii bun cu ceilalţi şi să te porţi frumos cu ei. Nu pare un obicei normal, dar de Paşte parcă se schimbă totul. Şi să iau lumina de la Biserică. Fac asta de ani de zile: aduc lumină.
– Obişnuieşti să ţii post? Te spovedeşti, te împărtăşeşti?
Aici mă rog tot timpul să fiu iertat. Cel puţin în ultimii zece ani. Atunci când eram mic ţineam post şi mă şi împărtăşeam. Am crescut şi am început şi spovedania. De la o vârstă ai nevoie de ea. Dar odată cu startul gătitului din ce în ce mai serios am fost forţat de circumstanţe să gust, gust şi iarăşi gust.
– Ce amintiri ai din copilărie, legate de această sărbătoare?
Dintre amintirile cele mai frumoase ştiu de ordinea şi disciplina din jurul sărbătorilor. Chiar dacă sună ciudat eram un copil foarte cuminte care aprecia lucrurile bine făcute. Acum am crescut mare şi mă ţin de aceleaşi obiceiuri.
Nu pot să uit însă nişte sărbători făcute la bunicii mei în care am înconjurat Biserica împreună cu ceilalţi oameni. A fost ceva feeric iar lumea era calmă şi cu bucurie în suflet.