Masa de Paste, un adevarat ritual
Casa miroase a friptura de miel, drob de miel, pasca, cozonac, prajituri si vin bun. Dupa intoarcerea de la Slujba ne putem aseza cu totii la masa sa ne bucuram de Inviere si sa ciocnim un ou rosu.
Pana sa te asezi la masa si sa spui ca nu mai ai nimic de facut, trebuie sa pregatesti meniul.
Masa de Paste trebuie sa contina friptura de miel, drob de miel, oua rosii, pasca, cozonac si vin rosu (eventual si o ciorbita de miel) ca principale feluri de mancare. Ne-am obisnuit ca pe langa acestea sa mai gatim si salata de boeuf, friptura de viata sau porc, de ce nu si sarmale, tort, etc. ne gandim din ce in ce mai putin sa nu facem excese culinare.
Oualele le vopsesti cu o zi inainte de Ziua Pastilor, nu se strica nimic, ci din contra, se spune ca le poti tine bune de mancat inca un an dupa.
Ce simbolizeaza ciocnitul oualelor
Oualele rosii simbolizeaza mormantul lui Isus care s-a deschis la invierea din morti. De aceea ne spunem cand ne ciocnim oualele "Christos a inviat!" si "Adevarat a inviat!". Rosul este sangele lui Isus care s-a scurs pe cruce prin rastingnire. O vorba populara spune ca oamenii care ciocnesc oua rosii pe aceasta lume, se vor intalni si pe cealalta.
Pasca se pregateste o singura data pe an, de Sfintele Pasti. Este rotunda, are o cruce pe mijloc si are ca umplutura smantana sau branza dulce si stafide.
Mielul pe care il pregatim de Paste, il simbolizeaza pe Isus care si-a dat viata pentru a fi iertati de pacate.
Pentru a simti cu adevarat Pastele este indicat cu o saptamana inainte sa te caiesti si sa fii curat. Este cea mai importanta saptamana din acest post mare. Bucatele pentru masa de Paste tot in aceasta saptamana le pregatesti. Si curat in casa sa ai.
Toate acestea fiind pregatite nu mai ai nevoie decat sa fii cu sufletul si cu trupul spre biserica. Ce presupune asta? Sa mergi la biserica si sa participi la slujbe, sa te spovedesti si sa te impartasesti. Abtine-te de la orice lucru necuviincios in acesta perioada de post. Dupa Slujba de Inviere, se imparte Lumina (simbolul Invierii), Sfinte Pasti si aghiazma. Dupa slujba oamenii se intorc acasa si se aseaza cu familia la masa. Masa este plina cu bucate traditionale si mai ales cu oualele vopsite de tine cu drag.
Fiecare este impacat cu sine si bucuros de masa imbelsugata.
Daca ai si invitati la Masa de Paste incearca sa inviorezi atmosfera prin folosirea unei fete de masa in ton cu sarbatoarea, pune castonase cu apa in care sa pui sa pluteasca cate o lumanare, ornamenteaza cu flori si pune macar, ca si cadou, un iepuras de ciocolata in dreptul fiecarui mesean. Simti fericirea….imparte-o si tu la randul tau celor din jur! Paste Fericit!