Martin Scorsese critică industria filmului: Cinema-ul este „devalorizat” la stadiul de „conținut”
Cineastul american Martin Scorsese spune că cinema-ul este „devalorizat”, redus la stadiul de „conținut”, într-un eseu în care critică industria filmului din prezent.
Într-un articol despre Federico Fellini publicat în numărul din martie al Harper’s Magazine, Martin Scorsese scrie: „În urmă cu doar cincisprezece ani, termenul ‘conținut’ era auzit doar atunci când oamenii discutau despre cinematografie la un nivel serios și era pus în contrast și măsurat în raport cu ‘forma’”.
„Apoi, treptat, a început să fie din ce în ce mai folosit de persoane care au preluat companiile media, dintre care majoritatea nu știa nimic despre istoria artei sau chiar nu dădea doi bani pe ideea că ar trebui”, mai scrie Scorsese, care pune o întrebare pentru a evidenția o problemă din era digitală: „Dacă vizualizările ulterioare sunt „sugerate ” de algoritmi pe baza a ceea ce ați vizionat deja și sugestiile se bazează doar pe factori ca subiectul sau genul, cum influențează toate acestea arta cinematografică?”.
Eseul amintește de un articol pe care cineastul l-a publicat în The New York Times în noiembrie 2019, în care explica de ce filmele Marvel seamănă mai mult cu parcurile tematice decât cu cinematografia. El scria că industria actuală este „inospitalieră pentru artă”, chiar și din punctul de vedere al unei persoane care tocmai finalizase un film pentru Netflix.
În noul eseu, Scorsese solicită reabilitarea industriei, chiar dacă știe că aceasta „este în prezent o afacere de divertisment vizual în masă”. „Totul s-a schimbat – cinematograful și importanța pe care o deține în cultura noastră. Desigur, nu este deloc surprinzător faptul că artiști precum Godard, Bergman, Kubrick și Fellini, care au domnit cândva peste marea noastră formă de artă ca niște zei, s-ar retrage în cele din urmă în umbră odată cu trecerea timpului”, scrie Scorsese.
„Dar, în acest moment, nu putem lua nimic ca și cum ni s-ar cuveni. Nu ne putem baza pe industria filmului, așa cum este ea, pentru a avea grijă de cinema… Cei dintre noi care cunosc cinematografia și istoria sa trebuie să împărtășească dragostea și cunoștințele lor unui număr cât mai mare de oameni posibil. Și trebuie să le explicăm clar proprietarilor legali actuali ai acestor filme că ele reprezintă mult, mult mai mult decât un simplu bun care trebuie să fie exploatat și apoi încuiat. Ele sunt printre cele mai mari comori ale culturii noastre și trebuie să fie tratate ca atare”.
Martin Scorsese este cunoscut pentru filme devenite deja clasice, ca „Mean Streets”, „Taxi Driver”, premiat cu Palme d’Or la Festivalul de la Cannes, în 1976, „Raging Bull”, „Casino”. Nominalizat de 14 ori la premiile Oscar, el a primit trofeul pentru regia lungmetrajului „The Departed”, în 2007. Cel mai recent film al său, „The Irishman”, a fost lansat pe Netflix în 2019.
CITEȘTE ȘI: Leonardo DiCaprio va juca rolul unui criminal în serie, într-un film de Scorsese
Foto: Profimedia Images