Participanții la manifestațiile anticomuniste din Chișinau au revenit în Piața Marii Adunari Naționale, dupa ce au trecut în marș de protest pe bulevardele Ștefan cel Mare și Constantin Negruzzi, informeaza BASA-press.
Ei s-au oprit pentru cîteva minute în fața Academiei de Științe din Moldova, unde au cerut demisia președintelui ASM, Andrei Andrieș, pentru ca a susținut excluderea din programul de învațamînt a cursului de Istorie a românilor.
Dupa ce au revenit în piața centrala a capitalei, tinerii au cerut demisia imediata a Guvernului Tarlev, dupa care s-au îndreptat spre Președinție și Parlament, unde iarași au cerut dizolvarea Legislativului și demisia președintelui Vladimir Voronin.
Traficul pe artera principala a Chișinaului este parțial blocat, dar protestele au un caracter pașnic. Pîna acum nu au fost înregistrate nici un fel de ciocniri între poliție și manifestanți.
Liderul Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD), Iurie Roșca, a declarat ca protestele vor continua pîna cînd autoritațile comuniste vor accepta revendicarile înaintate de protestatari. Manifestanții cer demisia Guvernului și a șefului statului, dizolvarea Parlamentului și convocarea alegerilor parlamentare anticipate.
Acțiunile de protest organizate în ultima luna de deputații PPCD au luat amploare dupa ce Executivul a exclus din programul de învațamînt cursul de Istorie a românilor.
Ministrul român de Externe, Mircea Geoana, a declarat, vineri, ca a urmarit cu „preocupare și îngrijorare” evoluția evenimentelor din Republica Moldova, care au ridicat semne de întrebare privind democrația în aceasta țara.
Mircea Geoana considera îngrijoratoare decizia autoritaților moldovene de a înlocui Istoria românilor cu „anti-istoria” românilor, interesul fundamental al României în acest sens fiind pastrarea cadrului democratic la Chișinau, cu respectarea dreptului la libera exprimare și asociere.
Îngrijorarea fața de evenimentele din Republica Moldova este resimțita și la nivelul altor capitale și instituții europene, a subliniat Geoana. El a adaugat ca interesul României este evoluția comuna a celor doua state catre un destin european și de a contracara încercarea de a pericilita stabilitatea democratica a Republicii Moldova.
„Singura soluție realista este viziunea comuna de a vedea cele doua țari în UE. Acesta este destinul european comun: doua state independente membre ale UE, care, din motive istorice, au o relație privilegiata”, a precizat șeful diplomației române.
Geoana a mai afirmat ca România are obligația morala, politica și istorica de a investi în Republica Moldova cu care are o relație speciala, chiar daca uneori „repertoriul ideologic și demagogic” al autoritaților de la Chișinau au forțat autoritațile române sa adopte o poziție ferma.
Urmare a manifestațiilor maraton, comuniștii de la Chișinau au început sa dea primele semne de flexibilitate. Liderul gruparii parlamentare a comuniștilor, Victor Stepaniuc, nu exclude posibilitatea desfașurarii unui referendum în cadrul caruia întreaga populație ar fi invitata sa se pronunțe asupra oportunitații studierii limbii ruse și a obiectului „Istoria Moldovei” în loc de „Istoria românilor”.
Stepaniuc a declarat, într-un interviu acordat BASA-press, ca protestele din Piața Marii Adunari Naționale constituie un element al campaniei premeregatoare alegerilor locale din 7 aprilie, lasînd sa se înțeleaga ca limba rusa și Istoria Moldovei sînt doar un pretext folosit de opoziție. În opinia sa, birocrația locala și partidele de centru și de dreapta încearca sa destabilizeze situația în preajma alegerilor locale, intuind ca „o sa piarda aceste alegeri”. Fruntașul comuniștilor a regretat atragerea studenților și a copiilor în confruntari politice și a insistat asupra faptului ca tinerii care au atins vîrsta majoratului au posibilitatea sa-și exprime votul la alegeri astfel promovîndu-și opțiunile.
„Problema istoriei, problema limbii ruse fac parte din programul electoral al partidului de guvernamînt, program sprijinit în alegerile parlamentare din anul trecut, prin urmare nu vom renunța la aceste angajamente, a spus Stepaniuc.
„Revendicarile ultimative ale protestatarilor au fost respinse joi irevocabil pentru ca nu se încadreaza în normele legislative și constituționale de înaintare a revendicarilor privind dizolvarea Parlamentului, demiterea Președintelui și a Guvernului”, a declarat liderul grupului parlamentar majoritar.
Joi, fracțiunea parlamentara de opoziție a Partidului Popular Creștin Democrat a înaintat în numele zecilor de mii de protestatari care se aduna în centrul Chișinaului revendicarea de a se dizolva Legislativul și a se anunța alegeri parlamentare anticipate.
Refuzul majoritații parlamentare de a da curs acestor revendicari nu a descurajat opoziția parlamentara, ci dimpotriva, liderii PPCD au declarat ca protestele vor continua pîna ce puterea va fi forțata sa cedeze.