”, povesteşte Camelia Boştină, producătoarea emisiunii. Dezamăgirile în dragoste, conflictele cu părinţii sau cu profesorii, neintegrarea într-o gaşcă, părinţii divorţaţi sau plecaţi la muncă peste hotare sînt doar cîteva dintre poveştile pe care echipa emisiunii le primeşte pe adresa redacţiei. Aceste poveşti sînt transpuse în filmuleţe, gen scurt-metraje, iar tinerii prezenţi în studio le dezbat cu argumente care îi uimesc chiar şi pe adulţi. “Cei care dau viaţă poveştilor sînt regizorii Dominic Dembinski, Silviu Jicman, Tudor Chirilă – regizorul, nu actorul şi solistul trupei Vama, Ion Puican. Toţi au înţeles că vrem o feliuţă de viaţă şi nu o făcătură”, explică producătoarea.
Băiatul cu portocalele şi fata cu ochi albaştri
Cristi Nistor şi Măriuca Mihăilescu moderează discuţiile dintre tinerii prezenţi în platou, în timp ce Georgeta Ghinea este psihologul de serviciu. Originară din Iaşi, Măriuca a fost reporter timp de patru ani la TVR Iaşi. Timp de opt luni, a făcut naveta între capitala Moldovei şi Bucureşti. În cele din urmă, s-a mutat definitiv în Capitală. ”M-am înţeles bine cu Cristi, chiar dacă rolurile noastre, la început, erau opuse – adică unul trebuia să spună , iar celălalt să susţină . Iar factorul de echilibru trebuia să fie Gigi. Între timp, fiecare s-a adaptat din mers formatului şi ne-am găsit rolul care ni se potriveşte”, povesteşte fata cu ochi albaştri. Măriuca are 28 de ani şi recunoaşte că şi ea a avut parte de ”episoade de răzvrătire”: ”S-ar putea spune că am fugit şi eu în adolescenţă, dar nu de acasă. Am fugit dintr-o tabără de la Cluj la Braşov, pentru că voiam să văd Piaţa Sfatului. N-a fost un act de revoltă ci, mai degrabă, teribilism. Voiam eu să văd Braşovul, ai mei nu m-au lăsat să merg în excursie, şi atunci am plecat fără ştirea lor”. Colegul ei de prezentare este Cristi Nistor, cunoscut mai mult sub numele de ”băiatul cu portocalele”. Renumele şi l-a căpătat în urma colaborării, în urmă cu cîţiva ani, cu Simona Nae la piesa ”Coji de portocale”. Din păcate, cariera muzicală a lui Cristi a intrat într-un con de umbră. Deşi şi-a făcut un studio împreună cu nişte prieteni, a participat la Eurovision cu o melodie şi testează piaţa londoneză, ”băiatul cu portocalele” n-a reuşit să se impună pe piaţa muzicală de la noi. Născut la Luduş, în Ardeal, Cristi s-a adaptat mai greu la viaţa din Bucureşti: ”Sînt singur la părinţi, iar muzica a fost singurul lucru pentru care au acceptat să mă lase să plec de lîngă ei. La 17 ani, am vrut să plec la Tîrgu Mureş, la un liceu cu profil bilingv. Iar Tîrgu Mureş este la 40 de km de Luduş. Nu m-au lăsat, pentru că au zis că e prea departe de casă. Ca în anul următor să mă lase să plec la 440 de km depărtare de casa părintească, la Bucureşti, ca să fac muzică. Mama m-a încurajat să o iau pe drumul acesta”.
Peripeţii de adolescenţi
Problemele tinerilor care apelează la emisiunea de la TVR 2 sînt dintre cele mai diverse. În general, predomină lipsa comunicării dintre ei şi părinţi. Aparent banale pentru adulţi, problemele adolescenţilor sînt extrem de importante pentru ei, atît de importante încît unii recurg la sinucidere. Vedem în jurnalele de ştiri tot mai des astfel de cazuri şi auzim tot mai des: ”Tinerii din ziua de azi sînt un dezastru! Nu au nici un viitor!”. Psihologul Georgeta Ghinea, pe scurt Gigi, este cea care încearcă să le deschidă ochii părinţilor, dar mai ales urechile ca să-şi asculte copiii: ”Computerizarea, tehnologizarea, globalizarea ne-au luat pe noi, românii, pe nepregătite, iar părinţii de adolescenţi din ziua de azi nu au avut timp să asimileze toate aceste informaţii, pe care copiii lor le-au prins din zbor. Şi atunci, problemele de comunicare între generaţiile de acum sînt mult mai mari decît existau pe vremuri, în perioada comunistă, de exemplu. Tinerii din ziua de azi ştiu să-şi exprime părerile cu argumente. Sînt mult mai decît am fost noi. Ce-mi place la puştii din platou e faptul că au păreri diferite, pe care şi le susţin. Unii dintre ei sînt conservatori – au preluat din prejudecăţile părinţilor, alţii sînt mai destupaţi, îşi cunosc greşelile şi ştiu exact cum să le depăşească. Cei care spun că generaţia de azi este una ratată habar n-au ce vorbesc. Dacă un părinte stă de vorbă cu copilul lui măcar o oră pe zi şi îl ascultă cu adevărat, fiind deschis la problemele lui, garantez că acel copil nu va ajunge niciodată să se gîndească să-şi ia viaţa. Iar acel copil se dezvoltă extrem de frumos. Sinuciderile în rîndul adolescenţilor pot fi interpretate şi ca o metodă de a acestora împotriva părinţilor”, explică Gigi.
Liber pe contrasens
sîmbătă, 11.35,TVR 2