Marian Velicu a fost gasit dopat

11 02. 2002, 08:55
Vicecampion mondial la categoria 48 kilograme în 2001, Marian Velicu a fost depistat pozitiv la Jocurile Bunavointei care au avut loc anul trecut în septembrie, la Brisbane Vicepresedintele Federatiei Române de Box, Rudel Obreja, a anuntat sîmbata ca Marian Velicu (23 de ani), medaliat cu

Vicecampion mondial la categoria 48 kilograme în 2001, Marian Velicu a fost depistat pozitiv la Jocurile Bunavointei care au avut loc anul trecut în septembrie, la Brisbane

Vicepresedintele Federatiei Române de Box, Rudel Obreja, a anuntat sîmbata ca Marian Velicu (23 de ani), medaliat cu argint la Mondialele de anul trecut, de la Belfast, este primul boxer român gasit dopat la o competitie oficiala.

„Am primit un fax din partea federatiei internationale prin care sîntem anuntati ca Marian Velicu a fost depistat pozitiv la Jocurile Bunavointei, care au avut loc anul trecut în Australia, la Brisbane. Boxerul nostru a folosit un diuretic, furosemid se numeste, pentru a slabi si a putea intra în greutate la categoria lui”, a declarat Obreja.

Acesta a mai spus ca „Velicu da jos înaintea unei competitii cam 6-7 kilograme, ceea ce este foarte mult. La Jocurile Bunavointei, organizatorii au suportat cheltuielile de transport, cazare si masa ale tuturor pugilistilor. El, cînd a vazut ca nu poate sa intre în categorie cu o zi înainte de începerea întrecerii, a luat acea pastila. I-a fost frica sa nu fie pus de organizatori sa plateasca din propriul buzunar toate cheltuielile în cazul în care nu va putea participa”.

„Nu renunt la box”

Rezultatul pozitiv al pugilistului român a fost confirmat si de Agentia Mondiala Antidoping, care a anuntat alte 15 cazuri de dopaj din cele 3.639 de teste efectuate în 2001. „Am luat o pastila ca sa slabesc, dar nu am stiut ca acel medicament se afla pe lista substantelor interzise. Eram disperat, pentru ca mai era o singura zi pîna la cîntarul oficial, iar eu mai aveam de slabit 800 de grame. Ma înspaimînta gîndul ca o sa platesc cheltuielile care fusesera facute cu mine pîna atunci: transport, cazare, masa. Sper sa nu fiu suspendat”, a declarat la rîndul sau Marian Velicu, care a adaugat ca nu va renunta la box. „Chiar daca voi fi suspendat, nu voi abandona acest sport. Este tot ce stiu sa fac. O sa ma pregatesc în continuare si o sa revin în sportul de performanta”.

Se discuta miercuri

Federatia Româna de Box a primit din partea forului international si propunerea ca Velicu sa fie suspendat pentru doi ani din activitatea competitionala. „O sa discutam cazul lui în Biroul Federal de miercuri. Nu putem sa dovedim clementa, chiar daca stim ca el nu a vrut sa se dopeze. De altfel, medicamentul pe care el l-a luat nu este folosit pentru fortificare, ci pentru eliminare”, a marturisit Rudel Obreja.

Conform unei hotarîri a COR, Marian Velicu va fi suspendat pe viata din lotul olimpic al României, nemaiputînd participa la nici o editie a JO. Francisc Vastag, antrenorul coordonator al lotului României, a declarat ca va lupta pentru ca Velicu sa nu fie suspendat. „El a folosit acea substanta fara sa stie ca este pe lista celor interzise. A luat medicamentul de frica, nu ca sa-si întareasca muschii sau sa nu oboseasca în ring. Ar trebui tinut cont de aceste lucruri”, a spus Feri.

Nu a boxat în finala

La Campionatele Mondiale ce au avut loc anul trecut la Belfast, în Irlanda de Nord, Marian Velicu s-a calificat în finala, dupa ce l-a învins la puncte, 33-26, pe filipinezul Harry Tannamor. În ultimul act însa, românul nu a urcat în ring, cubanezul Yan Barthelemy cîstigînd prin neprezentarea adversarului. Velicu a avut dureri de spate înaintea finalei, la controlul medical depistîndu-se ca pugilistul român a suferit un blocaj renal. Între efectele secundare ale furosemidului se afla si tulburarile renale.

Palmares

Vicecampion mondial în 2001, la Belfast (Irlanda de Nord)

Medaliat cu bronz la CE 2000, la Tampere (Finlanda)

Cîstigator al „Centurii de Aur” în 1997 si 1999

De ce iau sportivii furosemid?

Medicamentul pe care Velicu l-a luat în timpul Jocurilor Bunavointei de la Brisbane face parte din clasa diureticelor, accelerînd procesul formarii si eliminarii lichidelor din corp. Sportivii utilizeaza aceste substante de regula pentru a slabi prin pierderea rapida în greutate (în sporturi structurate pe categorii de greutate cum ar fi boxul, halterele, luptele, judoul), dar si pentru a reduce concentratia dopantelor din urina, printr-o eliminare rapida, astfel încît sansele de detectare a substantelor interzise sa se micsoreze la controlul doping.

Folosirea furosemidului poate avea si efecte secundare precum deshidratare, scaderea volumului de sînge circulant, tulburari renale si ale ritmului cardiac. Din aceste considerente Comisia medicala a CIO a interzis folosirea acestor medicamente.

Sursa:www.prosport.ro