Mancaruri speciale pentru Paste
Salata de oua cu roșii
Ingrediente pentru 4 porții
4 oua, 5-6 roșii, 2 castraveți, 3-40 g parmezan sau cașcaval, 100 g smantana, 1 salata verde, sare, piper.
Preparare
Se fierb ouale timp de 7-8 minute, în apa cu puțina sare. Cand sunt gata, se clatesc cu apa rece, apoi se curața de coaja și se taie felii subțiri sau rondele. Castraveții se curața de coaja și se taie felii. Roșiile, spalate și bine zvantate, se taie rondele. Se aranjeaza totul pe un platou. Se condimenteaza cu sare și piper, dupa gust. Deasupra, se rade parmezan sau cașcaval și se asezoneaza cu smantana. Se pune la rece 10 minute. În momentul servirii, se garnisește cu frunze de salata, întregi sau taiate fașii, și cu patrunjel tocat fin.
Ingrediente pentru 4 porții
1 kg de spanac proaspat, 200 g ciuperci, 12 codițe de raci, 2 linguri ulei, 3 caței de usturoi, sare, piper.
Preparare
Se oparește spanacul în apa cu sare, se scurge bine, apoi se calește în ulei încins, aproximativ 5 minute, împreuna cu ciupercile feliate, codițele de raci și cațeii de usturoi zdrobiți. Se condimenteaza cu sare și piper, dupa gust.
Ingrediente pentru 4 porții
4 oua rascoapte, 4 linguri de maioneza, 4 linguri de branza cremoasa, 4 linguri pate de ficat, 4 felii de jambon, sare, piper.
Preparare
Se curața ouale de coaja, se taie în doua, pe lungime, și se scot cu atenție galbenușurile, avand grija sa nu se rupa albușurile. Se sfarama galbenușurile cu furculița, se adauga maioneza, branza, pateul de ficat, sare și piper, dupa gust, și se mixeaza pana se omogenizeaza. Cu pasta obținuta se umplu jumatațile de albușuri. Separat, se taie feliile de jambon în forma de triunghiuri, se rumenesc și se așaza deasupra oualor umplute, imitand panzele unor corabii. Se garnisesc cu frunzulițe verzi de salata.
Ingrediente pentru 4 porții
4 oua rascoapte, 2 galbenușuri de ou, 2 linguri de unt, 2 linguri de faina, 200 g lapte, 1 lingurița de ierburi aromate, sare, piper.
Preparare
Ouale fierte se curața de coaja și se taie felii. Se așaza pe un platou. Se pune untul la topit, se adauga faina, se rumenește ușor și se stinge cu lapte. Se lasa sa fiarba 10 minute, la foc mic, amestecand permanent, apoi se ia vasul de pe foc. Separat, se bat 2 galbenușuri cu puțina sare și se amesteca bine cu sosul de faina, pana se omogenizeaza perfect. Se adauga condimentele, dupa care se toarna peste feliile de ou din platou. Se garnisesc cu marar verde și se servesc cu felii de paine prajita.
Ingrediente pentru 4 porții
1 kg de ficat de miel, doua linguri de faina, 100 ml ulei, cimbru, sare, piper.
Pentru sosul de vin
o lingura suc de lamaie, 100 ml vin roșu sec, o lingurița praf de muștar, patrunjel pentru ornat.
Preparare
Ficatul curațat de pielițe, bine spalat, se taie fașii subțiri. Bucațile de ficat se pudreaza cu sare, piper, cimbru, apoi se tavalesc prin faina și se prajesc, pe toate parțile, în ulei încins. Se scot din ulei și se lasa la cald. Se strecoara uleiul în care s-a prajit ficatul și se pune în alta tigaie. Se adauga bucațile de ficat, iar peste ele sucul de lamaie, vinul și praful de muștar. Se lasa sa fiarba în acest sos 2–3 minute. Se servește cald împreuna cu sosul și se garnisește cu felii de lamaie și patrunjel verde tocat.
Ingrediente pentru 4 porții
1 pulpa de miel.
Pentru sosul marinat
1 ceapa, 3-4 caței de usturoi, 2 cuișoare parfumate, 2 foi de dafin, 4 pahare de vin alb, 1/2 pahar de oțet, 1/2 pahar ulei, rozmarin, frunze de țelina, sare, piper.
Preparare
Se taie în patru o ceapa potrivita, se zdrobesc 3-4 caței de usturoi, se adauga 2 cuișoare parfumate, sare, piper, rozmarin, țelina, 2 foi de dafin, 4 pahare de vin alb, o jumatate pahar de oțet, o jumatate pahar ulei și se amesteca toate ingredientele într-un castron mare. Se toarna sosul marinat peste pulpa de miel și se lasa sa stea, la rece, cateva ore (sau o noapte), apoi pulpa se scoate și se rumenește la cuptor. Sosul marinat se pune la fiert pana scade o treime din el, se trece prin sita și se servește alaturi de friptura.
Ingrediente pentru 6 porții
1 pulpa de miel, 3 linguri ulei, sare, piper.
Pentru umplutura
2 cepe, 2 caței de usturoi, 1 ou plus 2 galbenușuri, 3 felii de franzela, 50 ml lapte dulce, 10 g unt, patrunjel verde, sare, piper.
Pentru sos
frunze de menta proaspata, 2 linguri oțet de mere, 1 lingura zahar, sare, piper.
Preparare
Se curața ceapa, se toaca și se rumenește ușor în unt. Se scoate apoi din tigaie și se amesteca, într-un castron, cu usturoiul, curațat de coaja și zdrobit, cu feliile de franzela înmuiate în lapte și bine stoarse, oua, sare și piper, dupa gust. Se scoate cu multa grija osul de la pulpa de miel, avand grija sa ramana bucata de carne cat mai întreaga, se bate ușor cu ciocanul de șnițele ca sa se aplatizeze și se așaza în mijlocul ei umplutura preparata. Se ruleaza cu umplutura în interior, se leaga și se așaza într-o cratița mare.
Se adauga uleiul ramas, se pudreaza cu sare și piper, se adauga o ceașca de apa, se acopera și se introduce la cuptor pentru 50 minute. În acest rastimp, se întoarce în cratița pentru a se rumeni pe ambele parți. Separat, se toaca marunt frunzele de menta, se amesteca energic cu oțet, zahar, sare. Sosul obținut se servește în sosiera alaturi de feliile de pulpa umpluta.
Ingrediente pentru 6 porții
30 pișcoturi de șampanie, 300 g ciocolata neagra, 4 oua, 50 g unt, 6 linguri sirop de zahar, esența de vanilie, 5 linguri apa.
Preparare
Se fierb la bain-marie 200 g ciocolata și untul taiat bucațele, apoi se lasa la racit. Se adauga galbenușurile de ou, unul cate unul, se amesteca energic, apoi se încorporeaza albușurile batute spuma. Separat, se amesteca, într-un castronel, siropul de zahar, esența de vanilie și 5 linguri de apa. Cu acest amestec se însiropeaza pișcoturile, fara a le lasa sa se înmoaie prea tare.
Se tapeteaza cu pișcoturile o forma de șarlota, avand grija ca partea bombata sa fie lipita de pereții formei. Se toarna jumatate din crema de ciocolata, se adauga un strat de pișcoturi însiropate, se continua cu restul de crema și se termina cu un alt strat de pișcoturi, cu partea bombata înspre exterior. Se preseaza puțin, ca sa se așeze, și se lasa la frigider 6 ore. Se scoate pe un platou, se decoreaza cu restul de ciocolata rasa și cu oua de ciocolata.
Ingrediente pentru 8 porții
170 g faina, 1 lingura drojdie uscata de bere, 2 galbenușuri de ou, 3 albușuri de ou, 225 g zahar pudra, 1/2 lamaie rasa, 20 g unt (margarina), 300 g branza cremoasa, scorțișoara macinata, 1 paharel de lichior de caise, 100 g cacao, 100 g frișca, 100 g ciocolata menaj.
Preparare
Se cerne faina cu drojdia. Se bat spuma tare albușurile de ou, în care se încorporeaza treptat galbenușul. Se freaca 125 g de zahar cu untul, se adauga coaja rasa de lamaie și amestecul de faina cu drojdie, puțin cate puțin, pana cand se uniformizeaza complet. Se tapeteaza o forma rotunda cu folie de aluminiu, se unge cu unt, se toarna crema preparata și se coace la cuptor aproximativ 40 de minute. Se scoate din forma dupa ce se racește.
Între timp, se amesteca într-un castron branza cu lichiorul, cel de al doilea galbenuș de ou, restul de zahar și cacao. Se adauga frișca, se amesteca bine și se pune la rece. Se taie blatul în trei felii care se ung cu crema preparata, se așaza una peste alta, dand tortului forma unui cilindru, și se acopera cu ciocolata menaj topita, amestecata cu puțin unt. Se ține la rece pana cand va fi servit.