Mananca sanatos!
Iaurtul – un aliment complex
Pentru ca acest aliment sa-și pastreze multiplele sale calitați trebuie sa conțina culturi vii, active, compuse din microorganisme. Daca aceste culturi sunt distruse, produsul își pierde proprietațile, iar efectele lui miraculoase sunt anulate. Iaurtul are un aport nutrițional însemnat (conține proteine, minerale și vitamine). O cana de iaurt conține un sfert din necesarul zilnic de proteine, riboflavin și fosfor.
O porție de iaurt (200 g) asigura 30% din necesarul zilnic de calciu, are un aport caloric mic, regleaza echilibrul intestinal și stimuleaza aciditatea din tractul intestinal. Nutriționiștii susțin ca acest aliment poate fi folosit în prevenirea cancerului de colon și a celui de san. De asemenea, consumarea iaurtului este recomandata în perioadele de convalescența și în timpul tratamentelor îndelungate cu antibiotice, deoarece ajuta la sinteza substanțelor antibiotice și regenereaza flora bacteriana intestinala.
Cura de iaurt se face timp de 2 saptamani/luna, cate un pahar de iaurt/zi. Consumarea unor cantitați prea mari de iaurt poate demineraliza organismul, afecțiune cauzata de excesul de acid lactic.
Sparanghelul aduce un aport insemnat de vitamine
Vegetala conține o cantitate mare de vitamine și are proprietați deosebite în ameliorarea diverselor afecțiuni ale ficatului, rinichilor sau articulațiilor. Pentru a-și pastra cat mai multe din calitațile nutritive, gatește-l la foc mic sau la cuptorul cu microunde.
Drojdia de bere ajuta la cresterea imunitatii
Substanțele conținute în drojdie favorizeaza travaliul muscular și ajuta la eliminarea toxinelor. O poți folosi cu succes pentru stimularea poftei de mancare și pentru revigorarea organismului. Consuma drojdie de bere amestecata cu legume sau adaugata în supa (1-2 lingurițe) la fiecare masa.
Spanacul este o sursa importanta de fier
Aceasta vegetala conține fier și o cantitate însemnata de vitamina C, o combinație benefica pentru absorbția fierului în organism. Planta mai conține și magneziu, calciu și vitamine (A, E și K). Pentru a nu distruge enzimele și vitaminele pe care spanacul le conține, este bine sa îl fierbi cat mai puțin timp.
Patrunjelul este energizant
Conține o cantitate însemnata de vitamina C și provitamina A. Patrunjelul este un excelent antiseptic al sangelui și este un bun echilibrant, datorita cantitații mari de calciu pe care îl conține. Poate fi folosit și în tratamentul anemiilor (are un important aport de fier) și are proprietați energizante. Se adauga în toate alimentele gatite sau crude și poate fi consumat sub forma de suc.
Ovazul reface tonusul muscular
Aceasta cereala este recomandata pentru relaxarea musculara, combaterea insomniilor, dar și pentru ameliorarea durerilor de cap și a starilor de amețeala. Se poate consuma cu lapte, iaurt sau poate fi inclus în prajituri.
Salata verde intarzie imbatranirea
Are un conținut mare de calciu, fier și vitamina C, iar consumarea ei este recomandata în perioada menopauzei. Pentru a-i pastra toate proprietaților active, nu fierbe planta. Daca vrei sa o adaugi în mancaruri, oparește-o doar, timp de 2-3 minute. De asemenea, untișorul și broccoli, doua legume din aceeași familie de vegetale, au proprietați deosebite anticancerigene și antibiotice.
Urzicile combat oboseala
Aceste vegetale au importante proprietați energizante. Conțin o cantitate mare de vitamina A și C, precum și substanțe minerale (Fier, Magneziu și Fosfor). Au proprietați diuretice și ajuta la dezintoxicarea organismului. De asemenea, au proprietați antialergice și astringente. Le poți consuma și sub forma de ceaiuri îndulcite cu puțina miere.
Polenul este un aliment revigorant
Conține proteine, zaharuri, grasimi, oligoelemente, toate vitaminele, factori de creștere, pigmenți etc. Este un aliment complet, echilibrant, avand efect benefic și în combaterea starilor de deprimare sau oboseala. Îl poți consuma diluat în apa, ceai, cafea sau lapte ( lichidele trebuie sa fie calduțe). Rația zilnica este de 1/2-1 lingurița, iar în cazurile cronice se poate mari doza.
Avocado are proprietati antioxidante
Acest fruct bogat în grasimi saturate se digera foarte ușor și stimuleaza activitatea cardio-vasculara. Conține numeroase substanțe antioxidante de protecție, iar consumarea regulata a fructului stimuleaza producția de colagen a organismului.