Cu o istorie de peste 7000 de ani, situata în centrul Mediteranei, rîvnita de multe civilizații și celebra – dupa 1500 – pentru cavalerii sai, Malta a fost adapost pentru fenicieni sau cartaginezi, și pentru galionul în care era închis Apostolul Pavel. Binecuvîntate tot anul de stralucirea soarelui Malta, insula Gozo, La Valletta și Medina sunt locuri care merita vazute!
Templele megalitice, catacombele Apostolului Pavel, Catedrala Sf. Ioan – cu faimoasa pictura de Caravaggio, Grota Albastra de la Wied iz-Zurrieq, Gradinile Upper Barrakka, peșterile de la Ghar Dalam – adevarat depozit de ramașițe semifosilizate, și peștera nimfei Calypso sunt cîteva dintre locurile pe care le vei gasi aici și care fac din Malta un mit.
Nu fii însa convins ca doar istoria acestor locuri constituie obiectul atracției! Gozo este un tarîm al aventurii, unde te poți bucura de sporturi precum scuba diving, windsurf, snorkelling, dar și de cele mai obișnuite, precum golful și tenisul.
La Valletta, „orașul construit de aristocrați pentru aristocrați”
Daca te-ai întrebat vreodata care este rasplata primita pentru salvarea Europei, La Valletta este locul unde ar fi trebuit sa te oprești cu gîndul. Botezat dupa numele cavalerului care a asigurat succesul Maltei împotriva asediului turcesc din 1565, Valletta a devenit „orașul cavalerilor din Ordinul Sfîntului Ioan” și reședința guvernamentala a țarii.
În timpul calatoriei sale de-a lungul Mediteranei, celebrul romancier Walter Scott a descris La Valletta ca fiind „orașul construit de aristocrați pentru aristocrați”. Azi, acesta este un oraș frumos, „conservat” între zidurile specifice secolului al XVI-lea și suficient de mic pentru a fi parcurs în doar cîteva ore.
De la poarta sudica a orașului, te poți îndrepta spre centru, trecînd printr-o mulțime de piețe înconjurate de palate și catedrale în stil baroc, ce dau Vallettei aerul unui oraș italian. Unul dintre cele mai importante este Auberge de Castille, cîndva palatul cavalerilor spanioli și portughezi (o divizie a Ordinului), iar în zilele noastre, cabinetul primului ministru.
Gradinile Upper Barrakka, la origine gradini private ale cavalerilor italieni, Catedrala St. John și Muzeul St. John sunt alte locuri care merita vazute.
Interiorul catedralei este o superba capodopera baroca, adapostind o piatra funerara din marmura (în memoria vechilor cavaleri). Muzeul gazduiește și el o remarcabila colecție de tapiserie flamanda și doua picturi ale maestrului italian Caravaggio.
Nu ezita sa treci pe la Palatul Marilor Stapîni, în prezent sediul președinției și parlamentului. Chiar daca îi vei putea admira doar exteriorul!
Gozo, insula homeriana
Cu un peisaj ridat și un țarm magnific, care abia așteapta sa fie explorat, sora mai mica a Maltei – insula Gozo – te invita sa pornești în descoperirea ei. Vei constata ca aici viața decurge uneori lent, alteori rapid, ritmul fiind dictat de fiecare anotimp în parte.
Centrul micuței insule este acoperit cu plantații luxuriante, iar vara, aerul raspîndește miresme de mușcate și alte plante mediteraneene. Victoria, centrul comercial al insulei, pastreaza și azi aspectul somnoros al secolului al XVII-lea, iar la periferii gasești ferme construite din piatra, biserici baroce și temple vechi.
Dincolo de toate acestea, insula se remarca prin distracția și bunadispoziție pe care le-o ofera din plin turiștilor. Dispunînd de cele mai bune locuri pentru snorkelling, scufundari și înot (nu sunt valuri), Gozo este și un loc legendar, fiind presupusa insula a nimfei Calypso, din Odiseea lui Homer. Așadar, daca dorești, poți reface traseul celebrului erou homerian – Ulise.
Medina, „orașul nobil”
Cu o vechime de 3 000 de ani și, cîndva, centrul politic al țarii, Medina este în prezent un oraș plin de edificii normande, cladiri baroce și strazi înguste și pietruite.
Situat cu 15 kilometri mai sus de La Valletta, așa-numitul Citta Notabile (Oraș Nobil), pseudonim provenit de la numeroasele familii aristocrate malteze care înca mai locuiesc în oraș, ascunde o mulțime de edificii istorice.
Cele mai bine pastrate cladiri medievale din oraș sunt Palatul Falzon, o capodopera aparținînd stilului normand, și superba Catedrala Romano-Catolica din piața centrala, una dintre puținele construcții care au supraviețuit cutremurului din 1693. Tot aici vei putea vizita și Muzeul Catedralei, care gazduiește o colecție de xilogravura Dürer.
Nu rata nici suburbia Rabat, unde te așteapta un interesant Muzeu de Antichitați Romane și numeroase expoziții cu lucrari datînd din perioada în care insula s-a aflat sub stapînire romana.