Virusii care afecteaza telefoanele mobile sînt înca rari, dar numarul lor creste rapid, mai ales ca aceste terminale seamana tot mai mult cu un PC, care se conecteaza cu un alt telefon sau la Internet, au avertizat oficialii industriei de solutii antivirusi.
Oficialii companiilor care produc antivirusi pentru telefoanele mobile au subliniat ca interesul operatorilor este încrestere, dupa ce anul trecut au aparut sase noi virusi. Acestia deja s-au dezvoltat, aparînd 30 de variante diferite, dupa ce codul sursa a fost publicat pe Internet, a spus Antti Vihavainen, seful divizie de solutii antivirus pentru echipamentele mobile din cadrul F-Secure.
Avertismentul le-a atras atentia operatorilor de telefonie mobila.
Cel mai mare operator din nordul Europei, TeliaSonera, a anuntat ca deja monitorizeaza aparitia virusilor, desi înca nu sînt o problema.
„Înca nu este un motiv de panica, dar ‘fasten your seatbeltÂ’”, a avertizat Hakan Dahlstrom, official din cadrul operatorului suedez.
F-Secure va furniza solutii antivirus pentru al doilea mare operator finlandez, Elisa, si pentru Swisscom, cu care a semnat deja acorduri. Pretul recomandat pentru clientii care doresc sa descarce produsul este 2 euro pe luna.
«Într-o prima faza, era ca si cînd am încerca sa vindem un frigider unui eschimos. Acum primim solicitari de la operatori », a mai spus Vihavainen.
Victor Kuznetov, directorul diviziei pentru solutii mobile din cadrul firmei McAfee, furnizorul operatorului japonez NTT DoCoMo a adaugat ca a primit tot mai multe solicitari privind informarea companiilor despre solutiile existente si care vor fi dezvoltate.
« În ultimele trei sau patru luni, am fost acasa trei sapt îmîni. Aceasta explica mult despre interesul si cererea operatorilor », a aratat acesta.
În prezent, cei 30 de virusi pentru telefoanele mobile este extreme de mic fata de cei 112.000 de virusi cunoscuti care afecteaza calculatoarele personale, dar expertii industriei au precizat ca totalul acestora va creste foarte repede deoarece terminalele mobile vor fi folosite tot mai des pentru accesul al Internet.
Cresterea activitatii creatorilor de virusi pentru terminalele mobile intervine o data cu majorarea numarului de telefoane care se pot con ecta la retele si unde pot fi instalate cu usurinta aplicatii se apropie de masa critica, au subliniat expertii.
De asemenea, Microsoft a adus noi masuri de securitate pentru WindowsXP, ceea ce ar putea determina mai multi creatori de virusi sa se orienteze catre telefoane, a mai arata Vihavainen. În anuii trecuti, virusii au fost conceputi mai mult sa arate ca au infectat delefonul, nu sa-l distruga. Unii îsi faceau imediat simtita prezenta, uneori schimbînd icon-urile de pe ecranele telefoanelor cu cranii, iar alti virusii aveau nevoie de consimtamîntul proprietarului pentru a se instala.
Dar expertii au avertizat ca cei mai periculosi virusi vor sta ascunsi, fiind posibil sa trimita SMS catre alte telefoane, sa apeleze numere cu costuri speciale sau sa trimita cit mai multe mesaje pentru numerele din agenda ori sa fure parole.
« În mod cert, sînt virusi în retele, dar rapîndirea lor este foarte limitata. Cred ca daca se vor înmulti, interesul va fi unul comercial », a afirmat si Raimund Genes, directorul pentru operatiunile Trend Micro din Europa.
Patru dintre cei sase virusi au fost ssrisi pentru sistemul de o perare Symbian, iar doi pentru terminalele cu sistem de o perare de la Microsoft. În prezent, sînt circa 20 de milioane de terminale cu Symbian, din totalul de 1,7 miliarde de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobila.
Expertii au afirm at ca Symbian a fost principala tinta a virusilor, deoarece este instalat pe cele mai multe telefoane avansate, capabile sa faca navigare pe I nternet si sa se conecteze cu alte telefoane prin Bluetooth. « creatorii de virusi au avut ca tinta, întotdeauna, cel mai raspîndit sistem», au aratat expertii.
Mediafax Business/ IT