Cei 44 de proprietari ai apartamentelor de pe scara B, a blocului nr.22, situat pe B-dul Nicolae Balcescu din Deva, s-au trezit zilele trecute cu o surpriza de proportii. Ca orice bun gospodar care are grija de banii din buzunar mai ales iarna, cand toate sunt scumpe, proprietarii s-au zorit sa-si monteze un gigacalorimetru pentru contorizarea consumului de caldura din apartamente.
Zilele trecute, cand au fost gata calculele, Ana Micu, administratorul blocului, spune ca i-a fost groaza sa afiseze lista cu taxele comune ce revin fiecarei familii.
S-a dublat consumul
In loc de o reducere a consumului cu 30-40 la suta, asa cum se asteptau cu totii si cum sustineau cei din conducerea Calor sa Deva, gigacalorimetrul montat in subsolul blocului arata ca proprietarii trebuie sa plateasca termoficarea pentru luna decembrie, aproape dublu fata de luna noiembrie, cand nu aveau montat contorul.
Mircea Jecherean, presedintele Asociatiei de Proprietari nr. 213 sustine ca, daca pana la instalarea contorului, termoficarea era de 18.000 de lei pe metrul patrat incalzit, acum, dupa montarea acestuia, conform calculelor, asociatiei i-au revenit peste 35.000 de lei pe metrul patrat incalzit, pentru ca s-a dublat numarul de calorii consumate.
Contor dereglat ?
„Cealalta scara a blocului, necontorizata, plateste mai putin cu vreo douazeci de milioane de lei, iar noi, trebuie sa scoatem acum, din pamant, din iarba verde, aproape 54 de milioane de lei pentru caldura. Mai bine ramaneam fara contor si plateam la fel de putin ca ceilalti. Este inadmisibil ca la un apartament de trei camere, o persoana sa plateasca numai pe caldura, peste doua milioane de lei.
Halal economie !”, mai spune presedintele asociatiei. Proprietarii apartamentelor din blocul 22 sunt convinsi ca gigacalorimetrul instalat in subsol este dereglat si nu arata consumul real. Ei sunt cu atat mai suspiciosi cu cat verificarea aparatelor se face tot de catre unul din serviciile de specialitate ale SC Calor. Proprietarii mai spun ca incercarea lor de a verifica gigacalorimetrul la un laborator neutru, nu a fost acceptata de catre SC Calor.
De rasul vecinilor
Acum, ca au contor, proprietarii au anulat toate caloriferele de pe scara blocului iar in apartamente caldura a fost redusa la jumatate, pentru a face economie. „in acelasi timp, la scara a a blocului, caldura este data la maxim, nimeni nu face economie, se plateste mai putin, iar vecinii rad de noi ca asa ne trebuie daca ne-am pus contor.
Ne-am angajat sa platim 45 de milioane de lei pentru acest gigacalorimetru. timp de 24 de luni, trebuie sa achitam cate 51 de Euro. Din cauza facturilor incarcate, nu am putut sa le opresc oamenilor mai mult de 40.000 de lei pentru contor, ca restul trebuie sa-i dam pe caldura”, afirma Ana Micu, administratorul asociatiei.
Sa-si elimine furturile
Ioan Cristea, director al sC Calor afirma cu privire la acest aspect ca, ” nu se poate ca gigacalorimetrul montat de noi sa fie defect, deoarece este avizat metrologic si este nou. Ceea ce se intampla la blocul 22 este un lucru normal.
Contorul cu pricina inregistreaza acum si pierderile din bloc, dar si furturile de apa calda din calorifere. administratorul ar trebui sa-si rezolve intai aceste probleme si apoi nu vor mai fi nici un fel de nemultumiri. In plus, pentru ca sunt singurii contorizati, au pondere mai mare si atunci automat cei din jur platesc mai putin, pentru ca acestia platesc pausal, dupa un calcul aproximativ. abia acum se pun lucrurile la punct si in Deva, odata cu montarea acestor contori.
Tot acum se va vedea si eficienta administratorilor, in functie de cum stiu sa elimine pierderile si sa stopeze furturile din retea. Cat despre controlul contorului de catre alte laboratoare, noi nu ne opunem, ba chiar le recomandam devenilor suspiciosi un laborator din timisoara, specializat in asa ceva”.
Nicolle Ebner
[Hunedoreanul]