„Lux Æterna”, cel mai nou film al lui Gaspar Noé, și „Vocea umană/ The Human Voice”, lungmetrajul lui Pedro Almodóvar cu Tilda Swinton, vor avea premiera în cinematografele românești pe 17 septembrie.
Considerat drept unul dintre cei mai provocatori cineaști, Gaspar Noé a prezentat la Cannes 2020 noul său film, „Lux Æterna”, un mediumetraj care face parte din proiectul „Self” al brandului Yves Saint Laurent. Autor al provocatoarelor și controversatelor filme „Irreversible” (2002) și „Enter The Void” (2009), Gaspar Noé își uimește spectatorii cu o dramă metaficțională presărată din plin cu lumini stroboscopice și centrată în jurul actrițelor Charlotte Gainsbourg și Béatrice Dalle, care improvizează și se joacă pe ele însele făcând un film despre vrăjitoare.
Comandat de Yves Saint Laurent prin directorul de creație belgian Anthony Vaccarello, cu condiția de a folosi figuri reprezentative feminine ale casei de modă și haine din cele mai noi colecții lansate, „Lux Æterna” este un experiment de artă cinematografică cu o durată de 51 de minute, cu trimiteri la cineaștii venerați de autor – Rainer B. Fassbinder, Luis Buñuel sau Jean-Luc Godard -, dar și un eseu acaparator despre respectul pentru convingerile personale, măiestria actorului şi cinema în general, potrivit unui comunicat remis Apropo de distribuitorul român, Independența Film.
Supermodelele Abbey Lee, Mica Argañaraz, dar și românca Ștefania Cristian au scurte apariții în filmul lui Gaspar Noé.
„Vocea umană” este un one woman show de 30 de minute cu Tilda Swinton, deținătoarea unui premiu Oscar, realizat de Pedro Almodóvar în izolare și pentru care designerul de costume Sonia Grande a folosit vestimentație din cele mai noi colecții Balenciaga. Scurtmetrajul, bazat pe o piesă de teatru scrisă de Jean Cocteau în 1928, este centrat pe un singur personaj, cel interpretat de Tilda Swinton, care este pe punctul de a o lua razna, singură în casă, alături de câinele său și geamantanul fostului iubit, pe care-l așteaptă să vină să și-l ridice.
Scurtmetrajul lui Almodóvar, prima sa producţie în limba engleză, a fost filmat şi montat în timp record imediat după terminarea perioadei de izolare determinată de criza coronavirusului, având premiera internațională la Festivalul de Film de la Veneția în toamna anului trecut.
“Dacă textul ar fi fost în spaniolă, ar fi sunat totul mult mai melodramatic. Limba noastră este mult mai caldă. Cuvintele ard atunci când sunt rostite în spaniolă, pe când engleza introduce o anumită distanță. Dar Tilda a fost cheia. Prezența ei, încrederea ei în mine, talentul ei m-au făcut să simt că sunt același om atât în engleză, cât și în spaniolă. În plus, am fost suprins că îmi cunoaște atât de bine munca”, a spus regizorul spaniol într-un interviu acordat publicației britanice The Guardian.
CITEȘTE ȘI: Pedro Almodovar dezvăluie detalii despre realizarea lungmetrajului „Madres Paralelas“, cu Penélope Cruz
Festivalul de la Veneția: o dramă despre avort de o regizoare de origine română a primit Leul de Aur
7 motive pentru care Parisul este capitala modei
Foto: Independența Film