Lupta puternica pentru o afacere de jumatate de miliard de dolari

15 07. 2004, 08:38
Gazprom, E.on, Wintershall, Gaz de France și Enel și-au scos tot arsenalul politico - economic pentru o afacere totala de aproximativ o jumatate de miliard de dolari pe piața romaneasca, ce va fi parafata în a doua jumatate a acestui an. Tranzacția pentru

Gazprom, E.on, Wintershall, Gaz de France și Enel și-au scos tot arsenalul politico – economic pentru o afacere totala de aproximativ o jumatate de miliard de dolari pe piața romaneasca, ce va fi parafata în a doua jumatate a acestui an.

Tranzacția pentru preluarea Distrigaz Sud și Distrigaz Nord, cele mai mari distribuții de gaze din Europa Centrala și de Est, a captat la maxim atenția „greilor” industriei europene, care vor sa-și întareasca pozițiile pe piața unica europeana de gaze.

Nici privatizarea Petrom nu a reușit în faza ofertelor finale sa mențina atat de sus cota de interes a marilor companii din domeniu, în timp ce privatizarea distribuției de electricitate a fost lipsita de aproape orice miza, în contextul în care statul s-a chinuit sa „traga” prețul în sus timp de aproape un an de zile în fața singurului investitor ramas în cursa – grupul italian Enel.

Distrigaz Nord și Distrigaz Sud au reușit spre deosebire de cele de energie sa fie profitabile chiar și sub managementul statului, ceea ce i-a încurajat pe investitori.

Privatizarea distribuției de gaze se detașeaza net de Petrom și Electrica în ceea ce privește lupta de culise sau cea de lobby, astfel ca tranzacția pentru preluarea Distrigazurilor a luat turnura unei afaceri economico -politice.

Statul vinde 30% din acțiunile fiecarei distribuții de gaze catre investitori, care trebuie sa participe la o majorare de capital social pentru a deține 51%, în condițiile în care fiecare investitor nu poate cumpara decat una din societați pentru a nu se crea un monopol pe piața. Statul, consiliat în tranzacție de catre banca de investiții Credit Suisse First Boston, Fondul Romano – American de Investiții și casa de avocatura Linklaters Miculitii & Asociații, a sugerat investitorilor sa-și formuleze ofertele financiare luand în calcul baza reglementata de active (regulated asset base) a celor doua companii. Dupa acest indicator, valoarea orientativa a Distrigaz Sud este de circa 400 milioane dolari, iar cea a Distrigaz Nord de peste 250 milioane dolari.

În aceste condiții, ar însemna ca investitorii vor trebui sa plateasca minim 120 milioane dolari pentru a cumpara pachetul de 30%, iar cu tot cu aportul de capital aferent fazei a doua, tranzacția ar ajunge la o valoare minima de 290 – 300 milioane dolari.

La Distrigaz Nord, achiziția a 30% din acțiuni ar însemna o valoare minima de 75 milioane dolari, care cu aportul de capital ar aduce valoarea tranzacției la 182 – 185 milioane dolari.

Cele doua distribuții de gaze au împreuna o cota de 85% – 90% din totalul distribuției de gaze din Romania, restul fiind împarțita de mici distribuitori locali privați precum Congaz Constanța, VitalGaz București sau GazVest Arad.

Distrigaz Sud, ce asigura alimentarea cu gaze a capitalei și a 20 de județe din sud, a realizat în 2003 un profit de 4,4 mil. $ la o cifra de afaceri de 590 mil. $, la aproximativ 10.000 de angajați.

Distrigaz Nord a realizat în 2003 un profit de circa 5,5 mil. $ la o cifra de afaceri de peste 428 mil. $, numarul angajaților fiind de peste 9.000. Numarul clienților este de peste un milion.

Dincolo de bani, lupta dintre cei cinci investitori a devenit o lupta pentru a-și asigura interlocutori pentru afacerea Distrigazurilor la cel mai înalt nivel politic din Romania – președinte, premier sau ministru al economiei.

Cu cat se apropie data de 15 iulie ca termen pentru depunerea ofertelor financiare, Bucureștiul este ținta delegațiilor investitorilor la nivelul cel mai înalt.

Pe rand, la începutul lunii iulie, francezii pregateau o vizita la București a președintelui grupului Gaz de France, Pierre Gadoneix, care urma sa-i întalneasca pe președintele Romaniei, respectiv pe primul ministru. Vizita acestuia s-a produs și a fost urmata de cea a concurenților sai direcți pentru Distrigaz.

Ulterior, președintele grupului E.on Ruhrgas AG a avut de asemenea recent o întalnire cu ministrul economiei și comerțului.

O puternica delegație a Gazprom, condusa de președintele Alexei Miller, și directorul general al Gazexport (divizia internaționala a Gazprom), Alexander Medvedev, s-au aflat la București într-o vizita scurta pentru a discuta cu președintele Romaniei, respectiv cu ministrul economiei și comerțului.

De asemenea, președintele companiei germane Wintershall, olandezul Reinier Zwitserloot urmeaza sa-l întalneasca în perioada urmatoare pe ministrul economiei și comerțului, Dan Ioan Popescu.

Italienii de la Enel, foarte concentrați acum asupra semnarii contractului de privatizare la Electrica pentru preluarea a doua filiale – Banat și Dobrogea, oricum sunt în contact cu conducerea ministerului de resort și este greu de crezut ca nu au discutat pana acum și despre șansele pe care le au la Distrigazuri.

Pe langa investitori, se înfrunta și echipele care asista investitorii la tranzacție, valoarea contractului de consultanța pentru achiziție și postachiziție apropiindu-se potrivit unor estimari de un milion de dolari.

Concernul rus de stat Gazprom, cu un profit net de 5,5 mld. $ în 2003, a anunțat ca va depune pe cont propriu oferta financiara numai pentru Distrigaz Sud, dupa cum a spus, ieri, la București, Alexei Miller, unul dintre cei mai puternici manageri din Rusia.

Întrebat de ZF, de ce a optat pentru Distrigaz Sud, acesta a raspuns: „Este legat de prioritațile noastre. Nu putem sa caștigam și la una, și la alta. De aceea, am optat pentru Distrigaz Sud”, a spus Miller. În ceea ce privește retragerea Gazprom din cursa pentru preluarea companiei petroliere Petrom, acesta a precizat: „Asta a fost hotararea noastra. Uneori, e mai buna întrebarea „pentru ce” decat „de ce” (n.r. – sa candidam), iar noi nu am gasit raspuns la aceasta întrebare”.

Interesul rușilor este clar orientat spre a-și extinde prezența în regiune și pentru a gasi noi rute de tranzit prin Romania catre sudul Europei, unde Grecia și mai ales Turcia sunt piețe foarte tentante, cu un consum mare de gaze.

Anunțul Gazprom ar putea schimba multe calcule ale concurenților, care s-ar putea teme sa intre în competiție diecta cu gigantul rus. Gazprom a renunțat la multe proiecte, inclusiv la cursa pentru Petrom, avand așteptari mari de la acest proces de privatizare.

Consultantul financiar al rușilor la tranzacție este banca olandeza ABN Amro, în timp ce casa de avocatura Racoți, Predoiu și Asociații asigura consultanța juridica, cum s-a întamplat la privatizarea Petrom. De asemenea, casa de comerț Marco International, proprietarul Alro Slatina, a fost la un moment dat aproape de a face o alianța cu Gazprom pentru Petrom, iar apoi pentru Distrigazuri, însa în ambele cazuri rușii au preferat sa mearga singuri pana la capat.

Gazprom asigura prin exporturi circa 30% din cererea locala de gaze. Miller nu s-a sfiit sa arate „pisica neagra” Romaniei, spunand ca în cazul în care Gazprom va deveni proprietar la Distrigaz Sud, rușii vor încheia un acord de livrare gaze pe termen lung, adica exact ce-i lipsește țarii noastre și o face vulnerabila fața de Gazprom. Rușii au refuzat în ultimii ani de mai multe ori solicitarile parții romane de reluare a importului direct de gaze, și nu prin furnizori, respectiv case de comerț.

Doi candidați foarte puternici, care au anunțat ca vor opta pentru ambele Distrigazuri, sunt grupul german Ruhrgas și cel francez Gaz de France.

Ruhrgas este implicat în distribuția de gaze din mai multe state din regiune și activeaza în Romania prin Congaz Constanța. Ruhrgas, singurul investitor integral privat din aceasta cursa, face parte din concernul german E.On, angrenat în privatizarea filialelor Electrica Oltenia și Electrica Moldova.

Germanii au în echipa lor de negocieri firma de consultanța CA IB și casa de avocatura Gide Loyrette Nouel.

Francezii de la Gaz de France au o echipa de negociere foarte puternica din care nu lipsesc banca BNP Paribas, consultant financiar, firma de consultanța DZ Consulting, firma de audit KPMG Romania și casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen. Atat francezii, cat și germanii vor sa ofere Romaniei o alternativa la importurile de gaze din Rusia.

Compania germana Wintershall a optat din start numai pentru Distrigaz Nord, dat fiind ca vor sa creeze o structura integrata în acea zona, cu producție și depozite de înmagazinare de gaze.

Wintershall activeaza prin casele de comerț Wirom Gas și WIEE Romania și va intra în sudul Romaniei pe distribuția de gaze prin Wirom Gas, intenționand sa aiba un portofoliu integrat pe piața. Consultanța juridica este asigurata de catre casa britanica de avocatura CMS Cameron McKenna.

Italienii de la Enel, cu doua distribuții de energie în curs de preluare, vor și distribuție de gaze,precum și producție de energie electrica. Consultanța juridica a Enel este asigurata de catre casa de avocatura Mușat & Asociații.

Adrian Mîrșanu (adrian.mirsanu@zf.ro)
Ziarul Financiar