Lumina artificială cauzează depresii
Lumina pe care o răspândesc becurile, neoanele și monitoarele televizoarelor și calculatoarelor ne împiedică să adormim. Dar asta nu este tot, semnalează specialiștii.
Se pare că expunerea prelungită la lumina artificială accentuează stările depresive tot mai frecvente în sezonul rece, arată un studiu recent realizat de oamenii de știință de la Universitatea „Johns Hopkins”, din Baltimore, SUA.
Explicația este că lumina artificială puternică acționează asupra unor celule din retină, numite celule ganglionare fotosensibile, iar ele, la rândul lor, activează sistemul limbic din creier. Această zonă cerebrală joacă un rol major în controlul emoțiilor și în memorie.
Așa se explică de ce în zilele scurte ale sezonului rece suntem mai deprimați și avem dificultăți de memorare și de concentrare.
Lumina solară este principalul „tratament” pentru stările depresive, fiindcă reglează nivelul melatoninei, hormonul care ne controlează starea de spirit. În sezonul rece, expunerea la lumină naturală este, însă, limitată. „Pe timp de iarnă, terapia cu lumină specială albă dă rezultate foarte bune în tratamentul depresiei ușoare. Este vorba despre lămpi speciale, pe care noi le-am găsit doar în SUA și pe care ni le dorim și noi la spital”, spune medicul psihiatru Alexandru Paziuc, de la Spitalul Psihiatric din Câmpulung Moldovenesc. De asemenea, o echipă de ingineri danezi au scos pe piață ochelari speciali care reflectă în ochi lumină albă, contra depresiei. O pereche de astfel de ochelari, numiți Seqinetic, costă 67 de euro.