LPF atentionata în privinta viitoarelor contracte de televizare

14 07. 2004, 10:10
Consiliul Concurenței cere Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) ca, pe viitor, sa solicite firmei cîștigatoare a licitației pentru drepturile de televizare a meciurilor din Divizia A sa încheie contracte de sublicența cu 2-3 canale TV pentru a da consumatorilor o și mai

Consiliul Concurenței cere Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) ca, pe viitor, sa solicite firmei cîștigatoare a licitației pentru drepturile de televizare a meciurilor din Divizia A sa încheie contracte de sublicența cu 2-3 canale TV pentru a da consumatorilor o și mai mare posibilitate de alegere.

La solicitarea CNA, Consiliul Concurenței a analizat „condițiile concrete existente pe piața vînzarii drepturilor de difuzare prin intermediul televiziunii a meciurilor de fotbal din campionatul național de fotbal” și a remis LPF o adresa cu concluziile sale.

Consiliul Concurenței, considerînd ca situația existenta în prezent este similara cu cea de la începutul anului 2001, cînd a avut loc o deschidere a pieței prin televizarea meciurilor de fotbal de doua canale TV, a hotarît, în baza Legii concurenței nr. 21/1996, sa atenționeze LPF ca, pe viitor, sa aiba în vedere, prin Caietul de sarcini al licitației, o condiție obligatorie ca firma cîștigatoare a licitației sa încheie contracte de sublicența cu 2-3 canale TV pentru a da consumatorilor o și mai mare posibilitate de alegere.

De asemenea, Cosiliul Concurenței cere LPF sa renunțe la acea clauza din contract prin care firma cîștigatoare are drept de preemțiune la încheierea contractului pentru perioadele urmatoare.

În luarea deciziei, Consiliul Concurenței a avut în vedere Contractul nr. 3/18.01.2001 prin care s-a acordat exclusivitatea PSG de catre LPF.  Consiliul considera ca, prin divizarea drepturilor de transmitere a campionatului național de fotbal pe doua canale TV, se ofera telespectatorilor un numar mai mare de meciuri, deci i se ofera posibilitatea de a primi meciul preferat.

„În practica internaționala s-a demonstrat ca exclusivitatea acordata pe o perioada mai lunga poate conduce la închiderea pieței, dar și ca perioade prea scurte pot conduce la lipsa de interes în a mai achiziționa drepturile respective (…) În condițiile în care apar elemente noi, Consiliul Concurenței își rezerva dreptul de a reveni asupra prezentei decizii și de a deschide investigație conform art. 45 (1) din Legea concurenței”, se mai arata în adresa Consiliului remisa LPF.

Potrivit Consiliul Concurenței, elemente ca nivelul comisioanelor platite, sumele cuvenite cluburilor din drepturile TV aferente contractului respectiv și modalitatea de plata a sumelor respective nu intra sub incidența Legii concurenței.

CNA: Posturile TV nu au putut concura pentru a difuza meciurile din Divizia A

CNA arata într-o scrisoare trimisa Consiliului Concurenței ca posturilor de televiziune din România nu li s-a oferit „nici o șansa” de a participa la o licitație astfel încît unul sau mai multe dintre ele sa aiba posibilitatea de a dobîndi, contra cost, dreptul de a transmite meciurile din Divizia A.

Consiliul Național al Audiovizualului a mulțumit președintelui Consiliului Concurenței pentru intenția de a clarifica în ce masura Liga Profesionista de Fotbal a respectat prevederile Legii concurenței, precum și normele europene în materie, atunci cînd a decis sa încredințeze direct, fara licitație, drepturile exclusive de televizare a meciurilor din Campionatul Național de Fotbal ediția 2004-2005.

CNA semnaleaza faptul ca nu a invocat restricționarea accesului la meciurile din Divizia A pentru publicul larg, ci anularea ideii de competiție între posturile de televiziune prin eliminarea licitației. „Din punctul de vedere al Consiliului Național al Audiovizualului, posturile de televiziune din România nu li s-a oferit nici o șansa de a participa la o licitație astfel încît unul sau mai multe dintre ele sa aiba posibilitatea de a dobîndi, contra cost, dreptul de a transmite meciurile Campionatului Național de Fotbal. Prin încredințarea directa de catre Liga Profesionista de Fotbal, prețul de 6 milioane de euro pe an este unul fixat prin dobîndirea unei poziții dominante și nu unul rezultat dintr-o concurența naturala”, considera CNA.

În scrisoarea semnata de Ralu FIlip se arata ca aceste aspecte sînt discutabile atît în raport cu prevederile Legii concurenței, cît și cu normele europene.

În finalul scrisorii, CNA l-a întrebat pe Mihai Berinde, președintele Consiliului Concurenței, daca nu a stabilit ca o obligație pentru Liga Profesionista de Fotbal organizarea unei licitații prin care sa se acorde drepturile de televizare. „În ce masura încredințarea directa catre Telesport a acestor drepturi respecta hotarîrea Consiliului Concurenței? De asemenea, în ce masura considerați ca o exclusivitate acordata pe patru ani, conduce la închiderea pieței?”, întreaba CNA.

Mediafax