Loturi de iaurt Danone retrase din magazine

Apropo.ro / 22.08.2007, 14:40
Loturi de iaurt Danone retrase din magazine
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus retragerea de pe piata a unor loturi de iaurt Danone cu fructe, ca urmare a unei suspiciuni de contaminare a unui ingredient cu dioxina. Autoritatea Veterinara a primit o notificare prin

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus retragerea de pe piata a unor loturi de iaurt Danone cu fructe, ca urmare a unei suspiciuni de contaminare a unui ingredient cu dioxina.

Autoritatea Veterinara a primit o notificare prin sistemul rapid de alerta, pe 14 august, referitor la prezenta gumei de guar, ingredient folosit în iaurturi cu furcte, posibil contaminata cu dioxina, se arata într-un comunicat al ANSVSA.

Autoritatea a trimis note directiilor judetene, care au retras de pe piata toate loturile suspectate, iar probele prelevate au fost trimise la laboratorul UE de referinta de la Budapesta.

„Loturile de produse suspicionate de contaminare vor ramâne sub sechestru sanitar – veterinar, pâna la sosirea rezultatelor de laborator”, se mai arata în comunicat, care nu precizeaza marca iaurtului.

Ingredientele suspectate de contaminare cu dioxina nu au fost produse în România, ci importate. Iaurturile Danone retrase din magazine au fost fabricate în România, cu respectivele ingrediente din import, potrivit companiei.

Cotidianul Evenimentul Zilei a relatat, miercuri, ca loturile apartin firmei de lactate Danone.

Reprezentantii ANSVSA nu au comentat informatia, despre care spun ca este confidentiala, la fel ca datele privind cantitatile de produse retrase de pe piata.

Contactati de MEDIAFAX, reprezentantii Danone au afirmat ca firma va prezenta un punct de vedere în cursul zilei de miercuri.

Guma de guar este un preparat natural, obtinut dintr-o tufa de fasole indiana care se cultiva în India, Pakistan, sudul Statelor Unite, utilizat în industria alimentara ca aditiv cu functii de agent de îngrosare, stabilizator si emulgator pentru diverse produse.

Din punct de vedere tehnologic, guma de guar are de opt ori puterea de îngrosare a amidonului din porumb, numai o cantitate foarte mica fiind necesara pentru a produce o vâscozitate suficienta.