„N-a fost o reactie eleganta din partea lui Iordanescu. A vrut sa-si asigure linistea, criticînd fara o analiza pertinenta”, a punctat Boloni
Pontos si bine dispus dupa victoria de sîmbata seara, 3-1 la Alverca, Loti Boloni s-a pus ieri la dispozitia ziaristilor români într-un mic restaurant din Rio Maior. Printre nostalgii bucurestene („ma gîndesc la ‘Satul francez’, la prietenii de acolo, la terenurile de tenis, la Bistro Einstein, la biserica reformata maghiara din spatele hotelului Bucuresti”) si comentarii despre tragerea la sorti („desi calificata la Mondiale, Danemarca e în pierdere de turatie, Norvegia la fel, sîntem favoritii grupei), Boloni a trimis mai multe sageti în directia lui Iordanescu. Imediat dupa sosirea în tara, pentru a-l proteja pe Hagi, Generalul aruncase toata vina necalificarii asupra lui Loti: „Campania a fost începuta gresit, cînd s-a renuntat prea usor la cîtiva jucatori experimentati”.
Întrebat daca munca sa la echipa nationala a fost continuata corect, Boloni a punctat: „N-am sa fac si eu aceeasi greseala ca altcineva, sa ma bag în niste comentarii de prost gust”. Apoi, ironic: „Dar calificarea parca s-a pierdut mai devreme, nu pe vremea lui Hagi!”. Apoi a continuat pe tema declaratiei Generalului: „Am vorbit la telefon cu Puiu… cu Iordanescu… si m-a certat pentru ca am încredere în ziaristi si nu în el. Eu am lipsit 15 ani din tara si cînd m-am întors faceam greseli de exprimare, dar m-am facut înteles. A doua zi, cînd citeam presa, regaseam tot ce spusesem, dar fara greselile de exprimare. Cuvintele mele n-au fost niciodata rau interpretate. Daca am spus ca jucam în culoare galbena, n-a aparut niciodata ca vom juca în rosu. În concluzie, sînt mîndru ca dupa 15 ani de absenta din tara am reusit sa ma fac mai bine înteles decît altii!”.
Pledoaria lui Loti nu s-a oprit aici: „N-a fost o reactie eleganta din partea lui. A vrut sa-si asigure linistea, criticînd fara o analiza pertinenta. Ma consider un om inteligent, sînt capabil sa înghit o pilula amara, dar n-as vrea ca eleganta, educatia si inteligenta sa fie amestecate cu prostia. Nu, reactia lui Iordanescu nu mi-a cazut deloc bine”.
Despre „întelegerile” din ’86
Boloni a abordat si problema blaturilor din România. El a spus ca „pe Jean Padureanu, asa-zisa primejdie a fotbalului românesc, îl consider un presedinte foarte bun, care face totul pentru echipa sa. Daca face blaturi, le face ca absolut toti ceilalti, fara nici o exceptie. Zeci de oameni, mii de oameni, zeci de mii de oameni spun ca exista, dar organele în drept nu fac nimic împotriva blaturilor, daca acestea exista”.
Antrenorul lui Sporting a mai povestit: „În ’86 eram un om important la Steaua. Daca se facea un blat, trebuia sa stiu, dar n-am jucat absolut în nici un meci în care stiam dinainte ca o sa cîstigam. Au fost doua meciuri în care ni s-a cerut sa facem egal si unul singur în care la pauza ni s-a spus sa nu mai marcam. Din cauza ca publicul nu s-a comportat corect si un spectator a aruncat cu o piatra în Lacatus, noi, jucatorii, ne-am strîns si am hotarît sa nu respectam pactul”.
Eficacitatea lui Jardel
Întrebat cum îl struneste pe Jardel, Boloni a declarat ca brazilianul nu e tipul de jucator caruia sa-i spui înainte de meci ce trebuie sa faca. „Sa va dau un exemplu. De mai multe ori am facut la antrenamente un experiment. Din 5 centrari bune si cu portar activ, Jardel înscrie de regula 4 goluri. Cu capul, cu piciorul, nu conteaza. De cele mai multe ori 4, cîteodata 5, rareori 3. Spre comparatie, în conditii similare, Marius Niculae înscrie un singur gol”.
Sursa: www.prosport.ro