Lista Top Class e deschisa
Volker Roth, seful Comisiei UEFA pentru arbitri, cel care a acordat cartonasul galben ce l-a facut pe Tudorel Stoica sa piarda finala de la Sevilla din 1986, spune ca Tudor si Corpodean au sanse sa urce în corpul de elita al Europei
Absolvent al Universitatii din Hamburg si de profesie economist, germanul Volker Roth, presedintele Comisiei UEFA pentru arbitri, a fost figura centrala a Cursului de Instruire a arbitrilor si arbitrilor asistenti de la Brasov. Ajuns vineri noaptea în România, el a expus sîmbata dupa-amiaza un referat de aproximativ 3 ore în fata arbitrilor români, ajutat fiind de faze-scoala care au fost comentate, fiecare în parte, de catre participantii la curs. El a acceptat înaintea expunerii sa acorde un interviu pentru ProSport.
Domnule Roth, cum se vede de la UEFA arbitrajul din România?
România a avut cîndva arbitri foarte buni. Numai daca ne gîndim la Nicolae Rainea sau Ioan Igna, cu care am fost împreuna la Campionatul Mondial din Mexic 1986, putem spune ca a existat o traditie. Acum, daca ne uitam pe nominalizarile pentru Mondialul de anul acesta, observam ca România nu mai are reprezentanti. Nu neaparat din cauza calitatii. Alegerea a fost foarte grea. Au fost numai 14 locuri la „centrali” si 14 la asistenti pentru Europa. Tara dumneavoastra îl are pe Sorin Corpodean în First Class si pe Alexandru Tudor, un tînar care a fost cu noi la Euro U 17. Daca ma uit la alti arbitri, mai ales la cei tineri, ma gîndesc ca se naste o generatie noua.
Ce rol ati avut în selectarea arbitrilor din Europa pentru Campionatul Mondial?
Comisia FIFA este autonoma si contine 10 membri. Din Europa sînt spaniolul Angel Maria, suedezul Lars Bjork si eu. Alegerea s-a facut prin votul comisiei.
Asistentul Tudor Constantinescu este în Top Class si a fost al 12-lea în ierarhiile UEFA.
Nu exista nici un clasament pentru categoriile de elita. Nici pentru „centrali”, nici pentru asistenti. Si în Germania a fost o situatie asemanatoare. În iarna, toata presa anunta ca Markus Merk va merge la Mondiale si s-a dovedit ca nu a fost asa.
Pozitia lui Constantinescu a fost afectata de scandalurile din România?
Pentru noi nu a existat nici un caz Constantinescu. La asa-zisele cazuri de coruptie, niciodata nu s-au primit dovezi clare.
Ce sanse au Corpodean si Tudor sa urce în Top Class?
Aceasta lista a fost si ramîne deschisa. Acum sînt 29 de arbitri, dar pot fi 30, cum pot fi si doar 26. Nu e un numar limitat. Totul depinde de prestatiile lor. Avem observatorii nostri, astfel încît sa fie eficiente promovarile si sa nu scapam nici un talent.
Ati mai fost în România?
Sînt acum pentru a treia oara. Am mai fost acum 3 ani la un curs si în 1986 cînd am arbitrat Steaua – Anderlecht în semifinalele Cupei Campionilor.
Si cînd i-ati acordat lui Tudorel Stoica al doilea cartonas galben, care l-a scos din carti pentru finala.
Nu-mi place sa vorbesc despre meciurile mele, mai ales despre cele de demult. Dar, daca am procedat asa, înseamna ca sigur a meritat acel cartonas. Nici un arbitru nu cunoaste numarul de cartonase al jucatorilor. N-are timp sa se gîndeasca la asa ceva . El trebuie sa se concentreze asupra jocului.
La Europenele din ’86 si la Mondialul din ’90, Nicolae Grigorescu a fost delegat doar pîna la „sferturi”. De ce nu si mai departe?
Nicolae a fost cu noi în Franta, în Belgia si Olanda, a arbitrat în „sferturi” si asta spune foarte multe. A avut prestatia asteptata. E un om deschis, corect, prietenos. Este o mare personalitate. Nu exista un motiv special pentru care s-a oprit doar la aceasta faza. De ce conduce cineva o finala? Trebuie sa ai si noroc. A fost un succes numai faptul ca a fost acolo.
Un singur abandon la Cooper
Arbitrii din lotul national au sustinut sîmbata la Sfîntu Gheorghe probele fizice. Singurul care a clacat a fost Mihai Breaz din Amara, care a abandonat la Testul Cooper. Din diferite motive, în special medicale, testele nu au fost date de Constantin Fratila, Marian Dorobantu, Teodor Craciunescu, Ion Zîmbresteanu si Geta Stînga. La urmatoarea verificare, acestia vor fi examinati alaturi de Aurel Iordachescu, Maria Patrascu si Angelica Panait, care nu au fost la Brasov.
Roth a cazut pe zapada
Vineri seara, pîna la sosirea lui Volker Roth, oaspetii din strainatate, Alain Delmere (Franta), Roland Knuz (Austria) si Gyula Lauber (Ungaria), au fost invitatii CCA la restaurantul Coliba Haiducilor din Poiana Brasov. Sîmbata, toata suita, în frunte cu Roth, a urcat la „Postavarul” cu Telefericul. Acolo, „excursionistii” au luat un neasteptat contact cu zapada, astfel ca Volker Roth, încaltat în pantofi, a avut parte de cîteva cazaturi. La fel a patit si Liliana Tîncu, sotia masorului Tinel Tîncu si secretara Comisiei, care avea pantofi cu toc.
Sursa: www.prosport.ro