Licentele pentru servicii de telefonie fixa

Apropo.ro / 22.04.2002, 08:25
Licentele pentru servicii de telefonie fixa
Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) ar putea acorda licentele pentru furnizarea de servicii de telefonie fixa fara organizarea de licitatii, a reiterat, la sfârsitul saptamânii trecute, în cadrul unei conferinte de presa, Dan Nica, ministrul comunicatiilor.

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) ar putea acorda licentele pentru furnizarea de servicii de telefonie fixa fara organizarea de licitatii, a reiterat, la sfârsitul saptamânii trecute, în cadrul unei conferinte de presa, Dan Nica, ministrul comunicatiilor.

Potrivit analistilor, singurele optiuni pe care le are guvernul în acest moment sunt acordarea licentelor prin „beauty contest” (alegerea directa de catre autoritati a uneia sau mai multor companii, în functie de o lista de criterii n.r) sau prin autoautorizare (compania ce doreste sa ofere servicii de telefonie fixa trebuie doar sa notifice în acest sens Autoritatea Nationala de Reglementare în Comunicatii n.r). Surse apropiate ministerului de resort afirma însa ca foarte probabil va fi aleasa cea de-a doua modalitate, adica autoautorizarea.

„Decizia finala va fi luata de Guvernul României, saptamâna viitoare (în aceasta saptamâna, n.r), care va aproba forma finala a actului normativ”, a spus Nica. „Intentia noastra este de a da posibilitatea mai multor operatori sa actioneze pe piata pentru a avea o concurenta puternica. MCTI este interesat ca acesti operatori sa respecte obligatiile privind furnizarea serviciului, respectiv calitatea acestuia”, a adaugat Nica.

Potrivit ministrului Comunicatiilor, MCTI a pregatit si a înaintat spre consultare o serie de acte normative care vor completa cadrul legislativ actual referitor la functionarea pietei de telecomunicatii în conditii de libera competitie de la 1 ianuarie 2003.

MCTI cauta bani pentru ROGRID

Ministrul Nica a mai anuntat ca România va fi inclusa în proiectul international GRID, care va sta la baza viitoarei generatii de Internet si care va permite o utilizare optima a cunostintelor si resurselor disponibile pe plan mondial pe world wide web. Astfel, GRID va putea utiliza pâna la 62,5 milioane de calculatoare din întreaga lume pentru rezolvarea unei singure probleme.

Sistemul GRID pune în aplicare conceptul de calcul distribuit în retea, care se bazeaza pe utilizarea mai multor calculatoare care lucreaza pentru rezolvarea aceleiasi probleme, implicând cantitati importante de date care trebuie procesate. „Începând cu 22 aprilie 2002, vom lucra la definirea prioritatilor ROGRID ( componenta locala GRID, n.r.) , estimarea necesitatilor de finantare si stabilirea componentei consortiului care se va ocupa de acest proiect”, a spus el.

Activitatile în cadrul ROGRID se vor dezvolta pe doua componente: cercetare si fizica si cercetare si tehnologia informatiei. „Pâna la 1 iunie 2002, consortiul va functiona ca entitate legal constituita, iar ROGRID va fi initiat în cadrul INFOSOC. Am decis sa acceleram introducerea unui program de tip GRID în România deoarece este o oportunitate pe care cercetarea si învatamântul românesc trebuie sa o fructifice cât mai rapid, pentru stabilizarea potentialului cercetarii românesti si pentru o cooperare mai activa, benefica, la nivel international,” a conchis Nica.

Cristian Iovitu