Lhasa s-a nascut in Statele Unite, a crescut in Mexic si traieste de 14 ani „in diferite tari francofone”, dupa cum declara aceasta.
„Am apucat sa ascult atata muzica peste tot pe unde am trecut, incat pot spune ca m-am hranit cu aceasta de-a lungul timpului si o fac inca chiar si acum. Am fost influentata prin urmare de o serie de artisti americani precum Bob Dylan, Areta Franklin, Stevie Wonder, cat si altii originari din Mexic, precum Hugo Sanchez sau Chavela Varga, care sunt mai putin cunoscuti aici. Am ascultat de asemenea muzica tiganeasca, muzica pop, dar si muzica clasica”, spune Lhasa.
Rezultatul: doua albume pe care femeia-vulcan le-a prezentat publicului, luni 18 aprilie, la Sala Palatului.
Inainte sa veniti in Romania, aveati vreo informatie despre tara noastra ?
Bineinteles. Mi-am dorit foarte mult sa vin aici pentru ca vad lucruri complet diferite decat cele pe care ce stiam pana acum despre Romania.
Cum ati descrie ceea ce cantati?
Nu-mi sta in fire sa imi descriu muzica. Eu doar o cant si-i las pe ceilalti asa mi-o descrie dupa cum cred de cuviinta. Muzica pe care o cant este una in care linia melodica are un rol foarte important. De aceea incerc sa compun piese frumoase care sa aiba o semnificatie puternica.
De ce vi se spune femeia vulcan ?
Pentru ca ma simt ca un vulcan care isi ia intreaga putere si caldura din strafundurile pamantului, aducandu-le la suprafata. Asta cred ca face orice muzician bun : isi ia intreaga energie artistica din strafundurile fiintei sale.
Puteti sa ne spuneti cate ceva despre cei care va acompaniaza în acest turneu? (inclusiv la Sala Palatului – n.r.)
Orchestra care ma insoteste in acest turneu este compusa din 5 muzicieni, cei mai multi dintre acestia cantand la mai multe instrumente : chitara, bass, baterie, violoncel, pian. In plus, fiecare are propria sa maniera de interpretare. Uneori piesele mele sunt acompaniate de un singur instrument, alta data acestea sunt insotite de catre toate deodata.
Spuneti-ne cateva cuvinte despre experienta alaturi de Circul Soarelui.
De 17 ani sunt in contact cu Circului Soarelui. Toata aceasta lume este una foarte diferita de ceea care este in jurul nostru, foarte diferita chiar si de lumea muzicii. Este o lume marginala pe care eu am cunoscut-o indeaproape.
Cum ati descrie muzica actuala ? Ca peste tot, exista multa muzica care este de-a dreptul gunoi, dar si muzica de o calitate exceptionala. Pot sa vorbesc despre gunoi sau despre lucruri frumoase. Personal, apreciez o muzica pop precum cea interpretata de Radiohead. Multa muzica este insa pentru mine doar zgomot care deranjeaza. Ma bucur ca pot sa fac muzica pe care mi-o doresc. E o muzica simpla si ciudata deopotriva si ma simt bine cantand-o oriunde m-as afla. Nu cred ca sunt deloc cinica daca declar ca nu dau mare atentie zgomotului care e peste tot acelasi.
Cine v-a influentat in muzica pe care o interpretati ?
Am ascultat multa muzica. La diverse varste am fost influentata de diverse persoane. La 13 ani mi-a placut foarte mult Billie Hollyday, apoi o amprenta puternica si-a pus-o interpreta mexicana Chavela Varga. De asemenea, apreciez foarte mult muzica celor de la Radiohead. Mi-a mai placut sa ascult Taraf des Haidoucks, precum si muzica tiganeasca din diverse tari. Toate aceste influente se regasesc foarte bine mai cu seama pe primul album, La Llorona. Blues-ul m-a influentat si el in mare masura. Am ascultat mult blues american, portughez si mexican (ranchero music).
Ce semnificatie are numele Lhasa ?
Implinisem deja cinci luni si inca parintii mei nu se hotarasera ce nume sa-mi dea. Mama mea ma privea incercand sa ma cunoasca mai bine inainte sa ma boteze. Citea o carte despre budismul tibetan si a gasit acolo numele Lhasa, care era capitala regiunii Tibet. S-a gandit ca arat la ochi precum o tibetana si astfel s-a hotarat asupra acestui nume.
Trebuie sa suferi atunci cand compui piesele ?
Ca fiinta umana, probabil suferi prin definitie. Esti norocos daca esti artist si trebuie sa si canti despre asta. Nu cred totusi ca trebuie sa suferi atunci cand compui muzica. Sau, eventual, este o idee pe care n-am glasuit-o niciodata si am ascuns-o tot timpul. Viata insasi este suficient de interesanta, dificila si plina de provocari pentru a te inspira.
Ce ati pregatit special pentru publicul din România?
Am cantat o piesa in cecena in spectacolul precedent. Aici voi interpreta o piesa in araba (inclusa în concertul de luni 18 aprilie, de la Sala Palatului – n.r.). De fiecare data cand urc pe scena incerc sa cant o piesa intr-o limba pe care nu o cunosc.
Am fost inconjurata aproape tot timpul de oameni cu inclinatii filosofice care traiau viata din plin, iar acest lucru se reflecta de fiecare data in piesele pe care le interpretez – Lhasa
A & A Records