Leurda curăță organismul de toxine

06 04. 2015, 09:00

Primăvara, în pădurile de foioase și conifere, pe terenul bogat în humus, și în special umed, își face apariția leurda, sau usturoiul usrsului cum mai este denumită popular. O plantă minune cu beneficii multiple asupra organismului. Se culege primăvara devreme, până să înflorească, astfel că beneficiați din plin de prorpietățile ei.

Consumă zilnic leurdă

Deși frunza îți amintește de cea a lăcrămioarelor, la ruperea ei vei simți mirosul de usturoi, semn că ești pe drumul cel bun dacă ai ieșit la cules. Leurda poate fi găsită și în comerț, însă nimic nu se compară cu o ieșire la iarbă verde, în pădurea plină de leurdă și ciripit de păsărele, atunci când natura începe un nou ciclu. Se spune că și urșii o caută după ce ies din hibernare.

În primul rând, leura este un bun detoxifiant al organismului – pornind de la organe și până la acțiunea benefică asupra sângelui. Se consumă crudă în tot felul de salate, sau simplă. Astfel aveți parte de toate vitaminele pe care le conține. Leurda poate fi adăugată și în tot felul de preparate culinare de sezon sau cum doriți, dar pierde din proprietăți.

Leurda conține sulfura de alil, carotenoizi, vitaminele A, C, levuloză, ulei eteric complex, săruri de calciu, fie, fosfor, sodiu și cupru. Leurda este o plantă bună împotriva îmbătrânirii.

Leurda și beneficiile sale asupra organismului:

– detoxifiant, depurativ, curăță bine sângele, ficatul, stomacul, intestinele, etc

– are efect antiseptic, batericid, antitoxic, diuretic, hemostatic, hipotensiv, antisclerotic, vermifug, stimulator al contracțiilor uterine

– leurda este indicată în boli gastrointestinale, cardiovasculare, reduce hipertensiunea arterială, previne arteroscleroza coronariană

– leurda scade nivelul colesterolului, previne accidentele vasculare, previne apariția trombozei și tromboflebitei, dizolvă plăcile de colesterol

– leurda este bună împotriva tuberculozei pulmonare, bronșitei, ajută în boli ale căilor respiratorii – răceală, gripă, etc

– leurda are efecte benefice asupra memoriei, insomniilor, depresiei, amneziei, amețelilor, tensiunii, anxietății

– leurda este bună și împotriva bolilor renale, elimină excesul de acid uric (în cazul celor cu gută), curăță rinichii, vezica urinară.

– leurda combate reumatismul degenerativ, bolile de piele precum eczemele, herpesul, scrofuloza, furunculi, etc.

De la leurdă se folosesc și bulbii, iar albinele folosesc florile pentru a poleniza. Leurda mai poate fi preparată și sub formă de vin, tinctură, suc sau ceai.

Leurda, bună împotriva mastitei și nodulilor la sân

Bulbii, recoltați în vara și toamna și tocați mărunt, au aceeași eficacitate ca și frunzele, dar, la persoanele cu stomac mai sensibil, se prepară un macerat în lapte timp de 2-3 ore, care se va consuma prin înghițituri rare. Atât frunzele, cât și bulbii sunt bine tolerați de către ficat și nu dau iz neplăcut pentru respirație, că în cazul usturoiului.

Tinctura din frunze sau bulbi tocați mărunt se prepară în alcool de 38-40%, în care se macerează timp de 14 zile, la soare; se strecoară și se păstrează în sticle închise la culoare, în loc răcoros și întunecos. Zilnic se iau câte 10-15 picături, în puțin ceai sau apă, de 3-4 ori pe zi, având efecte deosebite în dobândirea unei memorii excelente. Tinctura bine păstrată permite să se beneficieze tot timpul anului de puterea curativă a leurdei;

Infuzia de leurdă se prepară din două lingurițe frunze tocate la 200 ml apă clocotită; se beau unul sau două ceaiuri pe zi.

Vinul de leurdă se prepară dintr-un pumn de frunze proaspete sau bulbi mărunțiți, care se fierb 5 minute în 50 ml vin alb; se infuzează acoperit timp de 10 minute, se strecoară și se îndulcește după gust cu miere sau sirop. Se bea dimineața câte un păhărel, timp de 14 zile, fiind considerat un minunat remediu pentru persoanele în vârstă, chinuite de tuse rebelă, insuficientă respiratorie, expectorații persistente și tuberculoza pulmonară.

Sucul de leurdă, extras din frunze proaspete prin presare, se consuma în cure de 3 săptămâni, luând câte 2 pahare pe zi, dimineața pe stomacul gol și după amiază, având efecte în combaterea reumatismului degenerativ, mastita și noduli la sân și în înlăturarea efectelor nocive ale tutunului, printr-o acțiune puternic antitoxică.