Legumele sunt bune pentru memoria persoanelor în vârsta

25 10. 2006, 10:28
Consumul de legume contribuie la încetinirea procesului de neurodegenerare cerebrala la persoanele în vârsta, în schimb fructele influențeaza extrem de puțin procesul de declin al memoriei, conform unui studiu publicat în Statele Unite în revista Neurology, transmite AFP.

Consumul de legume contribuie la încetinirea procesului de neurodegenerare cerebrala la persoanele în vârsta, în schimb fructele influențeaza extrem de puțin procesul de declin al memoriei, conform unui studiu publicat în Statele Unite în revista Neurology, transmite AFP.

Conform acestui studiu, „persoanele care consuma zilnic cel puțin 2,8 porții de legume reușesc sa încetineasca cu 40% procesul de diminuare a capacitații de memorare, fața de cei care consuma zilnic mai puțin de o porție”.

Profesorul Martha Clare Morris, coordonator al acestui studiu, adauga: „Încetinirea neurodegenerarii este echivalenta cu prelungirea cu cinci ani a capacitaților mentale”.

Studiul, care s-a desfașurat pe o perioada de șase ani și a fost realizat de cercetatorii de la școala de medicina Rush din Chicago, a avut ca obiectiv determinarea efectelor potențiale ale dietelor bogate în legume și fructe în încetinirea procesului de declin al memoriei la persoanele cu vârste de peste 65 de ani.

La studiu au participat 3.718 persoane care au fost rugate sa completeze chestionare menite sa evalueze frecvența consumului de fructe și legume și sa rezolve teste de memorie.

Dintre legumele consumate, spanacul, laptuca și alte legume cu frunze verzi, au avut efectul cel mai pronunțat în încetinirea degenerarii cerebrale.

Fructele contribuie extrem de puțin la încetinirea procesului de declin al memoriei, lucru care a constituit „o surpriza totala și a ridicat foarte multe întrebari”, se indica în acest studiu.

„Virtuțile legumelor se pot explica prin faptul ca sunt extrem de bogate în vitamina E”, informeaza cercetatorii. În plus, legumele sunt frecvent consumate în combinație cu grasimi, precum sosurile de salate, care ajuta la o mai buna absorbție a vitaminei E de catre organism.

Mediafax