Legume si fructe mutante sau naturale?
Inca din 2006, artistul Uli Westphal colectioneaza,
fotografiaza si… mananca numai legume si fructe
„mutante” – cele care se abat de la standardele in vigoare
– pe care le cumpara de la fermierii care vin in piete.
Fotografiile sale constituie o adevarata arhiva a
„ultimilor supravietuitori ai diversitatii
agriculturii” si dezvaluie o varietate incredibila de
forme si culori.
Vinete
„mutante”
Westphal declara ca „suprimarea mutatiilor si polimorfismului in
sistemul industrial da alimentetie” este un lucru rau, pentru ca
multi au uitat, sau chiar nu au stiut niciodata, cum arata
si ce gust au fructele si legumele naturale.
Uniformizarea fructelor si a legumelor a inceput inca
din 1958, de cand Comunitatea Economica Europeana
(precursoarea Uniunii Europene) a decis standardizarea, pentru
facilitarea comertului transfrontalier si garantarea calitatii
produselor, si a ajuns in zilele noastre la situatii aberante.
Ce ziceti de faptul ca ceapa nu poate fi pusa in vanzare
daca foitele nu acopera doua treimi din suprafata ei? Dar
de faptul ca un castravete nu este corespunzator daca este
curbat cu un gradient mai mare de 1/10?
Castravete
„mutant”
S-a ajuns astfel la situatia in care o cincime din productia
europeana este distrusa,
neputand fi nici macar donata celor aflati in nevoie.
Rosie din
Baragan