Legendele sportului: Mari fotbalisti ai planetei
In intreaga istorie a fotbalului au existat jucatori care au impresionat publicul prin calitatile lor individuale si care au condus echipele de club sau reprezentativele nationale spre cele mai mari performante din istorie.
Afla amanunte atat din viata sportiva a unor fotbalisti, cat si din cea extrasportiva a unora dintre cei mai buni fotbalisti ai planetei.
Gheorghe Hagi
Este considerat de majoritatea specialistilor drept cel mai bun fotbalist roman din toate timpurile.
Primul sau antrenor a fost Iosif Bukossi care conducea Centrul de copii si si juniori al echipei Farul Constanta.
La 13 ani a fost legitimat la Farul Constanta, fapt ce a reprezentat inceputul unei cariere de 23 de ani ca jucator de fotbal.
Prima selectie in nationala de juniori (sub 18 ani) a fost la 14 februarie 1982 in meciul amical Romania – Turcia ( 0-0 ).
La 11 septembrie 1982 debuteaza in Divizia A, jucand integral meciul S.C Bacau – F.C. Constanta (3-0)
A marcat primul gol in Divizia A in minutul 88 al meciului Steaua – F.C Constanta (2-2).
A debutat intr-un meci oficial al echipei nationale intrand in minutul 46 al partidei Cipru- Romania (0-1 la 12 noiembrie 1983) in preliminariile Campionatului European.
Detine numeroase recorduri ale fotbalului romanesc: cele mai multe goluri la echipa nationala, 35 de goluri in 125 de meciuri, cea mai lunga perioada ca tricolor – 16 ani si 10 lun, cele mai multe banderole de capitan al tricolorilor (65), cele mai multe jocuri si goluri in cupele europene.
Click aici pentru a vedea cele mai frumoase goluri inscrise de Gheorghe Hagi
Nicolae Dobrin
A fost descoperit de Lenci lanovschi pe vestita Maracana a Pitestiului, locul unde juca fotbal, de cele mai multe ori in picioarele goale pentru a simti mingea si nisipul care frige si care te obliga sa joci cat mai repede.
La nici 15 ani, pe 1 iulie 1962, Dobrin a debutat in Divizia A intr-un meci cu Universitatea Cluj.
Cea mai mare dezamagire din cariera a trait-o in Guadalajara, la Campionatul Mondial din Mexic unde a jucat Romania, cand Dobrin n-a fost nici macar rezerva, urmarind meciul din tribuna.
Antrenorul Nationalei, Angelo Niculescu a motivat ca neincluderea sa in echipa s-a datorat lipsei de pregatire a lui Dobrin, dar se pare ca adevaratul motiv a fost acela ca nu era agreat de jucatorii de la Dinamo care alcatuiau scheletul echipei nationale in acea perioada.
Dobrin a adunat 409 meciuri in prima divizie, dintre care 395 in echipa pitesteana. A inscris 111 goluri in campionatul Diviziei A, dintre care 106 pentru F.C. Arges. A fost selectionat de 48 de ori in prima reprezentativa a tarii, de mai multe ori in selectionata B, de 10 ori in echipa nationala de tineret, de 10 ori in selectionata de juniori si de 5 ori in selectionata olimpica a tarii.
Click aici pentru a vedea imagini din partida Notthingham Forest – FC Arges
Supranumit si “Minunea blonda a Olteniei fotbalistice", a fost foarte aproape sa fie deturnat spre gimnastica dar in cele din urma acesta a ales calea fotbalului.
Balaci a debutat pentru Craiova la doar 16 ani si i-a luat locul in echipa lui Ivan, unul din plamanii echipei. Noul jucator craiovean functioneaza la turatie maxima si ii conduce pe olteni spre castigarea primului titlu de campioni la 10 ani dupa ce echipa din Banie promova pe prima scena.
Antrenorul Valentin Stanescu i-a oferit ocazia sa promoveze la doar 17 ani in prima echipa a nationalei Romaniei, iar debutul a avut loc in orasul luminii, Paris, pe “Parc des Princes”.
La echipa de club Balaci a fost un lider care a contribuit decisiv la cele doua cupe ale Romaniei cucerite in 1977 si 1978. A urmat o perioada in care Balaci demonstra ca ajunsese jucator complet.
Mircea Lucescu, antrenorul nationalei din acea perioada, era hotarat sa cladeasca nationala in jurul “Marelui blond” craiovean. In paralel, Balaci si colegii sai din Craiova speriau Europa, fiind elogiati de catre mari legende ale fotbalului.
In acea vreme, Craiova a fost foarte aproape de finala Cupei UEFA, pe care ar fi meritat-o dupa splendidul gol marcat de Balaci in poarta lui Bento de la Benfica Lisabona.
A jucat 347 de meciuri in Divizia A, marcand un numar de 84 de goluri, iar la echipa nationala a fost selectionat de 69 de ori pentru culorile careia a reusit sa inscrie 8 goluri.
Click aici pentru a vedea imagini cu Craiova Maxima
Alfredo Di Stefano
El este de obicei asociat cu echipa Real Madrid jucand un rol crucial in cucerirea de catre acest club a Cupei Europei (Liga Campionilor) – de cinci ori in cinci sezoane consecutive incepand cu 1956.
Di Stefano a jucat pentru echipele nationale ale Argentinei, Columbiei si Spaniei, dar nu a participat la nici un campionat mondial. A fost un atacant puternic, cu adaptabilitate tactica, avand rezistenta fizica, si cel mai important, o viziune asupra jocului care il facea conducatorul de joc din atacul echipei sale.
Cu 49 de goluri in 58 de meciuri, Di Stefano a fost golgheter pe plan european pentru zeci de ani, fiind intrecut abia in 2005 de jucatorul madrilean Raul. Culmea carierei sale a fost poate atinsa in timpul finalei castigate cu scorul de 7-3 in fata celor de la Eintracht Frankfurt in Finala Cupei Europei din 1960 de pe Hampden Park – un meci considerat de catre unii ca fiind cel mai frumos din Europa.
A fost votat fotbalistul european al anului in 1957 si 1959, fiind golgheterul lui Real Madrid din toate timpurile al campionatului Spaniei, cu 216 goluri in 282 de meciuri intre 1953 si 1964.
El a castigat mai multe titluri si cupe nationale cu Real, dar nu a ajuns niciodata la un turneu de campionat mondial. S-a transferat la echipa RCD Espanyol in 1964 si a jucat pana la retragerea sa din activitate la varsta de 40 de ani.
Click aici pentru a vedea imagini rare cu cel mai important jucator din istoria lui Real Madrid
A inceput sa bata mingea facuta din carpe si sosete prin coclaurile natale si a avut sansa, ca la 10 ani, sa ajunga la Cebollitas, satelitul celebrei Argentinos Juniors.
La 20 octombrie 1976, la doar 16 ani, debuteaza pentru Argentinos in liga argentiniana. Talentul si valoarea il recomanda si pleaca la Boca Juniors – de aici, urmeaza zborul peste Atlantic. Ajunge la FC Barcelona, apoi la Napoli si Sevilla, iar in 1993 revine in tara tangoului si joaca pentru Newell’s Old Boys si Boca Juniors.
In nationala a debutat la 27 februarie 1977, impotriva Ungariei (5-1). A devenit campion mondial cu Argentina in 1986, iar cu Napoli a luat doua titluri in Italia si o Cupa UEFA.
Maradona va ramane in memoria fotbalului pentru Mondialul mexican din urma cu 19 ani. In sferturile de finala, Argentina a batut Anglia (2-1), prin doua goluri ale lui Maradona. Primul a fost inscris cu mana, iar al doilea dupa o cursa de la mijlocul terenului. “A fost mana lui Dumnezeu”, a comentat Maradona, facand referire la razboiul anglo-argentinian desfasurat in 1982 pentru Insulele Malvine.
Viata dezordonata i-a omorat prematur cariera. Drogurile erau nelipsite, ajunge frecvent la dezintoxicare pentru ca in aprilie 2004 sa fie la un pas de moarte din cauza unei supradoze.
Maradona, care considera ca a fost depistat pozitiv la CM 1994 in urma unui complot CIA, si-a facut un renume dupa ce a scapat de problema cu drogurile. Practic, Diego reprezinta un nou sens al mandriei nationale argentiniene.
Acesta este excentricul Maradona, cu tatuajul fostului revolutionar Che Guevara (pe brat) si al lui Castro (pe picior).
Click aici pentru a vedea golul marcat cu mana de Maradona impotriva Angliei
George Best
A fost unul dintre cei mai buni fobalisti britanici ai tuturor timpurilor. El a sosit la Manchester la 15 ani, oras unde a avut un impact extraordinar.
In 1968, la varsta de numai 22 de ani a marcat un gol memorabil impotriva Benficai Lisabona pe stadionul Wembley in finala Cupei Campionilor Europeni.
In acea vreme Manchester United devenea prima echipa engleza de club care castiga competitia de elita a fotbalului european.
In acelasi an, 1968, George Best era desemnat cel mai bun fotbalist european al anului. Avea sa fie momentul de varf al carierei sale.
Succesul ametitor l-a facut pe Best sa devina un playboy care-si dedica tot mai mult timp femeilor si alcoolului si tot mai putin timp fotbalului.
La numai 27 de ani cariera sa cu Manchester United s-a incheiat si au urmat tot felul de cluburi mai mult sau mai putin minore, intre care si din Statele Unite, dar George Best devenise in a doua parte anilor ’70 o umbra a marelui jucator.
Marele fotbalist George Best s-a stins din viata, la varsta de 59 de ani, intr-un spital din Londra suferind de complicatii de pe urma unui alcoolism cronic.
"Cu toate problemele mele, binecunoscute, eu sper ca totusi lumea sa-si aduca aminte de fotbalul pe care l-am jucat si poate faptul ca am adus satisfactie atator iubitori ai fotbalului si asta e mai important pentru mine ca orice", spunea George Best.
Click aici pentru a vedea cateva goluri superbe ale lui George Best
Pe numele sau adevarat Edson Arantes Do Nascimento este cunoscut ca cel mai bun jucator de fotbal al tuturor timpurilor. A invatat sa joace fotbal de la tatal sau care, in tinerete, a fost un atacant valoros, dar care a pus capat carierei foarte devreme din cauza unei accidentari la picior.
Pele a inceput sa joace fotbal pentru un club local inca din copilarie. In timpul liber, cand nu juca fotbal, lustruia ghetele jucatorilor pentru a castiga ceva bani.
El a fost descoperit la varsta de 11 ani de catre Waldemar de Brito care era unul dintre cei mai importanti jucatori ai Braziliei in acea perioada. Cand Brito l-a adus la Sao Paulo le-a spus directorilor, nu foarte increzatori in talentul jucatorului: “Acest baiat va fi cel mai bun jucator de fotbal din lume”.
La prima aparitie in tricoul lui Sau Paulo impotriva celor de la Corinthians avea doar 16 ani, dar a marcat un gol imediat dupa ce a fost introdus in teren.
Pele a participat la 4 turnee finale de Cupa Mondiala cu natioanala Braziliei, fiind inzestrat cu deosebite calitati: viteza, o extraordinara viziune a jocului, abilitati excelente in controlul asupra balonului si cu forta de a suta puternic si precis cu ambele picioare si binenteles cu capul.
Statisticile lui Pele sunt impresionante, a reusit sa inscrie in decursul carierei sale 1.280 de goluri in 1.360 de jocuri, dar ocupa numai locul 2 in urma altui jucator brazilian – Arthur Friedenreich – care a reusit sa inscrie 1.329 de goluri. Pele are un procentaj de un gol marcat la fiecare meci international jucat cu nationala tarii sale.
La nivel de club a maturat toate recordurile existente in Brazilia. El a inscris 127 de goluri pentru FC Santos in 1959, 110 in 1961 si 101 in 1965 si a condus clubul catre doua titluri de campioana a cluburilor din America de Sud.
Deasemenea, el detine recordul de hat-trick-uri realizate de un fotbalist, 92 la numar, si recordul pentru cele mai multe goluri inscrise la nivel international – 97. Statisticile sunt foarte surprinzatoare avand in vedere comparatia cu jucatorii de top din zilele noastre care nu reusesc o medie mai mare de 30 de goluri marcate pe sezon.
In anul 2000 a fost ales al doilea in cadrul premiului “Sportivul secolului” in care Muhammad Ali a primit onorurile pentru cel mai bun sportiv.
Click aici pentru a vedea imagini cu cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor
Johan Cruyff
De mic i-a fost dat sa auda cuvintele “Ajax”si “fotbal” pentru ca mama sa isi castiga existenta ca spalatoreasa a clubului Ajax si, avand foarte mult de lucru, aducea si acasa tricourile jucatorilor pentru a le spala.
Intr-o zi micul Johann a primit cel mai frumos cadou: o minge de-a lui Ajax. In scurt timp Johan si mingea devin de nedespartit. Cum era si firesc Johan si-a facut debutul de jucator la Ajax, cam in aceeasi perioada cand in Germania isi facea debutul cel ce avea sa-i fie marele sau rival, Franz Beckenbauer.
La doar 22 de ani, Cruyff conducea Ajax-ul in premiera la o finala de Cupa Campionilor, dar Ajax-ul inca nu era coapta pentru acest titlu – Milan-ul lui Schnellinger, Rivera si Prati avea sa castige cu 4-1.
In vara lui 1971 aveau sa se petreaca doua lucruri importante: Rinus Michels preia nationala cu misiunea evidenta de a reusi prima calificare postbelica la Cupa Mondiala si locul sau e luat de un antrenor anonim din Romania, Stefan Covaci. Acesta a inteles repede ca nu are prea multe lucruri pe care sa le predea lui Cruyff, Neeskens, Haan, Krol sau Keizer, asa ca insista pe aspectele educative dandu-le jucatorilor mai multa libertate de exprimare pe teren si in afara lui, lucru de neconceput pe vremea lui Michels.
Cruyff conduce echipa la castigarea a inca doua cupe ale campionilor, ambele finale fiind castigate in fata unor echipe italiene, Inter si Juventus Torino.
Dupa ce in 1973 a fost transferat la Barcelona, in afara terenului si-a permis chiar sa-l sfideze pe dictatorul Franco (suporterul Realului), botezandu-si copilul cu un nume basc – Jordi, lucru interzis in acel timp de conducatorii Spaniei.
Cruyff este acum conform unor zvonuri olandeze principalul sfatuitor al lui Marco van Basten la nationala Olandei.
Click aici pentru a vedea cele mai importante goluri marcate de Johan Cruyff
A facut cunostinta cu mingea la varsta de 9 ani la echipa SC München 06. In 1958, gruparea Bayern München a pus ochii pe tanarul fotbalist si l-a adus in curtea sa.
In acea perioada bavarezii evoluau in Liga Regionala de Sud. "Kaiserul" si-a facut debutul la gruparea bavareza in 1964 si intr-un singur sezon a reusit sa duca echipa pe prima scena a fotbalului german. Datorita elegantei sale, a tehnicitatii si a spiritului de lider, Franz Beckenbauer a fost supranumit de compatriotii sai "Der Kaiser" (Imparatul).
La varsta de 21 de ani, Beckenbauer a participat la prima Cupa Mondiala din cariera, fiind selectionat pentru turneul final din Anglia – 1966, unde Republica Federala Germana a pierdut finala in fata tarii-gazda dupa un meci incendiar. "Sa fii finalist la Cupa Mondiala nu este rau pentru un tanar", a declarat "Kaiserul" la 30 de ani dupa memorabilul meci jucat pe "Wembley" in fata a 93.000 de spectatori.
La Cupa Mondiala din Mexic – 1970, Franz Beckenbauer a facut din nou senzatie in semifinala pierduta de nemti pe "Azteca" in fata Italiei – in prelungiri, scor 3-4: "Der Kaiser" a jucat cu umarul dislocat, fiind obligat sa poarte tot meciul un bandaj care i-a sustinut bratul.
Momentul de glorie a venit insa patru ani mai tarziu, in 1974, la turneul final gazduit de Germania. La Munchen, in orasul unde s-a nascut, Franz Beckenbauer a devenit stapanul lumii fotbalistice si primul capitan care a ridicat noul trofeu creat pentru campioana mondiala. Cupa "Jules Rimet" fusese inmanata definitiv Braziliei care, in 1970, castigase al treilea titlu mondial.
Specialistii considera ca marele merit al "Kaiserului" este ca a dat o noua dimensiune notiunii de libero. Retras un pic in spatele apararii, neamtul organiza jocul echipei, dar si pleca in atac la fazele ofensive.
Dupa ce si-a incheiat activitatea de fotbalist si antrenor, a devenit presedintele clubului Bayern Munchen si a reusit sa transforme gruparea intr-o putere a fotbalului.
Click aici pentru a vedea de unde vine notiunea de libero
Michel Platini
A fost unul dintre jucatorii exponentiali ai fotbalului francez. A debutat ca jucator la Metz dupa care s-a transferat, in 1972, la Nancy – echipa cu care castiga, in 1978, primul sau trofeu – Cupa Frantei.
Calitatile tehnice formidabile, dublate de o clarviziune in joc, l-au impus si in echipa nationala a Frantei al carui coordonator a fost mai bine de un deceniu. A debutat cu gol in echipa "Cocosului galic" la 27 martie 1976 intr-un meci impotriva Cehoslovaciei.
Dupa ce trece pe la Saint-Etienne, aureolat de un titlu al Frantei, ajunge, in 1982, la formatia Juventus Torino. Palmaresul sau la echipa italiana este pur si simplu de invidiat. Cucereste campionatul Italiei in 1984 si 1985, Cupa Italiei in 1983, Cupa Cupelor in 1984, Supercupa Europei in 1984 si Cupa Campionilor Europeni in 1985, fiind artizanul acestor performante. Timp de trei ani, intre 1983 si 1985, este desemnat cel mai bun fotbalist european, fiindu-i decernat "Balonul de aur".
A contribuit decisiv la castigarea primului titlu international al echipei "Cocosului galic" – cel de campioana europeana in 1984 – competitia desfasurandu-se chiar in Hexagon. A imbracat de 72 de ori tricoul rosu-alb-albastru al reprezentativei Frantei pentru care a inscris 41 de goluri.
In prezent, Michele Platini este presedintele UEFA.
Click aici pentru a vedea cele mai importante goluri marcate de Platini