Legea privind majorarea pensiilor a fost depusa pentru promulgare

06 07. 2007, 13:53
Legea privin majorarea pensiilor, initiata de PSD, a ajuns, vineri, la Presedintie, pentru promulgare, seful statului anuntând, în urma cu câteva zile, ca va cere imediat Guvernului prezentarea resurselor financiare cel putin pe termen mediu, pentru aplicarea acestei legi.

Legea privin majorarea pensiilor, initiata de PSD, a ajuns, vineri, la Presedintie, pentru promulgare, seful statului anuntând, în urma cu câteva zile, ca va cere imediat Guvernului prezentarea resurselor financiare cel putin pe termen mediu, pentru aplicarea acestei legi.

Informatia privind depunerea legii la Presedintie a fost confirmata de Departamentul constitutional-legislativ de la Cotroceni.

Conform articolului 77 din Constitutie, promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire. Înainte de promulgare, presedintele poate cere Parlamentului, o singura data, reexaminarea legii.

Daca presedintele a cerut reexaminarea legii ori daca s-a cerut verificarea constitutionalitatii ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate dupa reexaminare sau de la primirea deciziei Curtii Constitutionale, prin care i s-a confirmat constitutionalitatea.

Camera Deputatilor a adoptat, în 28 iunie, în ultima zi a sesiunii parlamentare, proiectul de lege privind majorarea pensiilor, initiat de PSD, stabilind cresterea punctului de pensie la 37,5% de la 1 ianuarie 2008 si la 45% de la 1 ianuarie 2009. Legea a fost adoptata dupa negocieri PNL-PSD si dupa ce social-democratii au amenintat cu initierea unei motiuni de cenzura.

Aceasta lege a provocat o noua disputa între presedintele raian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu, precum si criticile FMI.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca, în momentul în care legea va sosi la Presedintie, va cere imediat Guvernului o prezentare clara a resurselor financiare cu care vor fi crescute pensiile, cel putin pe termen mediu. El a explicat ca va face acest gest pentru a avea constiinta împacata ca, în momentul în care va promulga legea, nu va contribui la prabusirea fondului de pensii în 2009 sau 2010.

Seful statului a mentionat ca, în opinia sa, este nevoie ca pensionarilor sa le fie marite pensiile. „Ce nu vreau sa se întâmple este utilizarea unei legi care sa se dovedeasca pacaleala electorala”, a adaugat Basescu. El a spus ca va cere Guvernului, de asemenea, sa precizeze „cu extrema claritate” daca legea este viabila, adica daca poate fi aplicata pe termen lung.

Basescu a explicat ca aplicarea acestei legi înseamna o crestere a veniturilor în bugetul de pensii, pe 2008, de 2,5 miliarde de euro.

Potrivit presedintelui, aceasta crestere nu poate fi pusa pe seama cresterii economice de 6% din 2007. „Ramân descoperiti 1,5 miliarde”, a sustinut Basescu, adaugând ca prin aceasta crestere ar putea fi afectate angajamentele asumate în programul de guvernare legate de cresterea bugetului alocat educatiei de la 5% la 6% din PIB, în 2008.

În replica, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, joi, ca persoanele care considera ca majorarea pensiilor în conditiile actuale ale economiei românesti ar avea consecinte negative dovedesc ca nu cunosc realitatea si nici ceea ce înseamna bugetul, finantele si politica de pensii.

„Vad o serie de voci care se ridica si întreaba de unde bani, cum putem majora pensiile. Daca faceam asta la jumatatea anilor 90, întrebarea era fireasca. Astazi, cei care îsi pun astfel de întrebari dovedesc un singur lucru : nu cunosc realitatea economica de azi din România si nu au niciun fel de idee ce înseamna bugetul, finantele si politica de pensii”, a spus Tariceanu.

Vineri, la o întâlnire cu reprezentantii pensionarilor, seful Executivului a afirmat ca este dezamagit de afirmatiile presedintelui Traian Basescu privind majorarea pensiilor, aratând ca, la putin timp dupa instalarea la Palatul Cotroceni, acesta a promis românilor ca eliminarea saraciei va fi prioritara.

„Sunt dezamagit de cuvintele pe care le-a rostit presedintele, pentru ca, la putin timp dupa instalarea la Cotroceni, presedintele Basescu spunea ca scoaterea românilor din saracie este o prioritate. Spunea ca -citez- «deja sunt batrâni care atunci când vine postasul cu talonul de pensie întreaba de ce n-a venit pensia, asa cum au promis-o Basescu si Tariceanu în campania electorala ?»”, le-a spus Tariceanu reprezentantilor federatiilor de pensionari, într-o discutie la Palatul Victoria.

Liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a apreciat ca eventualul refuz al presedintelui Traian Basescu de a promulga lega de crestere a pensiilor, initiata de PSD, ar însemna „o încalcare grava a Constitutiei” si ar reprezenta „un motiv serios” pentru demiterea sefului statului.

„Daca Presedintele Traian Basescu refuza promulgarea legii privind cresterea pensiilor, initiata de PSD, acest lucru reprezinta o încalcare grava a Constitutiei care prevede explicit ca statul este obligat sa asigure conditii de viata decente românilor si cu atât mai mult celor peste 5,5 milioane de pensionari. Acest refuz reprezinta un motiv serios pentru demiterea presedintelui”, a spus Hrebenciuc

Mediafax