Legatura între maladia Alzheimer și glaucom

13 08. 2007, 15:23
O proteina-cheie în apariția maladiei Alzheimer joaca un rol determinant în apariția glaucomului, o boala responsabila pentru majoritatea cazurilor de orbire ireversibila din lume, au descoperit cercetatorii britanici, transmite AFP. Recurgând la o noua tehnica de scanare,

O proteina-cheie în apariția maladiei Alzheimer joaca un rol determinant în apariția glaucomului, o boala responsabila pentru majoritatea cazurilor de orbire ireversibila din lume, au descoperit cercetatorii britanici, transmite AFP.

Recurgând la o noua tehnica de scanare, cercetatorii au putut determina faptul ca proteina beta-amiloida care afecteaza creierul persoanelor atinse de Alzheimer provoaca și distrugerea celulelor retinei, principala parte a ochiului.

Testele pe cobai au indicat, de asemenea, ca medicamentele care împiedica acumularea sub forma de placi a proteinelor beta-amiloide în țesuturile cerebrale ale bolnavilor de Alzheimer sunt la fel de eficace în tratarea glaucomului.

Unul dintre aceste tratamente, Bapineuzumab, produs de laboratoarele farmaceutice Elan (Irlanda) și Wyeth (SUA), a fost administrat deja, în cadrul unor teste clinice, de pacienți atinși de Alzheimer.

Cercetatorii britanici au demonstrat ca aceasta molecula are efecte și mai puternice împotriva glaucomului daca este combinata cu alte doua noi tratamente împotriva maladiei Alzheimer.

Studiul, aparut în Proceedings of the National Academy of Sciences, a fost realizat de cercetatori de la Colegiul universitar din Londra, coordonați de profesorul Francesca Cordeiro.

Profesorul a subliniat ca rolul jucat de proteina beta-amiloida în dezvoltarea maladiei Alzheimer și a glaucomului nu înseamna ca persoanele atinse de una dintre cele doua maladii o vor dezvolta automat și pe cealalta.

Numeroși alți factori contribuie la creșterea riscului de glaucom, spune medicul.

Rezultatele studiului sugereaza, totuși, ca retina poate permite medicilor sa diagnosticheze maladia Alzheimer observând semnele de distrugere a celulelor nervului optic.

Glaucomul este caracterizat prin tensiune oculara foarte ridicata, întarirea globului ocular, atrofierea nervului optic și alterarea vederii, fenomene care pot conduce la orbire.

Alzheimer este cea mai frecventa forma de demența întânita în lume. Specialiștii estimeaza ca, pâna în 2040, numarul persoanelor atinse de aceasta degenerare cerebrala va crește de la 24 de milioane, cifra actuala, la 81 de milioane.

Mediafax