Legătura dintre insomnie și junk food
În cadrul unui experiment condus de UC Berkeley din California, SUA, creierele a 24 de participanți au fost scanate după o noapte în care s-au odihnit suficient și după altă noapte în care nu au putut dormi.
În al doilea caz, a fost înregistrată activitate crescută în zona creierului asociată cu recompensele și reflexele. În schimb, în zona lobului frontal, responsabil pentru controlul de sine, activitatea a fost scăzută.
Vremea apropo îți oferă mai multe informații despre vremea din orașul tău.
Experimentul îi poate ajuta pe cercetători să înțeleagă de ce insomniacii cedează mai ușor tentațiilor calorice.
Matthew Walker, unul dintre autorii studiului, a explicat: „Am descoperit că regiunile creierului care controlează deciziile și judecățile complexe au fost afectate de lipsa somnului, în timp ce structurile primare care controlează motivația și dorința au fost amplificate”.
Cu alte cuvinte, lipsa somnului îi determină pe oameni să piardă din autocontrol și să nu mai acorde suficientă atenție intențiilor bune.
Cercetătorii au mai observat că din cauza insomniei participanții la experiment și-au exprimat dorința de a mânca junk food, iar această dorință creștea pe măsură ce le era tot mai greu să doarmă. Când erau odihniți, acelorași oameni le-a fost cu mult mai ușor să reziste tentațiilor culinare.
Prin comparație, alt studiu din Suedia a arătat că oamenii obosiți au tendința să își umple farfuriile când merg la restaurante. Astfel, bărbații insomniaci, au cumpărat cu 9% mai multă mâncare bogată în calorii decât cei care au dormit bine.