Lectia de româna

Apropo.ro / 01.08.2007, 09:19
Lectia de româna
Iau cursuri de limba romana cel putin o data pe saptamana. Spun ca o fac si pentru ca le plac oamenii din Romania, dar mai ales pentru ca in jurul lor sunt numai romani, de la portar si pana la actionarii companiei in care lucreaza. De fapt, cei mai multi sunt singurii ne-romani din

Iau cursuri de limba romana cel putin o data pe saptamana. Spun ca o fac si pentru ca le plac oamenii din Romania, dar mai ales pentru ca in jurul lor sunt numai romani, de la portar si pana la actionarii companiei in care lucreaza. De fapt, cei mai multi sunt singurii ne-romani din compania in care lucreaza – expatii angajati in companii cu actionariat majoritar romanesc, o „specie” care se contureaza in mediul de afaceri autohton.

Casa mea din Bucuresti este cel mai frumos loc in care am stat vreodata”, spune Andre Naniche (foto), directorul executiv al Rompetrol Group, care a plecat din Berkeley, California, imediat dupa ce a terminat scoala (cu 30 de ani in urma), a calatorit si a lucrat in Alaska, apoi in Texas, Africa, Singapore, Londra, Kazahstan si Rusia. Naniche se refera la casa pe care a inchiriat-o din primavara anului trecut pe malul lacului Snagov, aproape de casa sefului sau, Dinu Patriciu. Casa de pe malul lacului, dar si preluarea fraielor unei companii cu afaceri care anul acesta ar urma sa ajunga aproape de 6 miliarde de dolari (aproximativ 5 miliarde de euro) ii plac la nebunie lui Naniche. Dar a acceptat sa vina in Romania fara sa vada casa in care va locui, fara sa fi fost vreodata in Romania si fara sa cunoasca pe nimeni altcineva din companie decat pe Dinu Patriciu, pe care l-a cunoscut pe „teren neutru”, la Viena, unde au baut o cafea si au batut palma pentru un contract de cel putin patru ani. Sau, mai precis, pentru un contract care prevede ca Naniche sa se ocupe de operatiunile de zi cu zi ale grupului Rompetrol cel putin pana la listarea la o bursa straina, operatiune care ar trebui sa aiba loc in 2010.

Naniche a venit in Romania la inceputul anului 2006, anul trecut fiind cel in care a inceput sa se contureze tendinta de „import” al managerilor straini in companii cu capital majoritar romanesc: imediat dupa Naniche, in Rompetrol au venit Peter Hamilton, colegul lui care este vicepresedinte al diviziei de upstream (explorare, productie, foraj si servicii petroliere), si Edward Russel, care conduce operatiunile de pe piata de capital. Tot in 2006, Jiri Rizek a venit la conducerea retelei de electrocasnice si electronice formate de Flamingo si Flanco, Michael Allardin a preluat conducerea distribuitorului de jocuri video Best Distribution din cadrul grupului RTC, iar Michele Meoni – actualul director de operatiuni la Continental Hotels – si Haim Dolev – director de dezvoltare la producatorul de soft Wizrom Software – au venit in Romania pentru a ramane cel putin trei ani in aceste companii. Cel mai vechi expatriat de la conducerea unei afaceri romanesti este Robert Rekkers, director general al Bancii Transilvania.

„Venirea acestor manageri este efectul cresterii si al maturizarii unor companii romanesti, care au creat in mediul de afaceri locuri de munca atragatoare pentru manageri de orice nationalitate”, spune Panos Manopoulos, directorul biroului de recrutare Stanton Chase de la Bucuresti. Expatii, marca inregistrata in Romania pana acum ca manageri din companii multinationale trimisi aici pentru dezvoltarea filialei din Romania, au inceput sa apara si ca angajati ai companiilor cu actionari majoritari romani. Deocamdata e vorba de cazuri disparate, aproximativ 100 de persoane – conform unei estimari a lui George Butunoiu, director al George Butunoiu Consulting, dintre cei aproape 15.000 de expati care sunt acum in Romania.

de Iuliana ROIBU
Mai mult în: www.businessmagazin.ro

Tags: