Le asteapta finalele!

Apropo.ro / 22.04.2002, 09:32
Le asteapta finalele!
Oltchim Rm. Vîlcea si Remin Deva vor lupta anul acesta pentru trofee europene. Aseara, vîlcencele au refacut diferenta care le despartea de adversarele spaniole de la Elda Prestigio dupa meciul tur, învingînd cu 30-23 formatia spaniola Elda Prestigio, ce se impusese în tur cu 26-23, si s-au

Oltchim Rm. Vîlcea si Remin Deva vor lupta anul acesta pentru trofee europene. Aseara, vîlcencele au refacut diferenta care le despartea de adversarele spaniole de la Elda Prestigio dupa meciul tur, învingînd cu 30-23 formatia spaniola Elda Prestigio, ce se impusese în tur cu 26-23, si s-au calificat în finala Cupei Cupelor. Sîmbata, devencele au învins pe Rapid, ajungînd în ultimul act al Challenge Cup.

Dupa 12 ani de asteptare, Oltchim Rm. Vîlcea a izbutit din nou calificarea într-o finala de cupa europeana. În 1989, formatia olteana cucerea Cupa EHF, dar de atunci, indiferent de antrenorii care s-au perindat pe banca tehnica, de handbalistele de certa valoare care au îmbracat tricourile „ros-albastre”, vîlcencele nu au mai reusit o performanta veritabila în competitiile continentale.

Dupa ce pierdusera în tur cu 23-26 la Elda, elevele Marianei Tîrca aveau nevoie de o victorie la cel putin patru goluri diferenta. Au obtinut acest lucru, dar mult mai greu decît se asteptau, adversarele reusind cel mai bun joc al lor, dupa cum a declarat antrenorul spaniol Angel Quesada. Elda a condus chiar în debutul partidei cu 1-0 si 2-1, pastrînd echilibrul jocului pîna spre sfîrsitul disputei.

Tensiunea a atins cote maxime în Sala Sporturilor „Traian”, 5.000 de spectatori trecînd cînd prin Rai, cînd prin Iad în ultimele minute ale jocului. Înaintea disputei româno-spaniole, antrenoarea Mariana Tîrca a spus ca va juca si ea, dar numai pe final. Nu a rezistat însa pe margine decît 18 minute, intrînd pe teren la scorul de 9-7 în favoarea elevelor sale. A înscris 20 de secunde mai tîrziu, egalînd diferenta din tur. La pauza, Oltchimul conducea cu 15-12 si doar un gol le mai despartea pe vîlcence de finala. Dar mai erau 30 de minute de joc.

Mariana Tîrca, aflata la primul sau sezon pe banca tehnica a unei formatii, si-a adunat în vestiar elevele în jurul ei si le-a spus înca o data sa nu se teama de miza jocului. „Nu va grabiti si atentie mare pe final. Atunci se va juca totul!”. Chiar daca resimteau accidentarile mai vechi, Simona Gogîrla, Steluta Luca, Luminita Chiriev si Mihaela Ilie si-au spus ca n-or muri daca mai rezista 30 de minute.

Totul decurgea conform graficului, în minutul 50 gazdele conducînd cu 26-21. Benavent Chelo a închis însa poarta si în minutul 53 tabela consemna acelasi rezultat ca si cel din tur. Finalul a fost senzational. Vîlcencele au mai înscris de alte patru ori, fara sa mai primeasca vreun gol, fiind acum doar la un pas de cucerirea trofeului.

Deschizatorii de drum

Trei dintre jucatoarele Oltchimului s-au mai aflat în postura de a disputa o finala de cupa europeana. Maria Radoi a cîstigat în 1989 Cupa EHF cu Chimistul Rm. Vîlcea, actualul Oltchim, Mariana Tîrca a cucerit Cupa Campionilor cu Podravka Koprivnica în 1996, iar Simona Gogîrla a pierdut în 1999 cu Krim Ljubljana finala Ligii Campionilor în fata unguroaicelor de la Dunaferr. Si antrenorul secund Ioan Gherhard a mai trait emotiile unei finale, el aflîndu-se în 1989 pe banca tehnica a Chimistului.

Oltchim – Elda Prestigio 30-23 (15-12)

Oltchim: Simona Gogîrla 7 goluri, Mariana Tîrca 5, Maria Radoi 4, Aurelia Bradeanu 3, Magdalena Urdea 3, Marinela Patru 2, Cristina Varzaru 2, Mihaela Ilie 2, Steluta Luca 1, Luminita Chiriev 1

Elda: Fraile 6, Morales 6, Ortuno 5, Box 4, Sanchez 1, Griga 1

Au arbitrat Gilbert Bord – Olivier Buy (Franta)

Spectatori 5.000

Sursa: www.prosport.ro