Celebrul bucătar Gordon Ramsey recomandă o reţetă simplă de lasagna, super gustoasă şi crocantă. Cu siguranţă vă veţi îndrăgosti de gustul savuros al felului de mâncare celebru în Italia.
Lasagna de vită cu sos de brânză şi salată crocantă
Ingrediente (pentru 4 porţii):
– 2 linguri de ulei
– O jumătate de ceapă mare
– 1 morcov mare
– O linguriţă de oregano uscat
– 2 căţei de usturoi
– 300 de grame de carne tocată de vită
– 1 lingura de bulion (sau sos tomat)
– 1 lingura de sos worcestershire
– 1 frunza de dafin
– 30 ml de vin roşu
– O cutie (aprox. 400 de grame) de roşii bucăţele
– 50 ml de lapte
– Sare, piper
Pentru sos:
– 25 de grame de unt
– 25 g faina
– 300 ml lapte
– Un vârf de linguriţă de nucşoară
– 60 g brânză cheddar (o poţi înlocui cu caşcaval)
– 30 g parmezan răzuit
– 6 foi de lasagna
Pentru salată:
– o lingură de muştar de Dijon
– o lingură de oţet alb
– 2-3 linguri de ulei de măsline
– Sare şi piper
– O salată spălată şi uscată
Mod de preparare:
1. Încălzeşte cuptorul la 220 de grade. Încinge uleiul de măsline într-o tigaie. Toacă ceapă şi morcovul şi pisează usturoiul înainte de a le pune în tigaie, la călit. Adăugă foaia de dafin, oregano, sosul worcestershire şi un pic de sare şi piper. Când ceapă s-a muiat, fă un mic gol cu lingura în mijloc şi adăugă carnea tocată de vită. Amestecă şi apoi adăugă bulionul şi continuă să amesteci până ce carnea s-a gătit. Adăugă vinul şi lasă să se evapore alcoolul înainte să adaugi conserva de roşii bucăţele. Mai lasa să fiarbă la foc mic pentru 2-3 minute, apoi adăugă laptele, închide focul şi pune tigaia deoparte.
2. Ca să faci sosul de brânză, topeşte mai întâi untul într-o tigaie. Adăugă faina şi amestecă folosind o lingură de lemn până obţii o pastă. Lasă focul la minim şi adaugă o treime din lapte, amestecând în continuu pentru a evita formarea de cocoloaşe. Adăugă restul de lapte treptat, amestecând în continuu. Adăugă sare şi piper şi un pic de nucşoară. Mai lasă două minute sosul pe foc, apoi adăugă brânză cheddar (sau caşcavalul), amesteca şi lasa tigaia deoparte.
3. Pune jumătate din carnea tocată în bolul pentru lasagna şi pune foile de lasagna deasupra (poţi să rupi foile de lasagna dacă nu se potrivesc perfect; încearcă să nu le suprapui). Adăugă peste foile de lasagna puţin sub jumătate din sosul de brânză şi întinde-l uniform folosind o spatulă. Adaugă carnea rămasă, apoi stratul următor de foi de lasagna şi toarnă pe deasupra tot sosul de brânză rămas.
4. Adăugă parmezanul ras deasupra şi presară puţin oregano. Condimentează cu sare şi piper, curata marginile bolului şi pune-l în cuptor pentru 20-25 de minute, până capăt ă o culoare aurie.
5. Pentru salată amesteca în bol muştarul, oţetul şi uleiul de măsline. Adăugă sare şi piper. Desfă uşor foile salatei şi adăugă în interior sare şi piper. Scufundă capul salatei în dressing-ul din bol şi învârte-o până dressing-ul a cuprins întreaga ei suprafaţă. Rupe rădăcina salatei şi pune foile pe un platou.
6. Porţionează lasagna şi serveşte-o alături de salată.