Laptop, pro și contra
Principalul avantaj este dat de dimensiunile reduse ale laptopului. Îl poți purta cu tine în deplasări, pe bancheta mașinii, într-o geantă de umăr, sub braț, oriunde te deplasezi prin firmă, prin oraș sau prin țară. Poți lucra pe el în mașină (dacă nu șofezi), în tren sau avion, oriunde ai un moment de răgaz și un loc unde să te așezi în liniște.
Chiar și dacă îl ții numai acasă, are avantajul că ocupă foarte puțin loc. În loc să ții ocupată o masă cu un PC de birou, laptopul îl ții într-un sertar, pe un raft, și poți lucra pe el în orice colț al casei, chiar și ținându-l pe genunchi („lap-top” vine de la „lap”, poală, fiindcă poți să-l ții în poală).
Orice laptop are o baterie care poate ține cam de la 2 ore în sus. Deci nu ai nevoie neapărat de o priză electrică pentru el. La nevoie, poți avea o baterie de rezervă pentru cazul când ai nevoie de el undeva unde nu ai curent electric pentru mai mult decât ține bateria. Dar asta îți permite să lucrezi cu el oriunde, și chiar să te deplasezi cu el pornit, în mână, dintr-un loc în altul.
Alt avantaj important este că totul este foarte compact în laptop, și componentele sunt făcute să funcționeze foarte bine împreună. Când cumperi un PC asamblat din diverse componente, poți avea surpriza că ele nu se înțeleg bine între ele și apar probleme. Dar la un laptop, acest lucru este deja bine reglat din fabrică. Iar modelele cele mai performante, și chiar și unele mai simple, au cam tot ce se poate pune și pe un PC de birou, și chiar sunt dotate mai bine la capitolul conectivitate, tocmai ca să poți transfera ușor date pe alt computer, sau ca să te poți conecta la Internet.
În fine, garanția pentru un laptop nou este mult mai mare decât pentru un PC de birou. La PC-urile de birou, poți obține garanție 1-2 ani, mai rar 3 ani, și uneori doar pentru componentele mai importante, dar la un laptop garanția este pe tot aparatul, și poți avea și 5 ani garanție. Aceasta este o bună dovadă a încrederii pe care o au producătorii în durata lui lungă de viață fără probleme hardware.
Desigur, există și dezavantaje în a avea un laptop. Primul se referă la preț, fiindcă un laptop costă cam de 2 ori mai mult decât un PC cu performanțe tehnice similare. Diferența provine atât din miniaturizarea componentelor pentru laptop, care au întotdeauna o tehnologie diferită față de cele de PC de birou, cât și din calitatea asigurată de producător. Din cauza ei, un laptop e mai puțin accesibil pentru cei care au venituri mici, sau care – chiar și dacă au venituri mai mari – se uită mai mult la preț decât la utilitate. Adevărul este că poți cumpăra azi un laptop bun cu 40 de milioane de lei și în rate, sau pe bază de credit bancar. Nu este nevoie să strângi suma respectivă ca să îl poți cumpăra.
Un alt dezavantaj există pentru cei cărora le place să umble în PC, să schimbe frecvent diverse componente hardware. Într-un laptop nu mai poți să te joci, să faci experimente tehnice. Un laptop este ca să-l folosești pentru a lucra cu configurația dată, nu ca să testezi diverse modificări și trucuri hardware. Deci nu prea va fi agreat de cei care obișnuiesc să schimbe componentele hardware cu tot felul de componente, doar ca să le testeze sau în căutarea unor performanțe mai bune. Este un instrument cu care faci lucruri mari dacă îl folosești cu ce are, și nu în care să lucrezi ca să înveți despre hardware.
Pe un laptop nu se potrivesc orice componente, și acesta este un alt dezavantaj. Dacă o componentă se defectează și trebuie să o schimbi, trebuie să găsești ceva foarte compatibil. Din fericire, durata de viață a unui laptop și a componentelor sale este mult mai mare decât pentru PC-ul de birou.
În concluzie, marea diferență între PC de birou și laptop constă mai ales în utilitatea pe care o poate avea pentru tine fiecare din ele. Dacă un PC de birou este suficient pentru ceea ce faci, atunci este OK. Dar dacă ai cum să folosești bine avantajele unui laptop, atunci merită să tinzi spre așa ceva. Eu nu mai tind să am cel mai performant procesor, sau un hard-disk cât mai mare, ci aș face pasul următor în trecerea de la PC de birou la laptop.
Articol preluat din revista saptamanala de PC si Internet Infonet News
Pentru comentarii si sugestii, scrie in Forumul Software & Hardware.