Lamaii i se cunosc inca din cele mai vechi timpuri beneficiile
fata de organismul uman.
Lamaia are actiuni multiple atat intern cat si extern, fiind un
fruct bogat in substante hranitoare cu rol de purificare a
organismului.
Fie ca este vorba de folosirea ei la ceaiuri, mancaruri,
prajituri sau in cosmetica, lamaia, acel fruct cu un miros
inconfundabil, isi lasa amprenta de vitamine.
Precum toate celelalte fructe sau legume, si lamaia este
considerata un medicament natural tocmai datorita
proprietatilor sale.
SCURT
ISTORIC
Se spune ca lamaia ar fi crescut pentru prima data in India, la
nord de Bruma si in China. Cei din Asia de Sud si Sud-Vest ii
cunosteau proprietatile antispetice si era folosit ca antidot
impotriva otravurilor. In jurul anului 700 d.H. a ajuns si in
Persia, Irac si Egipt. Lamaiul era folosit si pe post de ornament
in gradinile islamice.
In Europa, lamaiul a ajuns prima data in Italia in timpul Romei
Antice. Prima cultura de lamai a fost in Genoa, pe la mijlocul
secolului 15. Semintele care au fost purtate dintr-un loc in altul
au ajutat la raspandirea lamaiului.
Lamaia este saraca in calorii si nu contine colesterol. In
schimb, aceasta este bogata in vitamine precum C, E, calciu,
magneziu, fosfor, potasiu, fier, dar si proteine.
Vitamina C din compozitia acestui fruct este absorbita repede si
bine de catre organism, motiv pentru care specialistii
recomanda consumul zilnic sub diferite forme.
UZ
INTERN
Desi este un fruct acid, lamaia, consumata cu masura,
elimina toxinele din organism si ajuta la
fluidizarea sangelui prea vascos. Tot aciditatea lamaii ajuta la
reducerea aciditatii gastrice.
Cu toate ca lamaia este indicata in curele de slabire,
persoanele care au ulcer sau gastrita hiperacida ar trebui sa o
ocoleasca.
Lamaia, un bun antiseptic
Lamaia este un bun bactericid, tonic cardiac,
antiseptic, diuretic, hipotensiv, remineralizant, hipotensiv,
antiscleros, antireumatismal. Fructul are efecte
miraculoase si in cazul racelilor, gripei, infectiilor, febrei,
asteniei, varicelor, flebitei, arterosclerozei, ascitei, sinuzitei,
herpesului, otitei (se pun cateva picturi de suc de lamaie in
ureche). Consuma zilnic lamaie si vei vedea ca rezultatele bune nu
vor intarzia sa isi faca aparitia.
Daca doresti sa urmezi o cura de detoxifiere a
organismului amesteca sucul de lamaie cu apa sau ceai pe
care le poti indulci sau nu. Ca indulcitor natural este recomandata
mierea in locul zaharului. Licoarea are efecte multiple asupra
corpului tau atat intern, cat si extern.
UZ
EXTERN
Fructul in intregime este o „bomba de vitamine” pentru
organism. Lupta asiduu impotriva obezitatii si celulitei.
De asemenea, lamaia (sucul de lamaie) este indicat celor care au
afte, limba inflamata, laringita, angina.
In cosmetica este adesea folosita sub forma de masca, compresa.
Fiind astrigenta are capacitatea de a indeparta punctele
negre, daca te frictionezi cu regularitate cu o felie de
lamaie pe zonele afectate.
Se stie ca sucul de lamaie este bun si pentru intarirea
unghiilor fragile sau a unui par sanatos.
Mai mult de atat, acest citric reduce ridurile, pistruii
si petele de pe fata.
Pentru a indeparta pielea moarta de pe fata, gat si decolteu
este bine sa inmoi lamaia in zahar si sa te frictionezi, clatesti
apoi si vei vedea efectele. Aceasta manevra pe langa ca
indeparteaza pielea moarta, iti ofera si luminozitate tenului.
Lamaia face minuni cu tenul tau
Sucul de lamaie are un efect de albire asupra dintilor, are
grija de gingivita dar te scapa si de o respiratie urata.
Lamaia este si un cicatrizant natural. Ph-ul lamaii este intre
2-3.
Lamaia este folosita si in cadrul multor preparate culinare,
prajituri (chiar si coaja rasa) sau in industra non-alimentara.
Banane la cuptor cu
lamaie si portocale
Avem nevoie de 4 banane, zeama de la o lamaie, sucul de la o
portocala, 4 felii de portocala, decojite si taiate bucatele, 1
lingura zahar brun.
Curata bananele de coaja si aranjeaza fiecare banana pe o foaie
din aluminiu de dimensiuni mari. Stropeste bananele cu zeama de
portocala si lamaie si cu zaharul brun, iar, la final, decoreaza-le
cu bucatile de portocala. Inveleste lejer bananele in folia din
aluminiu si sigileaza folia la capete. Introdu bananele la cuptor
timp de 20 de minute. Bananele se servesc in folia din
aluminiu.Pofta Buna! (retete.eva)