LACRIMOSA canta la ARENELE ROMANE!
Vineri, 30 iunie, artistii LACRIMOSA (Tilo Wolff (vocal, compozitie) Anne Nurmi (vocal, clape), Jens Voigt Leonhardt (bass), Manfred Ruediger Uhlig (baterie), Jan-Peter Genkel (chitara), Dirk Wolff (chitara), vor participa la 19:30 la o conferinta de presa de 15 minute, care va fi urmata de o intalnire cu fanii din Romania si de sesiune de autografe ce va dura 45 minute. Ambele evenimente au loc la Club Green Hours, Calea Victoriei nr. 120, si sunt urmate de o proiectie a celor 2 DVD-uri LACRIMOSA (Antologia Lacrimosa, 2000 si Musikkurzfilme, 2005).
LACRIMOSA vine la Bucuresti dupa doua concerte de mare succes sustinute in Rusia. Dupa Arenele Romane, artistii vor mai canta doar la marile festivaluri din Germania in vara aceasta.
Pretul unui bilet este de 45 Ron, iar in ziua concertului pretul unui bilet va fi 55 lei.
In Bucuresti, biletele se gasesc la magazinele DIVERTA (Scala, Unirii, Mall si Plaza), Muzica, Sala Palatului si Arenele Romane. In tara, biletele se distribuie prin reteaua DIVERTA.
Desi sunt adeptii unui mod de viata normal, la opusul publicitatii cu orice pret, componentii trupei LACRIMOSA si-au dat acordul pentru o intalnire cu fanii romani si pentru sesiune de autografe, pe 30 iunie in Bucuresti (cu o zi inainte de concertul de la Arenele Romane). Trupa este cunoscuta in toata lumea pentru caracterul elaborat al muzicii promovate, fiind considerata una din fondatoarele goticului simfonic.
Aflati la prima lor vizita in Romania, membrii formatiei vor participa la intalnire – bineinteles, nu vor lipsi „simbolurile” trupei – Tilo Wolff (compozitie, vocal) si Anne Nurmi (clape, vocal), doi muzicieni al caror crez artistic se reflecta si in eleganta tinutei lor gotice. Machiajul si costumatia celor doi sunt realizate de catre Anne, care are si propria firma de design vestimentar. Instrumentistii care vor canta la Bucuresti sunt cei care au contribuit la realizarea ultimului album „Lichtgestalt” (Figura de lumina): Jens Voigt Leonhardt (bass), Manfred Ruediger Uhlig (baterie), Jan-Peter Genkel (chitara), Dirk Wolff (chitara).
Intalnirea cu fanii romani va dura 45 de minute, timp in care vor avea acces la membrii trupei numai 100 norocosi. Locul desfasurarii si ora inceperii vor fi comunicate ulterior de catre organizatori (Fundatia Aquarius, cei care, dupa Nightwish si Therion, persista in a face cunoscut goticul simfonic in Romania).
Pe 2 iunie, Lacrimosa a fost cap de afis la Wave Gotik Treffen/Leipzig, cel mai mare festival gotic din Europa, unde au sustinut concerte 176 de trupe de gen. Publicul roman au aflat amanunte de la fata locului despre concertul Lacrimosa la Wave Gotik Treffen prin intermediul organizatorilor din Romania, Fundatia Aquarius. Inainte de venirea in Romania, Lacrimosa va mai sustine doua concerte in Rusia.
„Cu albumul Lichtgestalt (Figura de lumina) LACRIMOSA perfectioneaza influenta clasica inceputa cu Elodia, desfasurandu-se cu grandoare la nivelul compozitiei, atmosferei si la nivel emotional. Ascultatorului nu-i ramane decat sa-i urmeze chemarea, pierzandu-se in magia Lacrimosa. Tilo Wolff, cu accentul sau inconfundabil si Anne Nurmi, cu o incantatoare interpretare cu gust dulce-amar, transpun incarcatura emotionala a compozitiilor, dand expresie versurilor care joaca un rol important in drama LACRIMOSA.” – Metalstorm magazine, 2005.
Daca traiti cu prejudecata ca nemtii sunt reci, ascultati muzica formatiei de provenienta germana „LACRIMOSA” si veti simti in mod paradoxal cum „raceala” unei muzici va poate arde sufletul… Cea mai importanta cultura europeana moderna nu oboseste sa ne dovedeasca, o data in plus, ca are un cuvant decisiv de spus in oprirea procesului de uscare spirituala a contemporaneitatii.
Componenta trupei pentru concertul de la Bucuresti:
Tilo Wolff (compozitie, vocal, pian, trompeta), Anne Nurmi (keyboards, vocal), Jens Voigt Leonhardt (bass), Manfred Ruediger Uhlig (baterie), Jan-Peter Genkel (chitara), Dirk Wolff (chitara)
Prin originalitatea si calitatea muzicii (o imbinare intre metalul traditional si muzica clasic de factura mozartiana), LACRIMOSA s-a impus ca nume de referinta al stilului gotic simfonic.
Infiintata in 1990, LACRIMOSA a editat 16 albume, 3 single-uri si 3 DVD-uri. Vânzarile de albume si turneele de promovare in Europa si America de Sud au propulsat formatia in rândul celor mai cunoscute trupe internationale.
Tilo Wolff (compozitor, aranjament muzical, orchestratie si interpretare) este unul din principalii fondatori ai goticului simfonic, realizând inca din 1999 pe albumul „Elodia” (opera in 3 acte) o colaborare de exceptie cu London Symphonic Orchestra.
Nu mai putin de 187 muzicieni au lucrat pe parcursul a 14 luni pentru realizarea acestei opere rock de o diversitate componistica incomparabila. In 15 ani, Lacrimosa a avut turnee de promovare in toata lumea, fiind cap de afis la cele mai mari festivaluri din Europa si America de Sud.
LACRIMOSA, sau tragicul punctat pe portativ
Marea muzica în registru sfâșietor este creata de acei compozitori care au puterea rara de a-și puncta suferința pe portativ . Tilo Wolff este unul dintre aceștia. Muzica lui te ține ancorat emoțional în durerea profunda și fara leac a unei mari pierderi personale.
Am descoperit trupa în 1995, la scurt timp dupa ce aparuse albumul Inferno care era complet diferit de orice știam din muzica rock. La fiecare nou album, mi s-au parut uimitoare compozițiile lungi, complexe, lucrate pâna la ultimul detaliu de filigran, atmosfera de un tragism ravașitor, ingeniozitatea compoziționala extraordinara, bogația de idei muzicale, combinația perfecta între sonoritațile metalice și cele simfonice, partiturile de tobe foarte diferite de ale majoritații trupelor. Iar inflexiunile unice ale vocii sunt de o melodicitate surprinzatoare, ținând cont ca se cânta în germana, limba considerata de necunoscatori mai frusta, mai puțin muzicala…
Mulți ani am ascultat albumele Lacrimosa fara sa înțeleg versurile și fara sa simt nevoia de a citi traducerile lor în engleza. Am tresarit atunci când cineva mi-a spus ca sunt tulburatoare, sfâșietoare. Era firesc sa fie așa. Piesele sunt la un asemenea nivel și transmit atât de copleșitor mesajul încât importanța versurilor devine secundara.
Daca încerci sa faci un elogiu prin cuvinte trupei Lacrimosa, te lovești mai mult ca niciodata de limitele limbajului scris. Elogiul cel mai bun se va consuma în intimitatea propriei camere, când asculți în noapte, cu lumina stinsa, cu lacrimile șiroind, copleșit de viziuni, de durere, de emoție, de încântare piese precum Halt Mich, Hohelied der Liebe, Am Ende Stehen Wir Zwei, Nachtschatten sau Alleine Zu Zweit. Muzica Lacrimosa e un submersibil cum rareori mai poți gasi, care te ajuta sa explorezi teritorii adânci din abisul sensibilitații tale. Trebuie sa ai curaj sa o asculți des și sa te lași prins de magia ei. Pentru ca ți se împinge rezistența emoționala la limita. De la Pink Floyd încoace, nu prea s-a mai facut o muzica atât de profunda și de complexa precum compozițiile Lacrimosa.
La finalul unei piese ai senzația ca se sfârșește o lume. O lume extraordinar de vie și de intensa care, atunci când dispare, te lasa parasit într-un univers infinit mai sarac. Tacerea care umple spațiul întunecat al camerei, dupa ultima nota, devine o prezența apasatoare care suspenda timpul.
Am avut totuși surpriza sa vad oameni fara un interes special pentru muzica ramânând foarte impresionați de anumite piese Lacrimosa. 90% din ce le-aș fi pus din rock i-ar fi lasat relativ reci sau le-ar fi displacut, în timp ce Lacrimosa reușea sa le capteze atenția. Aceasta muzica extraordinara nu ajunge însa aproape deloc sa fie audiata de marele public, altfel poate doritor. Mulți realizatori de radio nu difuzeaza pe post așa ceva pentru ca EI CRED, fara nici o baza, ca nu ar fi agreata de un public mai larg.
Dupa o perioada lunga în care am fost nevoit sa plec în alte țari pentru a vedea live mari trupe rock, România a fost racordata la harta concertistica europeana. În doar un an, iata ca vin la București formații de prima mâna precum Megadeth, Nightwish, Paradise Lost, Therion, Helloween, Lake of Tears, King Diamond, Apocalyptica, Candlemass, Obituary. Grație celor de la Fundația Aquarius vom avea acum șansa de a vedea, la Arenele Romane, marele eveniment muzical al anului care este concertul Lacrimosa. (Remus Cernea, jurnalist)
Organizator: Fundația Aquarius