La masa de Crăciun cu juriul Masterchef

17 12. 2012, 11:03

Şi, bineînţeles, ne-au împărtăşit câteva dintre cele mai savuroase reţete ale lor.

Dacă ar fi să compari anul 2012 (din punct de vedere al realizărilor) cu un fel de mâncare, care ar fi acela?
Sorin Bontea: Nici nu ştiu dacă pot să-l compar cu vreun fel de mâncare. Cred că este unul dintre cei mai tari ani din viaţa mea, 2012 a însemnat o încununare a tuturor eforturile mele profesionale, a însemnat proiectul „MasterChef”, care mi-a deschis noi şi nebănuite oportunităţi. Dacă trebuie, totuşi, să fac o comparaţie, aş spune că 2012 ar putea fi pentru mine un desert cu trufe de ciocolată, pentru că a fost un an special, de colecţie, dacă vreţi, asemenea acestui desert fin şi rafinat pe care îl serveşti la ocazii speciale.
Cătălin Scărlătescu: Cu un fel de mâncare foarte elaborat şi muncit. Pentru mine, anul 2012 a fost un an foarte bun pe plan profesional, cu multe satisfacţii, dar şi multă muncă.
Florin Dumitrescu: Din punct de vedere al realizarilor, aş putea compara anul acesta cu un preparat deosebit, dar accesibil oricui, ceva de care să îţi aminteşti cu plăcere şi care să aibă o semnificaţie personală. Cei care mă cunosc bine ştiu semnificaţia primilor creveţi pe care i-am mâncat vreodată. Şi atunci voi compara acest an plin cu primul crevete mâncat în grabă lângă grătar. Gustos, suculent, proaspat şi uşor acrişor de la aroma de lime.

Unde şi cu cine vei petrece sărbătorile de iarnă?
Sorin Bontea: Unde încă nu ştiu, dar cu siguranţă le voi petrece în familie. Tradiţia este ca, în ziua de Crăciun, să fim toţi patru împreună, eu, soţia şi cei doi copii. Iar a doua zi de Crăciun mergem la masă la părinţii mei, tot aici în Bucureşti, unde ne strângem cu toţii, fraţi, nepoţi, veri… suntem ca un „clan” din Italia, atmosfera e gălăgioasă, dar veselă şi mereu caldă.
Cătălin Scărlătescu: Ca de obicei, cu clienţii şi colegii mei din Howard Johnson. În gastronomie nu ne distram de Sărbători.
Florin Dumitrescu: Înainte de Crăciun, vom sta cu familia mea, în Bucureşti, iar după, vom pleca la Satu Mare, la familia iubitei mele. La fel ca în fiecare an, voi fi alături de familie, de cei dragi.

Care este mâncarea ta favorită de Crăciun? Dar de Revelion?
Sorin Bontea: De Crăciun, mâncăm preparate tradiţionale româneşti. Ne place ca atunci când împodobim bradul să miroasă în casă a sarmale. Iar de Revelion, depinde foarte mult unde petrecem: însă cu siguranţă mâncarea de pe masa de sfârşit de an trebuie să fie mai uşoară, mai light decât cea de Crăciun.
Cătălin Scărlătescu: Salata de boeuf, cârnaţii (să fie picanţi) şi mai toate prăjiturile şi plăcintele făcute cu aluat. Nu am cum să uit prăjitura bunicii, care era făcută din aluat cu pastă de tomate şi cremă de lămâie, incredibil de gustoasă! Sau cozonacul rece cu lapte cald la mic dejun…
Florin Dumitrescu: Nu mă atrage vreun fel de mâncare anume din meniul tradiţional de Sărbători. Mănânc din toate câte puţin. Încerc totuşi să nu fac excese, trebuie să am grijă şi de sănătate. Aşa că anul acesta mă voi limita la câteva sarmale şi ce vor mai pune femeile din familie pe masă. Dar cu măsură, bineînţeles.

Pentru că, în această perioadă, toţi suntem predispuşi exceselor, care este, în opinia ta, cel mai bun digestiv? Dar cel mai bun leac anti-mahmureală?
Sorin Bontea: În opinia mea, cel mai bun digestiv cred că este limoncello sau Jagermeister, în funcţie de ce avem la masă. Iar ca leac anti-mahmureală, recomand ciorba acrită cu zeamă de varză.
Cătălin Scărlătescu: Nu văd de ce să facem excese! Eu propun să mâncăm mai puţin şi mai bun calitativ decât să ne îmbuibăm de mâncare. Şi nu vei mai avea nevoie de digestive… Iar ca leac anti-mahmureală … recomand multă, foarte multă apă plată rece.
Florin Dumitrescu: Cel mai bun digestiv românesc cred că este palinca! Deşi noi, românii, o consumăm înainte de masă pentru deschiderea apetitului, palinca poate fi consumată şi ca digestiv, la finalul mesei. Cel mai bun leac anti-mahmureală este, din punctul meu de vedere, mâncarea grasă, pentru că anihilează alcoolul din stomac.

Ce-ţi doreşti pentru 2013?
Sorin Bontea: Un an cel puţin la fel de bun ca 2012, care pentru mine a fost unul al marilor realizări.
Cătălin Scărlătescu: Îmi doresc un nou sezon „MasterChef” mai bun sau la fel de bun ca primul, îmi doresc să scriu o carte şi poate reuşim să mai culturalizăm puţin gastronomia în România.
Florin Dumitrescu: Un an la fel de bun ca 2012, cu trăiri frumoase şi experienţe din care să am ce învăţa. Şi îmi mai doresc să reuşesc să deschid un restaurant al meu!
Gabriela Groza