La masa cu Parfait Malonga
Specialitate congoleza la MAXX
În propria bucatarie, Parfait a renunțat la costumația Fotbal la MAXX (poarta tot codițe, dar de lungime medie) și ne-a destainut ca, acum șapte ani, cînd a cunoscut gastronomic Romania (pîna la 16 ani a locuit în Congo), un prieten l-a dat pe spate cu o rețeta….
….pe care am subestimat-o la prima vedere, pentru ca mi se parea prea simplaa: mamaliguța calda cu brînza și smîntîna.
De atunci, a devenit expert (zice el) în mîncaruri cu specific romanesc: sarmaluțe, chifteluțe, ciorba de burta, dar a vrut sa ne povesteasca și cum se descurca în Congo la acest capitol. Locuia în Capitala și în adolescența se lauda în fața prietenilor cu ciorbele facute de mama lui (romanca de origine), dar n-a reușit sa convinga nici macar un copil congolez sa încerce așa ceva.
Toți se strîmbau cînd auzeau de o mîncare cu atîta apa.
Acolo masa se începe cu orez, fasole sau sakasaka – o radacina pisata care se pune la fiert, iar pasta care rezulta arata ca spanacul. În locul pîinii se prepara un fel de mamaliga facuta din tulpini numita foufou.
Aproape zilnic, mergea cu prietenii în capatul strazii, unde exista neaparat o femeie care facea gogoși. Stateam la gogoși pîna ne venea rau. De fapt, ideea era sa vorbeasca cu aceasta femeie, sa povesteasca, sa mai danseze și sa manînce cu ea. Amintindu-și de locul unde a trait de cînd avea cinci luni, a ținut sa ne povesteasca și cele mai tari momente, chiar daca nu au legatura cu mîncarea.
În preajma sarbatorilor, ambasada Romaniei era principalul punct de atracție.
Eu nu știam limba romana, nici ceilalți copii nu erau experți, dar învațam papagalicește poezii romanești ca sa-i ușuram de cadouri. Revenind însa la domeniul gastronomic, iata ce a ales din bucataria africana pentru revista noastra…
Ca sa-și mențina silueta, amfi-trionul emisiunii Fotbal la Maxx se pune pe dansat dupa ce manînca. Cunoaște la perfecție un dans specific african, numit ndomdolo, care presupune rotirea sinuoasa a șoldurilor – și o ține așa vreo ora, pîna obosește!
Pui cu ciuperci în sos de arahide
Într-o oala la foc mic se pun ulei, ceapa taiata în rondele mici și pasta de arahide (la noi se gasește în supermarket-uri – în Congo e pe toate drumurile!) și se amesteca bine. Într-o alta oala, se arunca la fiert ciocanele de pui, iar apa care ramîne de la acestea se toarna peste sosul de arahide. Aici se adauga ciupercile taiate și se lasa la fiert.
Se condimenteaza cu piper, cu usturoi sau cu cimbru. În rețeta originala, condimentul se numește koko – niște frunze pisate, extrem de aromate, care nu exista însa în Romania. Bucațelele de pui se rumenesc apoi ușor și, ca sa nu pice greu la stomac, se servesc cu struguri albi.
Sursa: ProTv Magazin