La masa cu Monica Dascalu

Apropo.ro / 25.04.2002, 14:30
La masa cu  Monica Dascalu
Amintiri din Ardeal Bunica de la Bistrița-Nasaud, din satul Delureni, a purtat-o prin bucataria ardeleneasca și a încîntat-o din copilarie cu cea mai buna mîncare din Romania, palaneț - un aluat cu brînza, pere, mere și varza alba, copt în superbele cuptoare de


Amintiri din Ardeal
Bunica de la Bistrița-Nasaud, din satul Delureni, a purtat-o prin bucataria ardeleneasca și a încîntat-o din copilarie cu cea mai buna mîncare din Romania, palaneț – un aluat cu brînza, pere, mere și varza alba, copt în superbele cuptoare de lut.

În același sat, pe timpul lungilor vacanțe de vara, Monica a încercat sa descopere și ea tainele bucatariei tradiționale împreuna cu trei verișori și înca vreo zece copii de la casele învecinate, iar ceea ce încercau frecvent erau niște clatite care rar aveau forma sau gustul cunoscut și care ajungeau de cele mai multe ori la viețuitoarele din curte.

Apoi, în adolescența, a descoperit și celebrul gulaș, dar dintre lucrurile preluate de la vecinii maghiari, nu tocmai specialitațile culinare au încîntat-o, ci mai degraba ritualul numit stropitul fetelor.

Mai exact, baieții își cumparau diverse parfumuri, în special în preajma sarbatorilor, mergeau pe la casele din sat și le stropeau cu parfum pe fete.

Monica n-a vrut însa sa ne spuna de cîte ori a cunoscut aceasta experiența…

Revenind însa la domeniul culinar, amintirile puternice din copilarie au determinat-o sa ramîna fidela bucatariei ardelenești și dupa venirea în București.

Prefera spanacul – aș mînca zilnic! – și ceea ce a gatit pentru revista noastra: rața (se pot alege și pui sau curcan) cu mere și stafide.

Rața cu mere și stafide

Se spala rața și se unge cu ulei. Se iau doua sau trei mere carora li se scoate cotorul.

Spațiul ramas se umple cu stafide mari, iar merele se baga apoi în interiorul raței. Se condimenteaza cu piper, boia uite, boia dulce, patrunjel uscat.

Rața se înconjoara cu felii de mar și se baga la cuptor. Se ornamenteaza cu salata verde și roșii.

Andreea Groza
ProTv Magazin