Cu toate ca în bucataria familiei Vasiliu cel mai mult sta Valentin, sotul stiristei de la Prima TV, Magda nu a ezitat atunci cînd am invitat-o sa gateasca pentru cititorii PRO TV Magazin.
Pentru a face fața momentului, Magda a sunat-o pe Simona, cea mai buna prietena. Împreuna, s-au apucat, dis-de-dimineața, sa prepare eclere. Cînd am ajuns, prajiturile tronau deja pe platou, spre dezamagirea noastra, care doream sa o vedem cum le face.
Drept pedeapsa, Magda a trecut la o alta demostrație culinara: salata din piept de rața cu țelina, dupa o reteta (la baza cu pui) pe care a aflat-o de la un restaurant, unde se serveste cu pîine prajita cu unt.
Numai ca Magda, cu gîndul la silueta, fuge de pîine, merge la sala, dar nu poate renunța la dulciuri. De altfel, cînd Simona si sora ei fac tort sau eclere, Magda le face o scurta vizita. În timp ce taia ingredientele, ea ne-a marturisit ca se pricepe la sandviciuri, salate, dar si la sarmale si ciorba de perisoare.
Salata din piept de rața cu țelina
Pentru salata din piept de rata cu țelina e nevoie, evident, de țelina si piept de rata. Carnea se fierbe, apoi se taie cît mai marunt – neaparat dupa ce i s-a oprit o portie si pisicii!
Telina se da pe razatoare si se amesteca cu maioneza si carnea. Dupa cum dicteaza papilele gustative, se pun sare, piper si zeama de lamîie. Daca e si un mar prin apropiere, e cum nu se poate mai bine.
Ecler
Ingrediente: – pentru aluat: 2 cani de faina, 1/2 cana de apa, o cana de ulei, 6-7 oua; pentru crema: 5 galbenusuri, 6 linguri de zahar, 4 linguri de faina, un litru de lapte, coaja de lamîie, vanilie, 1/2 pachet de unt; pentru glazura: cacao, zahar, apa, unt.
Preparare Apa si uleiul se pun pe foc. În momentul în care dau în clocot, se toarna faina si se amesteca repede pîna se dezlipeste de pe margini.
Dupa ce se raceste, se adauga cele 6-7 oua, unul cîte unul. Aluatul se pune în tava si se baga la cuptor la foc puternic.
Oricît de mare ar fi curiozitatea, usa cuptorului nu se deschide decît dupa 20-25 de minute. Timp în care se pregateste crema: se freaca galbenusurile cu zaharul si faina, peste care se toarna laptele, coaja de lamîie si vanilia.
Crema nu-i gata decît dupa ce s-a fiert în baie de aburi, se lasa la racit si se amesteca cu jumatate de pachet de unt.
Glazura e un fel de ciocolata si se face repede si din ochi. Foile de aluat se taie pe jumatate, se umplu cu crema, iar deasupra se pune glazura.
Laurenția Axente
ProTV Magazin