La masa cu Luminița Anghel

Apropo.ro / 11.04.2002, 15:02
La masa cu  Luminița Anghel
Cînd era mica a învațat de la tatal ei, mare bucatar, rețetele vînatorești. În familia din care provine era mare competiție culinara între cei doi parinți, iar tata pregatea în weekend-uri cîte un festin la care îi invita doar pe cei apropiați. Apoi, în


Cînd era mica a învațat de la tatal ei, mare bucatar, rețetele vînatorești. În familia din care provine era mare competiție culinara între cei doi parinți, iar tata pregatea în weekend-uri cîte un festin la care îi invita doar pe cei apropiați. Apoi, în adolescența, și-a notat într-un caiet toate rețetele care îi reușeau mamei, de data aceasta, pe care le aplica acum conștiincios.

Dar, pentru ca se considera fan al bucatariei ardelenești, a ținut sa ne povesteasca cum a cunoscut culinar o parte a Transilvaniei.

Prima oara a gustat în casa viitoarei soacre, la Oradea, celebra zeama de cartofi în care își gasesc locul afumatura, busuiocul, oțetul de mere și cîrnaciorii. Iar acum, la sfîrșitul saptamînii, cînd devine bucatareasa, apeleaza necondiționat la condimentatele mîncaruri ardelenești pe care le-am adoptat, dar și adaptat la propriile gusturi.

Si tot atunci își demonstreaza talentul culinar încercînd sa-i iasa specialitațile pe care le-a gustat în strainatate.

De fiecare data cînd a savurat mîncarea specifica țarilor prin care se afla, s-a straduit sa ghiceasca respectivul conținut, condimentele folosite, sa fure rețeta, cu alte cuvinte, ca s-o experimenteze acasa. Acum fac paste carbonara la fel ca în restaurantele italienești.

Pentru perioada de primavara prefera însa o combinație proprie pe care s-a hotarît sa ne-o ofere: rulada cu ciuperci, rulada cu spanac și chifteluțe de legume asezonate cu migdale.

Rulada cu diferite umpluturi

Foaia de rulada: 100 g margarina, 500 ml lapte,100 g faina, 5 oua, sare, piper. Umplutura 1 kg spanac curațat și oparit, o lingura de lapte, doua lingurițe de faina, puțina margarina sau ciuperci taiate, ceapa, verdeața, cașcaval ras.

Margarina se topește într-o cratița de doua kilograme. Se adauga faina și apoi laptele clocotit. Se lasa puțin la racit, se adauga galbenușurile, apoi albușurile batute spuma, sarea și piperul. Se toarna compoziția într-o tava care a fost unsa în prealabil cu margarina și faina.

Se pune în cuptorul încins. Se lasa jumatate de ora, se scoate și se rastoarna peste un șervet umed.

Deasupra se pune umplutura și se înfașoara.

Umplutura cu spanac: Se face un sos alb din margarina, lapte și faina în care se adauga spanacul oparit și tocat, se amesteca și se da în cîteva clocote.

Umplutura cu ciuperci: Ciupercile taiate și ceapa se calesc puțin cu o lingurița de faina ca sa se lege, se adauga cașcavalul și verdeața.

Chifteluțe de legume

Cartofii fierți se freaca cu miez de pîine, verdeața și ceapa verde tocata (eventual și ardei gras), faina, sare și piper. Chifteluțele se prajesc în ulei încins, pe foc tare la început, apoi molcom, ca sa nu-și schimbe culoarea.

Andreea Groza
ProTv Magazin