La București, lupta pentru controlul ICANN

Apropo.ro / 27.06.2002, 08:01
La București, lupta pentru controlul ICANN
Organizația însarcinata cu administrarea sistemului de nume de domenii de Internet spera sa-și impuna punctul de vedere în fața contestatarilor aparuți din rândul utilizatorilor individuali cu ocazia reuniunii sale anuale care are loc în aceasta saptamâna la București,

Organizația însarcinata cu administrarea sistemului de nume de domenii de Internet spera sa-și impuna punctul de vedere în fața contestatarilor aparuți din rândul utilizatorilor individuali cu ocazia reuniunii sale anuale care are loc în aceasta saptamâna la București, relateaza cnn.

Scopul urmarit de organizație este atragerea unei susțineri sporite la nivel guvernamental.

Conferința anuala a ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), care a început ieri în capitala României reprezinta momentul în care se va decide strategia de viitor a acestei organizații.

Numarul celor care urmaresc atent acțiunile ICANN a crescut foarte mult de doi ani încoace, deoarece aceasta instituție are putere de decizie asupra modului în care nume de domenii cum ar fi de exemplu www.reuters.com sunt alocate persoanelor fizice sau juridice, ca urmare a creșterii numarului de internauți la peste 425 de milioane de persoane dupa unele estimari.

Agenda reuniunii include votarea unei controversate propuneri venite din partea directorului general al ICANN Stuart Lynn, privind prezența „civililor” în board-ul organizației.

Un vot favorabil ar însemna încetarea desemnarii de reprezentați ai comunitații tehnologice și ai grupurilor de cetațeni în conducerea organizației, aceasta urmând a fi constituita numai din reprezentanți guvernamentali și ai comunitații de afaceri.

Lynn susține ca includerea politicienilor în Consiliul Director ar conferi un plus de autoritate organizației în relațiile cu guvernele, ducând și la o îmbunatațire a capacitații acesteia de a strânge fondurile.

O alta moțiune aflata pe agenda conferinței propune introducerea unei taxe de 25 de cenți pe fiecare noua înregistrare de nume de domenii, tot în beneficiul organizației.

La rândul lor, reprezentanții grupurilor cetațenești afirma ca limitarea rolului utilizatorilor individuali în deciziile ICANN va înclina balanța în favoarea guvernelor occidentale și a intereselor comunitații de afaceri.

În aceste momente politicienii, mai ales cei din Europa și Africa de Sud cer sa li se permita sa controleze aceasta organizație, lasând sa se înțeleaga ca ei ar gasi cele mai potrivite soluții în atribuirea de nume de domenii persoanelor fizice și juridice.

ICANN este de asemenea supusa unor presiuni din partea Congresului Statelor Unite; legiuitorii americani, sub conducerea senatorului Conrad Burns, promit adoptarea unor masuri care sa duca la un control mai strict al organizației, înainte ca aceasteia sa i se acorde libertate deplina de administrare a sistemului de nume de domenii de Internet.

Pe de alta parte, unul dintre cei mai vehemenți critici ai ICANN, Uniunea Europeana, insista ca acest organism sa ramâna unul tehnic, cu rol de stabilire a unor standarde și neimplicat în politica Internetului.

Oficialii EU ar mai dori de asemenea ca Departamentul de Comerț al SUA, care a creat ICANN în 1998, sa renunțe la controlul asupra sistemului central de servere al instituției, care conține o baza de date a tuturor site-urilor de pe Internet.

Exista voci care spun ca toata aceasta lupta pentru controlul ICANN reprezinta de fapt un obstacol în calea rezolvarii problemelor care împiedica Internetul sa devina un mediu cu adevarat global.

O astfel de problema o constituie nereușita ICANN de a impune standarde oficiale pentru cifrele non-arabe și caracterele non-latine pentru a putea fi citite de orice browser, ceea ce defavorizeaza țarile ne-occidentale membre ale organizației.

Agenda reuniunii anuale a ICANN mai include și atribuirea dreptului de administrare a domeniilor cu sufixul .org alocate organizațiilor necomerciale, existând deja 11 companii europene și americane care se lupta pentru a pune mâna pe o baza de 2,5 milioane de clienți-organizații.

Loredana Frațila-Cristescu