„La Bonnotte”, cei mai scumpi cartofi din lume (Poze)
Tu ai da 700 de dolari pentru o portie de cartofi, fie ei si
frantuzesti? Iti vine sa crezi sau nu, „La
Bonnotte„, cartofii
cei mai scumpi din lume, sunt serviti in restaurante de lux, ca
mancare de fite.
De ce
pretul lor este atat de piperat? Pentru ca soiul este unul
deosebit, cultivat doar in Rugins, Noirmoutier, o insula pe coasta
de vest a Frantei. Aici sunt produse doar 100 de tone de cartofi pe
an si sunt culesi doar cu mainile, fara utilaje.
cartofii „La Bonnotte”
Tuberculul „La Bonnotte” ramane atasat de tulpina sa fragila,
iar culegerea lor cu o masinarie i-ar distruge.
Cunoscut drept si „Regele Cartofilor„, „La
Bonnotte” se planteaza in luna februarie si este gata de cules in
prima saptamana a lunii mai. Terenul pe care cresc trebuie sa se
afle in apropiere de o mare, iar pamantul este fertilizat doar cu
alge marine.
Recolta este culeasa imediat, inainte de a ajunge la maturitate,
asa cartofii retin savoarea mai bine, si sunt apoi transportati
catre clientela,
pentru a ajunge in restaurante in aceeasi zi.
Cei mai scumpi cartofi din lume sunt serviti in restaurante
exclusiviste si preparati de bucatari dupa retete doar de ei
cunoscute.