Grupul olandez de telecomunicații Royal KPN NV a anunțat, miercuri, ca ar putea vinde pachetul majoritar de acțiuni deținut la furnizorul est-european de servicii de Internet EuroWeb, informeaza Reuters. Anunțul intervine la scurt timp dupa ce fostul director executiv al EuroWeb, Peter Klenner, a oferit companiei circa 7,4 milioane de dolari pentru respectivul pachet de acțiuni.
„Investigam în acest moment cît de serioasa este oferta. Daca se va dovedi serioasa, este posibil sa o luam în considerare”, a declarat purtatorul de cuvînt al grupului, Marinus Potman.
Daca KPN se va retrage din EuroWeb, companie cu activitați în Ungaria, România și Cehia, operațiunea va reprezenta o deraiere radicala de la strategia prezentata anterior de grupul olandez, care prevedea consolidarea activelor din Europa de Est înaintea unei eventuale vînzari a acestora. De asemenea, decizia este surprinzatoare în contextul în care KPN a anunțat, în luna februarie, ca dorește sa achiziționeze un pachet suplimentar de acțiuni la furnizorul est-european de servicii de Internet, la care deține în prezent 52,8% din capital, prin intermediul filialei sale Everest Acquisition Corp.
La sfîrșitul lunii martie, KPN și-a majorat cu 20% oferta de preluare de noi acțiuni la EuroWeb, dupa ce un grup de acționari ai EuroWeb au declarat ca vor contesta în instanța oferta inițiala a companiei olandeze.
Peter Klenner a mai propus KPN sa-i vînda respectivele acțiuni, însa acesta a pus la îndoiala capacitatea investitorului de a finanța achiziția. De asemenea, KPN a pus sub semnul întrebarii intenția fostului director executiv de a fuziona EuroWeb cu firma rivala Amtel din Ungaria, operațiune care ar trebui sa primeasca întîi aprobarea consiliilor directoare ale parților implicate.
La rîndul sau, grupul olandez, ale carui datorii se ridica la 15,9 miliarde de euro, avea planuri pentru furnizorul de servicii de Internet, al carui capital dorea sa-l preia în întregime cu ajutorul Everest Acquisitions, pentru ca apoi EuroWeb sa fuzioneze cu furnizorul ungar de servicii de date Pantel, la care KPN deține 75% din acțiuni. Ulterior, KPN ar fi urmat sa vînda compania nou formata, pentru a se putea concentra pe activitațile sale din Olanda, Germania și Belgia.
sursa: mediafax