Operatorul olandez de telecomunicații KPN, unul dintre acționarii majori ai companiei falimentare KPNQwest, a anunțat la sfârșitul saptamânii trecute ca va înceta „în câteva zile” finanțarea celei mai mari rețele europene de fibra optica pentru transmisii de date și Internet.
În același timp, una dintre cele mai mari companii de telecomunicații din Europa – ramasa deocamdata nenominalizata – ar putea cumpara rețeaua Ebone, integrata de KPNQwest la începutul acestui an.
KPN a anunțat ca a finanțat rețeaua de fibra optica KPNQwest cu 500.000 de euro în fiecare zi de dupa anunțarea falimentului, la sfârșitul lunii mai.
„Plațile pentru menținerea rețelei KPNQwest în funcțiune vor înceta foarte curând. Și nu vorbim aici de câteva saptamâni, ci de câteva zile”, a declarat agențiilor internaționale de presa un purtator de cuvânt al KPN. „Clienții noștri sunt însa prioritari”, a adaugat el.
Operatorul olandez, care deține 40% dintre acțiunile KPNQwest, are câțiva clienți importanți care depind de rețeaua pan-europeana de transmisii de date, iar încetarea finanțarii ar conduce potrivit analiștilor la închiderea imediata a rețelei.
„De îndata ce vor asigura soluții alternative de comunicații clienților noștri, rețeaua pan-europeana va fi închisa”, a confirmat un purtator de cuvânt al KPNQwest.
„În momentul de fața, facem tot ce putem pentru menținerea în funcțiune a rețelei și am anunțat toți clienții ca le vom oferi suficient timp ca sa-și gaseasca soluții alternative de comunicații”, a adaugat el.
Potrivit agențiilor internaționale de presa, o importanta firma europeana de telecomunicații a anunțat ca discuta cu administratorii KPNQwest preluarea rețealei de Internet Ebone, a carei integrare în infrastructura KPNQwest a fost încheiata în luna martie a acestui an.
„Exista șanse ca tranzacția sa fie încheiata chiar în aceasta seara (vineri, 7 iunie 2002, n.r)”, declarau surse apropiate tranzacției, care nu au precizat însa cu ce firma se discuta termenii tranzacției. Pâna ieri, nu aparusera alte informații legate de aceasta tranzacție.
Pe de alta parte, KPN, care este și unul dintre clienții importanți ai KPNQwest, a anunțat ca discuta cu administratorii companiei falimentare plata unei sume de pâna la 23 de milioane de euro, în contul unor datorii catre KPNQwest.
KPNQwest a cerut, pe 31 mai, declanșarea procedurii de faliment, dupa ce cu o zi înainte anunțase ca încercarile de a gasi surse financiare pentru derularea proiectelor de investiții au eșuat.
La începutul saptamânii trecute, gigantul american de telecomunicații AT&T a confirmat ca dorește sa cumpere o parte din activele KPNQwest.
O asemenea operațiune ar dura însa, potrivit oficialilor KPNQwest între trei și cinci saptamâni, perioada mult prea lunga pentru ca firma sa reziste fara finanțare și sprijinul acționarilor.
În ceea ce privește Ebone, analiștii sunt de parere ca în cazul în care rețeaua nu va mai funcționa, traficul pe Internet din Europa s-ar putea încetini.
Rețeaua Ebone este „coloana vertebrala” pentru traficul pe Internet din Europa și este utilizata de importante companii de telecomunicații de pe continent.
Deși instanța belgiana pe probleme de faliment a hotarât, saptamâna trecuta, ca Ebone sa-și concedieze toți angajații, unii dintre salariați s-au oferit însa sa ramâna în firma și sa lucreze pe gratis, pentru a asigura funcționarea rețelei pâna la încheierea negocierilor cu administratorii.
Cristian Iovițu