Kovesi: O echipa va lucra exclusiv pe dosarele revolutiei
Kovesi a precizat ca înainte de a lua o decizie în acest sens, asteapta motivarea hotarârii luate, miercuri, de Curtea Constitutionala cu privire la competenta procurorilor militari în dosare în care sunt implicati si civili, respectiv publicarea acestei hotarâri în Monitorul Oficial.
„În dosarele mineriadei si revolutiei, în cazul în care acestea vor fi declinate, vom constitui o echipa de anchetatori care vor lucra exclusiv pe aceste cazuri, urmând sa fie degrevati de alte sarcini”, a spus procurorul general.
Codruta Kovesi a adaugat ca fiecare procuror militar va trebui sa îsi faca o evaluare a dosarelor pe care le are în lucru, urmând sa se decida în ce masura va fi nevoi de disjungere.
În urma cu o zi, Kovesi a dispus inventarierea dosarelor aflate la Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului instantei supreme, precum si de la celelalte parchete militare din tara.
Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca articolul 3, alineatul 2 din Legea 356/2006 de modificare si completare a Codului de procedura penala privind competenta procurorilor militari în dosare în care sunt anchetati militari si civili este neconstitutional. Hotarârea Curtii Constitutionale este, prin lege, definitiva si obligatorie de la publicarea în Monitorul Oficial.
Concret, în urma acestei decizii a Curtii Constitutionale, procurorii militari vor putea ancheta doar dosare în care sunt cercetati exclusiv militari. Dosarele în care sunt anchetati si militari si civili vor fi cercetate de procurori civili. În aceasta ultima situatie, procurorii civili care vor prelua aceste dosare vor trebui sa preia ancheta din stadiul în care se afla, urmând sa decida asupra probelor si actelor de urmarire efectuate.
Efectele hotarârii Curtii Constitutionale se vor rasfrânge, astfel, asupra tuturor dosarelor în care sunt cercetate persoane civile de catre procurori militari. Astfel, hotarârea va avea efecte si asupra derularii anchetei în dosarele mineriadei din 13-15 iunie 1990, în care, printre alte persoane, este pus sub învinuire si fostul presedinte Ion Iliescu, precum si în cel al revolutiei.
Hotarârea Curtii Constitutionale survine punerii sub învinuire a lui Ion Iliescu într-un nou dosar, desprins din dosarul mineriadei si în care fostul presedinte este urmarit penal alaturi de alti fosti ofiteri, pentru moartea a patru persoane, în 13-15 iunie 1990.
Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Doru Maries, declara, dupa anuntarea deciziei Curtii Constitutionale, ca prin aceasta se încearca îngroaparea mai multor dosare în care sunt implicati oameni politici. Acesta adauga ca transferarea spre solutionare a acestor dosare la diverse parchete civile si sectii de politie ar afecta grav finalizarea lor într-un timp scurt.