Korodi: Problema poluarii din Ucraina este încheiata
„Pentru România problema aceasta este încheiata. Nu exista niciun pericol pentru locuitorii din România si, chiar si analizând cele mai pesimiste situatii, nu putem spune altceva. Din fericire pentru noi, România nu va fi afecatata”, a declarat, la finalul unei sedinte a Comitetului pentru situatii de urgenta, ministrul Korodi Attila.
El a precizat ca întâlnirea de miercuri dimineata a fost ultima pe aceasta tema a Comitetului pentru situatii de urgenta întrucât nu mai exista un „pericol real”.
Totusi, autoritatile române vor continua, în urmatoarele zile, sa monitorizeze calitatea aerului si a apei în zona de frontiera cu Ucraina pentru a se asigura ca lucrurile vor ramâne asa.
Desi România nu a fost afecatata de accidentul ecologic, ministrul român al Mediului a criticat dur conduita Ucrainei în aceasta situatie. El a subliniat ca nici pâna miercuri dimineata România nu a putut obtine de la partea ucraineana date oficiale în legatura cu accidentul.
„Sunt foarte dezamagit pentru ca nici pâna la ora asta nu i-am putut contacta. Apreciez ca Ucraina nu are un comportament normal pentru o tara europeana, asa ca am decis, împreuna cu omologii nostri din Polonia si Ungaria sa sesizam Uniunii Europene aceasta problema”, a spus ministrul Mediului.
În antiteza fata de comportamentul Ucrainei, Korodi a prezentat jurnalistilor o scrisoare pe care i-a transmis-o omologul sau polonez, care contine o multime de date folositoare, în primul rând tipul de substanta scapata în atmosfera. „Polonezii au luat legatura cu autoritatile locale ucrainene din apropierea granitei si au aflat ca este vorba de fosfor lichid alb-galben care provenea de la o uzina din Kazahstan. Nici lor însa nu li s-a transmis niciun raspund oficial de la centru”, a declarat Korodi pentru MEDIAFAX, la finalul declaratiei de presa.
Luni seara, un tren format din 15 vagoane încarcate cu fosfor galben a deraiat în apropierea orasului ucrainean Lviv (Lvov), situat în vestul tarii, la aproximativ 50 de kilometri de frontiera poloneza si 250 de kilometri de România, transmitea publicatia electronica ForUm. Norul format de aceasta substanta foarte toxica s-a extins pe o suprafata de 86 de kilometri patrati de la locul accidentului, înainte de a se dispersa.