Koenigsegg CC 2002

14 02. 2002, 15:56
Un vechi proverb spune ca inteleptul isi face iarna car si vara sanie. Asa s-a gandit si Christian von Koenigsegg cand s-a decis sa proiecteze un supercar ridicat la rangul Ferrari prin cei 655 CP de sub capota. Sa nu credeti cumva ca numai viteza neobisnuita ar fi singurul as din maneca


Un vechi proverb spune ca inteleptul isi face iarna car si vara sanie. Asa s-a gandit si Christian von Koenigsegg cand s-a decis sa proiecteze un supercar ridicat la rangul Ferrari prin cei 655 CP de sub capota.

Sa nu credeti cumva ca numai viteza neobisnuita ar fi singurul as din maneca al suedezului… Nici pe departe. Koenigsegg CC 2002 sta cel mai bine din clasa la capitolul aerodinamicitate, coeficientul de rezistenta la inaintare fiind de numai 0,30, valoare obtinuta in tunelul aerodinamic Volvo din Gothenburg.

Pentru aceasta, podeaua Ferrari-ului suedez este complet plata, finalizata in partea posterioara cu doua tuneluri Venturi. Acestea asigura o buna curgere a aerului, efectul fiind o apasare suplimentara a puntii spate. In practica beneficiile aerodinamicii bine studiate se simt la capitolul stabilitate atunci cand se ruleaza cu viteze ridicate.

Caroseria semi-monococa, adica nu face corp comun cu podeaua, se evidentiaza prin rabatarea asimetrica; aceasta, adaugata sistemului nonconformist de deschidere al portierelor genereaza, pe buna dreptate, un efect vizual impresionant. Mai mult, caroseria a fost sculptata in fibra de carbon, pre-imbibata epoxidic si sterilizata, un procedeu de inlaturare a impuritatilor din materialul compozit.

Folosit mai ales pentru bolizii de F1, tratamentul face ca automobilul sa aiba o structura mai puternica, o greutate mai scazuta si sa fie imun la coroziune. Iar daca va indoiti de beneficiile oferite de acest procedeu ar fi bine sa stiti ca testarea rigiditatii sasiului a fost realizata la Universitatea Lund, rezultatele confirmand aspiratiile constructorului scandinav.

La o prima privire aruncata bolidului ne dam seama ca avem de-a face cu un automobil derivat din regnul Supercar. Ascensiunea „descoperirii” vizuale porneste de pe blocul optic fata in forma unei pastai ce adaposteste cele trei proiectoare asemanatoare unor boabe. Urmeaza capota bine desenata aerodinamic care ajuta la o mai buna strapungere a aerului, terminata brusc cu parbrizul plonjat spre inainte. Apoi avem o dilema: care varianta sa alegem dintre coupe si cabrio, lucru lesne de realizat printr-o simpla actionare a unui buton ce pune in miscare hardtopul pliabil.

Pe partile lateral-inferioare se remarca inserarea prizelor de aer, care ajuta la o mai buna ventilare a propulsorului supraalimentat. Un efect vizual impresionant este oferit de forma partii posterioare care se „trage” parca din nava Enterprise detasata prin impozanta combinatie dintre simplistul bloc optic dispus pe orizontala delimitat de eleronul spate.

Si chiar daca latimea de 1990 mm nu este deloc de neglijat, Koenigsegg CC 2002 se poate folosi fara probleme si pe drumurile publice. Iar cum pentru o calatorie de mai lunga durata iti trebuie si ceva spatiu pentru depozitarea unor obiecte de mici dimensiuni, Koenigsegg CC 2002 este prevazut cu un portbagaj care dupa „inghitirea” hardtopului mai lasa loc si unor genti de dimensiuni rezonabile.

Interiorul habitaclului continua ambitiile sportive intalnite la exterior… Scaunele tip sport sunt pozitionate foarte jos si sunt reglabile, ca si volanul, dupa dorinta fiecaruia. Remarcabil este pedalierul lui Koenigsegg, ajustabil dupa necesitatile pilotului, atribut nu foarte des intalnit.

Iar odata familiarizati cu postul de conducere, normal ar fi sa starnim cei 655 CP adunati sub capota… Operatia este asemanatoare unei setari pentru decolare, pentru ca cel de la volan trebuie sa apese nu mai putin de patru butoane. Urmeaza apoi un zumzet inabusit al celor 8 cilindri in V, care dupa spusele constructorului, este asemanator propulsorului BRM V16 care facea legea in Formula 1 prin anii 50.

Pozitionat central in partea posterioara a bolidului, propulsorul este de sorginte Ford, un V8 de 4.6 litri care s-a afirmat pe Mustang Cobra. Dar credeti ca cei 324 CP sunt cumva suficienti pentru a atinge 400 kilometri la ora? Cu siguranta nu. Acesta ar fi motivul pentru care Koenigsegg Engine Team a lansat proiectul cu nume de cod 655.

Dupa un tuning de bun simt am spune, care s-a concretizat printr-o redimensionare a supapelor, o modificare a profilului camelor si o recalculare a camerelor de ardere, noul propulsor supraalimentat atinge acum 655 CP la 6500 rpm. Mai mult, motorul este plasat in caroserie cu 120 mm mai jos decat in mod normal, procedeu folosit pentru a se mai cobori centrul de greutate.

Tot ca o noutate, Koenigsegg CC 2002 are incorporat un sistem avansat de gestiune care permite ajustarea garzii la sol in functie de caracteristicile drumului. Acelasi dispozitiv controleaza si sistemul de franare conceput pentru o reducere semnificativa a distantei de franare, extrem de necesara daca tinem cont de vitezele pe care le poate atinge bolidul suedez. Dispozitivul se compune din discuri ventilate de 343 mm cu 6 etriere pe fata si de 330 mm cu 4 etriere la puntea spate. Sistemul poate fi livrat din uzina, iar configurarea se va face dupa drive-test-ul sustinut de client impreuna cu mecanicii casei scandinave.

Pentru a pune in evidenta abilitatile sportive ale lui Koenigsegg s-a ales pista de la Mantorp Park, unde pe liniile drepte Porsche 911 Carrera a atins 210 km/h, iar Dodge Viper 220 km/h. Si chiar daca este incaltat cu pneuri de strada Goodyear, suedezul a reusit sa se apropie foarte mult de 400 km/h.

Si acum vine pretul… Am putea spune ca suedezii nu se arunca la sume mari daca ne gandim ca Koenigsegg CC 2002 valoreaza aproximativ jumatate din pretul unui McLaren F1, asta in timp ce dotarile tehnice sunt aproape identice. Iar ca bonus, daca va doriti cu adevarat un Koenigsegg CC 2002 veti avea de luat doua decizii complicate: cam ce culoare si cutie de viteze s-ar potrivi mai bine temperamentului dumneavoastra. In oferta constructorului suedez, exista doua tipuri de cutii: una manuala si alta secventiala, ambele cu sase trepte. Alegerea normala ar fi optarea spre cutia manuala, o cutie de viteze conventionala asemanatoare cu cea disponibila pe bolidul italian Pagani Zonda.

Acum, constructorul suedez pune la dispozitia potentialilor clienti, care doresc sa testeze modelul pe un autodrom, un pachet turistic care include cheltuielile de deplasare si cele de cazare. Trebuie doar sa contactati Koenigsegg in Suedia…

Sursa:www.autoshow.ro